Agresszió

Az agressziót okozhatja a félelem, a helytelen bánásmód vagy a szakszerűtlen képzés.

Azok a kutyák, amelyek nem szerzett agressziót mutatnak, hanem születésüknél fogva azok, bizony nagyon nehéz kezelni és sokszor eredménytelen. A tenyészetekből az agresszív egyedeket igyekeznek szelektálni. Gondoljunk bele, ha egy agresszív terelőkutya, minden ok nélkül megtámadná a juhász nyáját, mennyi állat maradna egy idő után épségben. Amikor kiválasztunk egy kiskutyát, érdemes erre is odafigyelni és különböző módon tesztelni. Pl. ha ételt adunk, hogyan viselkedik a többi kutyával szemben, vagy játék közben milyen a reakciója, akár velünk, akár kutyatársaival szemben.175 hozzászólás : “Agresszió”

 1. Kedves Bettina,
  az ugatás azt jelzi, hogy ez az ő területe, viszont még fiatal és új a helyén ezért bátortalan. Ezért hátrál. De nem sokáig. üdv

 2. Üdvözlöm van egy 3 éves keverék kutyám anya német juhász apja rotti morog nagyon ránk velünk él a lakásban a férjemet meg harapta csúnyán a kezét több helyen én rám is morog a szájkosarat rögtön rá teszem de most már azt se nagyon engedi el vittem állat orvoshoz ö azt mondta hogy sajnos 90 százaléka hogy ilyenkor altatni kel fel kerestem egy kutya oktatót ö azt mondta hogy nem kel még 1 vitet el mit tegyek félünk tőle de meg szeretnénk menteni meg akarnám kérdezni ön mit mond el kel altatni vagy mi a tegyek köszönöm a válaszát már régen is morgot mindig de nem vettük figyelembe csak most hogy meg harapta a férjem kezét ..köszönöm szépen…

 3. Kedves Gazdi,

  a leírásból nehéz eldönteni, hogy a kutya azért morog, mert nincsen jól kezelve, vagy azért, mert kisebb korában érte valami sérülés, ami terheli az idegrendszerét. ez utóbbi esetében kétséges, hogy mennyire tud javulni egy kutya. A kutyaoktató nem tudta ezt a problémát megoldani? üdv

 4. Üdvözlöm. 4honapos havanese kiskutyat kapott a kislanyom 2 honapja van velünk. a szobatisztasagra meg tudtam tanitani, de a harapdalasrol nem tudtam leszoktatni emiatt kislanyom fél, sikitozik. Vendégeket viszont folyamatosan agressziven ugatja akkor hozzá sem lehet nyúlni mert kap a kezem felé.ha meg tudom fogni bezárom a fürdőbe míg el nem mennek. Ha kiengedem általában folytatja a harapos ugatást. Mit tehetek, hogy ezekről leszokjon?

 5. Kedves Melinda,

  ezzel kapcsolatban írtam a mail címre.

 6. Üdvözlöm!
  A 6 éves beagle kan kutyám mellé a szomszédba (szülőkhöz) 1 éve érkezett egy szintén kan bichon havanese. Mostanáig teljesen jól elvoltak együtt játszottak. Az utóbbi időben a beagle féltékeny a kicsire ha azzal foglalkozunk. Ezt azzal jelzi, hogy megtámadja a bichont. Ezt elkerülendő jobban figyelünk, hogy “egyformán ” foglalkozzunk mindkettővel. A mai napon viszont szintet lépett a féltékenység mert ha a kicsi kutya csak a közelembe tartózkodik a beagli már támadja. A verekedésnek csak nehezen tudtam véget vetni. félek a kicsit megfolytja. Viszont most már ha a két kutya találkozik, akkor a bichoni morog a beagle pedig rögtön verekedni kezd. Mit tegyek ,hogy az eddigi nyugodt kiegyensúlyozott kapcsolatuk visszatérjen?
  Segítségét előre is köszönöm

 7. Kedves Nándor,

  Féltékenyég mindig lesz a két kutya között. A mértékét tudja szabályozni. Ebben az esetben nyugodtan adjon egy maflást a kutyájának, úgy ahogyan azt egy anyakutya tenné. Persze előtte jelezze a kutyának egy tiltó szóval, hogy a támadást fejezze be. Ha nem teszi, akkor kell korrigálni másképp is. Mivel a kutya is fizikailag tartja távol a másik kutyát öntől, ezért utánozza le. üdv

 8. Üdvözlöm kedves Zita!
  A segítségét véleményét szeretném kérni!
  A helyzetünk elég érdekes, mivel a férjemmel most veszünk házat, ahol van egy kutya ( keverék, 7 éves és szegény egy kis ketrecben van, kozepes-nagy testű kutya, nincs foglalkozva vele, és elég agresszív) viszont mondta a néni akitől a házat vennénk, hogy nincs hova vinnie, altatasra kerülne a sor… Mivel én nagyon állat barát vagyok, nem tudnám lelkileg feldolgozni, ha szegényt ezért elaltatnák, vagy Jobbik esetben menhelyre kerülne, ahol lehet meg ennyi mozgástere se lenne, plusz idegen helyen lenne. A másik dolog, hogy nekem van egy labrador kutyám.. Ötleteim vannak, mivel tudnám enyhíteni a másik kutya agresszív viselkedését, tudom nem lesz egyszerű és sok türelem kell majd hozzá, de pár tanács igazán jól jönne egy szakértőtől.
  Válaszát előre is köszönöm
  Tisztelettel :Izolda

 9. Kedves Izolda, szívesen segítek, de konkrét kérdésekre célszerűbb megadni a választ. Úgy nekem is könnyebb. köszönöm

 10. dvözlöm. A mi problémánk az lenne, hogy van egy egy éves labrador kanunk. Jó korban kezdtük el szocializálni, csak sajnos a nagykutyánk agresszív volt, és így ő is az lett, mivel elnézte a nagytól. Végül mostmár külön sétáltatjuk. Az a helyzet, hogy ugatott az emberekre, arról már letudtam szoktatni. De mikor jön egy kutya akkor, morog és ugrál, próbál oda menni hozzá. De mikor egy kerítésen belül lévő kutyához engedem, aki nem harap nem morog, akkor boldogan megy oda, nem ugat, nem harap oda, csóválja a farkát. Próbálom erről tiltani, de nem megy annyira.

 11. Kedves Dorina,

  Látatlanban azt gondolom, hogy otthon a másik kutyától azt tanulta meg, ha a vele szemben lévő kutya morog, ( mint az önök kutyája), vicsorít és ugat, az támadni is fog. Ha nem morog és nem ugat, akkor feltehetőleg semmi nem fog történni, hiszen ezt így tapasztalta meg a másik kutya által. Ne szoktassa le arról, hogy kedves legyen, hogy ismerkedjen a másik kutyával. Szüksége van ezekre a játékokra, ismerkedésekre.

 12. Tisztelt cim.
  1 hete hoztunk el egy menhelyrol egy 1 eves, nagyon hanyatott sorsu kutyust ( nemetjuhasz keverek). 3 honapos koraba kerult be a menhelyre, korabbiakban fizikailag is erosen bantalmaztak, felt at emberektol. A menhelyen terapiakkal kezeltek, es orokbefogadtuk.
  A kutyus jelenleg jol erzi magat, de tegnap jatek kozben megharapta a kezem. Azota ha a jatekai kozelebe megyek morog. De ettol fuggetlenul odajon hozzam barmikor ha szolok neki. Mit javasol, mit tegyünk?
  Köszönöm

 13. Kedves Ákos,
  Valószínű annyira kezdi otthon érezni magát a kutya, hogy már mer dönteni. Kezdi próbálgatni az erejét és teszteli önt. Vajon hol áll a rangsorban. Érdemes lenne neki elmagyarázni, hogy a játék és minden egyéb, az nem az övé, hanem a gazdáé. Így ugyanis egyre rosszabb lesz a helyzet. A látszólag engedelmes kutya és a morgás között jelen esetben nincs összefüggés.Tesztelje le ugyanezt ételnél is. Több szituációban.

 14. Tisztelt Cím!
  2 drótszőrű foxink.van 1 anyától 1 év különbséggel, 3 éve vannak együtt nálunk, kb 1 éve verekedtek elöszőr azóta egyre sűrűben esnek egymás torkának, és csak nagyon nehezen lehet őket szétválasztani Ön szerint, mit tegyünk már az elajándékozáson gondolkodunk, van valami megoldás. Bár mit megtennénk értük. A verekedést nem tudjuk mi váltja ki. Mind a kettővel úgyan úgy bánunk. Szeretjük őket.
  Várom a tanácsokar.

 15. Kedves Timi,

  Azt jó lenne tudni, hogy két kanról van-e szó. Ha igen, azt gondolom, hogy frusztrációjukat egymáson vezetik le, némi dominancia harccal megfűszerezve. Próbálja meg külső helyszíneken levezetni az energiájukat, ismerkedjenek más kutyákkal. Nézze meg, azokra hogyan reagálnak. Abból sok mindenre lehet következtetni. Az otthoni környezet ugyanis tovább fog rontani a helyzeten, és az otthon megszokott viselkedésformát fogják alkalmazni más kutyákkal szemben is. Hiszen nem lesz más mintájuk, ami alapján megtanulnák a játékszabályokat, viselkedést. A harcolás előbb utóbb ugyanis megszokássá válik. Amennyiben kan és szuka, azaz külön neműek,a szuka általában a dominanciára törekszik.

 16. Tisztelt cím!
  3 éves Cane corso kan kutyám van. Szeretettel bánunk vele. Minden este ki szoktam menni hozzá még lefekvés előtt utoljára szeretgetni. Ilyen alkalom volt a péntek este is kimentem hozzá, hogy szeretgessem egyszer csak, egy pillanat volt az egész, odakapott, bekapta a hüvelykujjamat, rám vicsorgott,ugatott. Gyorsan beszaladtam a házunkba és nagyon vérzett az ujjam. Nem értem a viselkedését, hiszen 3 éve szeretettel bánok vele, mindennap játszunk vele meg simogatjuk, egy csomó ételt kap de még is így viselkedik előtte is azon a ét elején volt egy ilyen eset játszottunk vele, feküdt a földön és apukám felé akart kapni agresszíven, akkor is már félelmetes volt. Mit tudnánk tenni? mert egyszerűen most nem szólok hozzá se,hanyagolom azért amit tett velem. Várom a javaslatokat! Előre is köszönöm!
  üdv: Hajni

 17. Kedves Zita!

  Közép ázsiai juhász kutyánk 5 hónapos múlt. Sokat játszunk vele, rendszeresen mozgatjuk és iskolába is viszem. Az etetésnél, nem ugrál össze-vissza, rendesen ülve várja az ételt és amikor leteszem a tányérját kezd neki az evésnek. Az étkezést követően elvenni azonban még az üres tányért sem hagyja. Morog, vicsorog és félek, hogy ennek harapás lesz a vége. Sajnos a félelmemet valószínűleg a kutya is érzi.A suliban tanácsolták, hogy etetések előtt a tányérjára tegyek egy kisebb tányért, amiről a kutya szeme láttára én eszem először – ezt sokszor meg is teszem. Kis korától kezdve én etetem. Nem tudom, hogy mi lehetne a megoldás, a tanácsát szeretném kérni. Üdvözlettel:Gabi

 18. Kedves Hajni,

  az eset pontosan mutatja, hogy a kutya diszharmóniában van önökkel. Nem egyértelmű jelzéseket kap a gazdától, nem ragadozó módjára bánnak vele. Egy idő után, a kutya ezt jelezni fogja. Teljesen mindegy hogy 3 évig szeretgették, babusgatták. Lehet, hogy pont ez volt a baj. Ez önmagában ugyanis kevés egy ragadozónak. Nehéz elhinni, hogy ennnyi idő alatt sosem kerültek olyan helyzetbe, amikor jó vezető módjára korrigálni kellett volna a kutyát. Ha ugyanis a rangsorok, jelzések, és reakciók nincsenek a helyén, a kutyának már régen jeleznie kellett volna, hogy ez nem komfortos a számára. Ha nehéz helyzetekben is jólelkűen, nem ragadozói gondolkodással korrigálták a kutyát, vagy szóltak hozzá, esetleg a szóbeli információ és a mozdulataik ellentétesek voltak, akkor a kutya rájön, hogy nem is igazi vezetők önök. Nos, egy idő után a kutya jelzi ezt. Kutyájuknál a harapással jelezte. Gazdi ! Vívjad meg velem az igazi harcot az igazi vezetői pozícióért.

 19. Kedves Gabi,

  az utolsó tanácstól elszörnyülködök, mikor ilyet hallok szakembertől. Semmi jelentősége nincs, hogy ki eszik először és ki utána. Mégpedig azért nem, mert nem jó testjelzéssel szokták ezt elvégezni. Önmagában ez folyamat nem fog sorrendként agyat érni a kutyában. Rengeteg más dolog van, ami kialakítja a kutyában vezetői szerepet. Nem az a fontos, ki eszik először, hanem ki tudja elvenni a kutyától a kaját. Az lesz a mérvadó. Ha az sikerül, akkor már valamilyen pozícióban vannak. Technikai megoldásokat kell itt kitalálni és sokféle szituációban megnézni, hogyan reagál a kutya a pozíció “harcra”. Kérjék szakember segítségét, akár engem is megkereshetnek, mert a meglátásuk és félelmük valóban jogos.

 20. Kedves Zita!

  Nekünk van egy 2 éves Border Collie szuka kutyusunk! Egy problémám van csak vele, hogy az idegeneket megcsípkedi. Ha elmegyunk sétalni folyamatosan rá figyelek, nehogy véletlenul vki csak úgy felé nyúljon, mert azt tuti megcsípkedi. Nincs vele semmi gond akkor sem, ha sok ember közé megyunk, egészen addig amíg vki nem akar hozzá nyúlni. Hihetetlenul bizalmatlan, pedig nem volt neki még rossz élmenye senkivel. A terv az volt hogy majd visszuk kiallitasokra mert annyira gyonyoru, de így sajnos nem tudjuk mert nem engedi hogy idegenek hozzá nyúljanak. Lehet ezen változtatni?

 21. Kedves Timy,

  jó lenne tudni, milyen foglalkozások és hogyan történtek eddig a kutyával. A csipkedés ez esetben a “legjobb védekezés a támadás” -t jelentheti. Olyan, mint amikor a birkákat csipkedik a terelő kutyák. Próbálják kiugrasztani a nyulat a bokorból. Várják a választ, hogy reagál arra a környezet. Majd a reagálásnak megfelelően eldöntik, milyen irányban válaszoljanak vissza. Azaz meneküljön vagy harapjon. Ezek a csipkedések adódhatnak rossz szokásból, de én inkább azt gondolom, hogy gondja van a kutyának, ami általában a környezeti hatások hatására alakul ki. Mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, mert kutyát csak a gyakorlatban lehet nevelni.

 22. Kedves Zita!

  Van egy 3 éves ordas németjuhászom.
  Sajnos kölyökkorától elmaradt a rendszeres szocializáció,idegen kutyákkal és ennek most iszom meg a levét,hullámzóan viselkedik idegen kutyákkal.Hol agresszív,hol haverkodós.Ez az én hibám egyértelműen.
  Idén nyáron 2 roti szukával tökéletesen elvolt,játszottak a vízben.
  Jelenleg egy keverék németjuhásszal próbáljuk összeszoktatni.
  Egy 3 éves kutyánál túl késő megtanítani az idegen kutyákkal való normális viselkedést?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdv: Gergő

 23. Kedves Zita!
  Van egy hat hónapos Border Collie és egy szintén hat hónapos Shiba Inu kiskutyánk. Sajnos egyre többször összeverekednek amit mindig a Shiba Inu generál. Többször nekimegy a nagy kutyának de persze Ő húzza a rövidebbet. Most már ott tart a dolog,hogy vérző sebek keletkeznek rajta. Külön zárni niem tudom őket nincs rá lehetőség. Mit tudok tenni,hogy ezt az agressziót legyőzzem ha egyáltalán le lehet? A Border Collie nagyon jámbor természet ,mindig csak védekezik a támadás ellen ,de soha nem Ő kezdeményez. Hogyan lehet ezt kezelni?

 24. Kedves Gergő,

  Szerintem sok dologtól függ, hogy mennyire könnyen lehet dolgozni a kutyával. A leírásból arra következtetek, hogy még van benne kedv a játékosságra. Ha a kutya kan, akkor a szukákkal alapvetően jóban kell legyen. Nem csak szocializáció kérdése, hanem a gazdával való hierarchia is számít. Együtt fog egy harmóniát alkotni. Van még remény.

 25. Kedves Bea,

  a kutyák vannak olyan kis gengszterek, hogy addig provokálnak, amíg végleg nem dől el a hierarchia. Mivel a border collie sem magabiztos, ezért állandóan provokálja őt. De hozzá kell tennem, hogy a Shiba sem tudja mit kezdjen ezzel a helyzettel. Ha ugyanis erősebb lenne, mint a border collie, vagy ismerné a harc módját, akkor már rég eldönthette volna a hierarchia harcot egy leteperéssel. Így viszont nem egyértelmű, inkább acsarkodik, ezért nem jutnak előbbre. A megoldáshoz az is hozzátartozik, hogy a gazda ilyenkor hogyan reagál. Érdemes fizikailag helyre tenni a kiskutyát. Érezze ő is a fizikai korrigálás hatását, ugyanazt, mint amit ő csinál a border collie-val. Ezen felül persze mozgassa le a kiskutyát, adjon neki feladatot, vigye kutyák közé. Ott meg tudja tanulni, hogy ez a viselkedés következményekkel jár, és visszafele sülhet el a dolog. Ráadásul megtanulja a helyes kommunikációt, és az energiáját is levezeti.

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás