Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Agresszió

Agresszió

Az agressziót okozhatja a félelem, a helytelen bánásmód vagy a szakszerűtlen képzés.

Azok a kutyák, amelyek nem szerzett agressziót mutatnak, hanem születésüknél fogva azok, bizony nagyon nehéz kezelni és sokszor eredménytelen. A tenyészetekből az agresszív egyedeket igyekeznek szelektálni. Gondoljunk bele, ha egy agresszív terelőkutya, minden ok nélkül megtámadná a juhász nyáját, mennyi állat maradna egy idő után épségben. Amikor kiválasztunk egy kiskutyát, érdemes erre is odafigyelni és különböző módon tesztelni. Pl. ha ételt adunk, hogyan viselkedik a többi kutyával szemben, vagy játék közben milyen a reakciója, akár velünk, akár kutyatársaival szemben.

185 hozzászólás a/z “Agresszió

 1. Zita írta

  Kedves Bettina,
  az ugatás azt jelzi, hogy ez az ő területe, viszont még fiatal és új a helyén ezért bátortalan. Ezért hátrál. De nem sokáig. üdv

 2. Miskolczi Sándorné

  Üdvözlöm van egy 3 éves keverék kutyám anya német juhász apja rotti morog nagyon ránk velünk él a lakásban a férjemet meg harapta csúnyán a kezét több helyen én rám is morog a szájkosarat rögtön rá teszem de most már azt se nagyon engedi el vittem állat orvoshoz ö azt mondta hogy sajnos 90 százaléka hogy ilyenkor altatni kel fel kerestem egy kutya oktatót ö azt mondta hogy nem kel még 1 vitet el mit tegyek félünk tőle de meg szeretnénk menteni meg akarnám kérdezni ön mit mond el kel altatni vagy mi a tegyek köszönöm a válaszát már régen is morgot mindig de nem vettük figyelembe csak most hogy meg harapta a férjem kezét ..köszönöm szépen…

 3. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  a leírásból nehéz eldönteni, hogy a kutya azért morog, mert nincsen jól kezelve, vagy azért, mert kisebb korában érte valami sérülés, ami terheli az idegrendszerét. ez utóbbi esetében kétséges, hogy mennyire tud javulni egy kutya. A kutyaoktató nem tudta ezt a problémát megoldani? üdv

 4. Melinda

  Üdvözlöm. 4honapos havanese kiskutyat kapott a kislanyom 2 honapja van velünk. a szobatisztasagra meg tudtam tanitani, de a harapdalasrol nem tudtam leszoktatni emiatt kislanyom fél, sikitozik. Vendégeket viszont folyamatosan agressziven ugatja akkor hozzá sem lehet nyúlni mert kap a kezem felé.ha meg tudom fogni bezárom a fürdőbe míg el nem mennek. Ha kiengedem általában folytatja a harapos ugatást. Mit tehetek, hogy ezekről leszokjon?

 5. Nándor

  Üdvözlöm!
  A 6 éves beagle kan kutyám mellé a szomszédba (szülőkhöz) 1 éve érkezett egy szintén kan bichon havanese. Mostanáig teljesen jól elvoltak együtt játszottak. Az utóbbi időben a beagle féltékeny a kicsire ha azzal foglalkozunk. Ezt azzal jelzi, hogy megtámadja a bichont. Ezt elkerülendő jobban figyelünk, hogy “egyformán ” foglalkozzunk mindkettővel. A mai napon viszont szintet lépett a féltékenység mert ha a kicsi kutya csak a közelembe tartózkodik a beagli már támadja. A verekedésnek csak nehezen tudtam véget vetni. félek a kicsit megfolytja. Viszont most már ha a két kutya találkozik, akkor a bichoni morog a beagle pedig rögtön verekedni kezd. Mit tegyek ,hogy az eddigi nyugodt kiegyensúlyozott kapcsolatuk visszatérjen?
  Segítségét előre is köszönöm

 6. Zita írta

  Kedves Nándor,

  Féltékenyég mindig lesz a két kutya között. A mértékét tudja szabályozni. Ebben az esetben nyugodtan adjon egy maflást a kutyájának, úgy ahogyan azt egy anyakutya tenné. Persze előtte jelezze a kutyának egy tiltó szóval, hogy a támadást fejezze be. Ha nem teszi, akkor kell korrigálni másképp is. Mivel a kutya is fizikailag tartja távol a másik kutyát öntől, ezért utánozza le. üdv

 7. Kissné Hajdú Izolda

  Üdvözlöm kedves Zita!
  A segítségét véleményét szeretném kérni!
  A helyzetünk elég érdekes, mivel a férjemmel most veszünk házat, ahol van egy kutya ( keverék, 7 éves és szegény egy kis ketrecben van, kozepes-nagy testű kutya, nincs foglalkozva vele, és elég agresszív) viszont mondta a néni akitől a házat vennénk, hogy nincs hova vinnie, altatasra kerülne a sor… Mivel én nagyon állat barát vagyok, nem tudnám lelkileg feldolgozni, ha szegényt ezért elaltatnák, vagy Jobbik esetben menhelyre kerülne, ahol lehet meg ennyi mozgástere se lenne, plusz idegen helyen lenne. A másik dolog, hogy nekem van egy labrador kutyám.. Ötleteim vannak, mivel tudnám enyhíteni a másik kutya agresszív viselkedését, tudom nem lesz egyszerű és sok türelem kell majd hozzá, de pár tanács igazán jól jönne egy szakértőtől.
  Válaszát előre is köszönöm
  Tisztelettel :Izolda

 8. Zita írta

  Kedves Izolda, szívesen segítek, de konkrét kérdésekre célszerűbb megadni a választ. Úgy nekem is könnyebb. köszönöm

 9. Dorina

  dvözlöm. A mi problémánk az lenne, hogy van egy egy éves labrador kanunk. Jó korban kezdtük el szocializálni, csak sajnos a nagykutyánk agresszív volt, és így ő is az lett, mivel elnézte a nagytól. Végül mostmár külön sétáltatjuk. Az a helyzet, hogy ugatott az emberekre, arról már letudtam szoktatni. De mikor jön egy kutya akkor, morog és ugrál, próbál oda menni hozzá. De mikor egy kerítésen belül lévő kutyához engedem, aki nem harap nem morog, akkor boldogan megy oda, nem ugat, nem harap oda, csóválja a farkát. Próbálom erről tiltani, de nem megy annyira.

 10. Zita írta

  Kedves Dorina,

  Látatlanban azt gondolom, hogy otthon a másik kutyától azt tanulta meg, ha a vele szemben lévő kutya morog, ( mint az önök kutyája), vicsorít és ugat, az támadni is fog. Ha nem morog és nem ugat, akkor feltehetőleg semmi nem fog történni, hiszen ezt így tapasztalta meg a másik kutya által. Ne szoktassa le arról, hogy kedves legyen, hogy ismerkedjen a másik kutyával. Szüksége van ezekre a játékokra, ismerkedésekre.

 11. Akos

  Tisztelt cim.
  1 hete hoztunk el egy menhelyrol egy 1 eves, nagyon hanyatott sorsu kutyust ( nemetjuhasz keverek). 3 honapos koraba kerult be a menhelyre, korabbiakban fizikailag is erosen bantalmaztak, felt at emberektol. A menhelyen terapiakkal kezeltek, es orokbefogadtuk.
  A kutyus jelenleg jol erzi magat, de tegnap jatek kozben megharapta a kezem. Azota ha a jatekai kozelebe megyek morog. De ettol fuggetlenul odajon hozzam barmikor ha szolok neki. Mit javasol, mit tegyünk?
  Köszönöm

 12. Zita írta

  Kedves Ákos,
  Valószínű annyira kezdi otthon érezni magát a kutya, hogy már mer dönteni. Kezdi próbálgatni az erejét és teszteli önt. Vajon hol áll a rangsorban. Érdemes lenne neki elmagyarázni, hogy a játék és minden egyéb, az nem az övé, hanem a gazdáé. Így ugyanis egyre rosszabb lesz a helyzet. A látszólag engedelmes kutya és a morgás között jelen esetben nincs összefüggés.Tesztelje le ugyanezt ételnél is. Több szituációban.

 13. Timi

  Tisztelt Cím!
  2 drótszőrű foxink.van 1 anyától 1 év különbséggel, 3 éve vannak együtt nálunk, kb 1 éve verekedtek elöszőr azóta egyre sűrűben esnek egymás torkának, és csak nagyon nehezen lehet őket szétválasztani Ön szerint, mit tegyünk már az elajándékozáson gondolkodunk, van valami megoldás. Bár mit megtennénk értük. A verekedést nem tudjuk mi váltja ki. Mind a kettővel úgyan úgy bánunk. Szeretjük őket.
  Várom a tanácsokar.

 14. Zita írta

  Kedves Timi,

  Azt jó lenne tudni, hogy két kanról van-e szó. Ha igen, azt gondolom, hogy frusztrációjukat egymáson vezetik le, némi dominancia harccal megfűszerezve. Próbálja meg külső helyszíneken levezetni az energiájukat, ismerkedjenek más kutyákkal. Nézze meg, azokra hogyan reagálnak. Abból sok mindenre lehet következtetni. Az otthoni környezet ugyanis tovább fog rontani a helyzeten, és az otthon megszokott viselkedésformát fogják alkalmazni más kutyákkal szemben is. Hiszen nem lesz más mintájuk, ami alapján megtanulnák a játékszabályokat, viselkedést. A harcolás előbb utóbb ugyanis megszokássá válik. Amennyiben kan és szuka, azaz külön neműek,a szuka általában a dominanciára törekszik.

 15. Hajni

  Tisztelt cím!
  3 éves Cane corso kan kutyám van. Szeretettel bánunk vele. Minden este ki szoktam menni hozzá még lefekvés előtt utoljára szeretgetni. Ilyen alkalom volt a péntek este is kimentem hozzá, hogy szeretgessem egyszer csak, egy pillanat volt az egész, odakapott, bekapta a hüvelykujjamat, rám vicsorgott,ugatott. Gyorsan beszaladtam a házunkba és nagyon vérzett az ujjam. Nem értem a viselkedését, hiszen 3 éve szeretettel bánok vele, mindennap játszunk vele meg simogatjuk, egy csomó ételt kap de még is így viselkedik előtte is azon a ét elején volt egy ilyen eset játszottunk vele, feküdt a földön és apukám felé akart kapni agresszíven, akkor is már félelmetes volt. Mit tudnánk tenni? mert egyszerűen most nem szólok hozzá se,hanyagolom azért amit tett velem. Várom a javaslatokat! Előre is köszönöm!
  üdv: Hajni

 16. Gabi

  Kedves Zita!

  Közép ázsiai juhász kutyánk 5 hónapos múlt. Sokat játszunk vele, rendszeresen mozgatjuk és iskolába is viszem. Az etetésnél, nem ugrál össze-vissza, rendesen ülve várja az ételt és amikor leteszem a tányérját kezd neki az evésnek. Az étkezést követően elvenni azonban még az üres tányért sem hagyja. Morog, vicsorog és félek, hogy ennek harapás lesz a vége. Sajnos a félelmemet valószínűleg a kutya is érzi.A suliban tanácsolták, hogy etetések előtt a tányérjára tegyek egy kisebb tányért, amiről a kutya szeme láttára én eszem először – ezt sokszor meg is teszem. Kis korától kezdve én etetem. Nem tudom, hogy mi lehetne a megoldás, a tanácsát szeretném kérni. Üdvözlettel:Gabi

 17. Zita írta

  Kedves Hajni,

  az eset pontosan mutatja, hogy a kutya diszharmóniában van önökkel. Nem egyértelmű jelzéseket kap a gazdától, nem ragadozó módjára bánnak vele. Egy idő után, a kutya ezt jelezni fogja. Teljesen mindegy hogy 3 évig szeretgették, babusgatták. Lehet, hogy pont ez volt a baj. Ez önmagában ugyanis kevés egy ragadozónak. Nehéz elhinni, hogy ennnyi idő alatt sosem kerültek olyan helyzetbe, amikor jó vezető módjára korrigálni kellett volna a kutyát. Ha ugyanis a rangsorok, jelzések, és reakciók nincsenek a helyén, a kutyának már régen jeleznie kellett volna, hogy ez nem komfortos a számára. Ha nehéz helyzetekben is jólelkűen, nem ragadozói gondolkodással korrigálták a kutyát, vagy szóltak hozzá, esetleg a szóbeli információ és a mozdulataik ellentétesek voltak, akkor a kutya rájön, hogy nem is igazi vezetők önök. Nos, egy idő után a kutya jelzi ezt. Kutyájuknál a harapással jelezte. Gazdi ! Vívjad meg velem az igazi harcot az igazi vezetői pozícióért.

 18. Zita írta

  Kedves Gabi,

  az utolsó tanácstól elszörnyülködök, mikor ilyet hallok szakembertől. Semmi jelentősége nincs, hogy ki eszik először és ki utána. Mégpedig azért nem, mert nem jó testjelzéssel szokták ezt elvégezni. Önmagában ez folyamat nem fog sorrendként agyat érni a kutyában. Rengeteg más dolog van, ami kialakítja a kutyában vezetői szerepet. Nem az a fontos, ki eszik először, hanem ki tudja elvenni a kutyától a kaját. Az lesz a mérvadó. Ha az sikerül, akkor már valamilyen pozícióban vannak. Technikai megoldásokat kell itt kitalálni és sokféle szituációban megnézni, hogyan reagál a kutya a pozíció “harcra”. Kérjék szakember segítségét, akár engem is megkereshetnek, mert a meglátásuk és félelmük valóban jogos.

 19. Timy

  Kedves Zita!

  Nekünk van egy 2 éves Border Collie szuka kutyusunk! Egy problémám van csak vele, hogy az idegeneket megcsípkedi. Ha elmegyunk sétalni folyamatosan rá figyelek, nehogy véletlenul vki csak úgy felé nyúljon, mert azt tuti megcsípkedi. Nincs vele semmi gond akkor sem, ha sok ember közé megyunk, egészen addig amíg vki nem akar hozzá nyúlni. Hihetetlenul bizalmatlan, pedig nem volt neki még rossz élmenye senkivel. A terv az volt hogy majd visszuk kiallitasokra mert annyira gyonyoru, de így sajnos nem tudjuk mert nem engedi hogy idegenek hozzá nyúljanak. Lehet ezen változtatni?

 20. Zita írta

  Kedves Timy,

  jó lenne tudni, milyen foglalkozások és hogyan történtek eddig a kutyával. A csipkedés ez esetben a “legjobb védekezés a támadás” -t jelentheti. Olyan, mint amikor a birkákat csipkedik a terelő kutyák. Próbálják kiugrasztani a nyulat a bokorból. Várják a választ, hogy reagál arra a környezet. Majd a reagálásnak megfelelően eldöntik, milyen irányban válaszoljanak vissza. Azaz meneküljön vagy harapjon. Ezek a csipkedések adódhatnak rossz szokásból, de én inkább azt gondolom, hogy gondja van a kutyának, ami általában a környezeti hatások hatására alakul ki. Mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, mert kutyát csak a gyakorlatban lehet nevelni.

 21. Gergő

  Kedves Zita!

  Van egy 3 éves ordas németjuhászom.
  Sajnos kölyökkorától elmaradt a rendszeres szocializáció,idegen kutyákkal és ennek most iszom meg a levét,hullámzóan viselkedik idegen kutyákkal.Hol agresszív,hol haverkodós.Ez az én hibám egyértelműen.
  Idén nyáron 2 roti szukával tökéletesen elvolt,játszottak a vízben.
  Jelenleg egy keverék németjuhásszal próbáljuk összeszoktatni.
  Egy 3 éves kutyánál túl késő megtanítani az idegen kutyákkal való normális viselkedést?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdv: Gergő

 22. Bea

  Kedves Zita!
  Van egy hat hónapos Border Collie és egy szintén hat hónapos Shiba Inu kiskutyánk. Sajnos egyre többször összeverekednek amit mindig a Shiba Inu generál. Többször nekimegy a nagy kutyának de persze Ő húzza a rövidebbet. Most már ott tart a dolog,hogy vérző sebek keletkeznek rajta. Külön zárni niem tudom őket nincs rá lehetőség. Mit tudok tenni,hogy ezt az agressziót legyőzzem ha egyáltalán le lehet? A Border Collie nagyon jámbor természet ,mindig csak védekezik a támadás ellen ,de soha nem Ő kezdeményez. Hogyan lehet ezt kezelni?

 23. Zita írta

  Kedves Gergő,

  Szerintem sok dologtól függ, hogy mennyire könnyen lehet dolgozni a kutyával. A leírásból arra következtetek, hogy még van benne kedv a játékosságra. Ha a kutya kan, akkor a szukákkal alapvetően jóban kell legyen. Nem csak szocializáció kérdése, hanem a gazdával való hierarchia is számít. Együtt fog egy harmóniát alkotni. Van még remény.

 24. Zita írta

  Kedves Bea,

  a kutyák vannak olyan kis gengszterek, hogy addig provokálnak, amíg végleg nem dől el a hierarchia. Mivel a border collie sem magabiztos, ezért állandóan provokálja őt. De hozzá kell tennem, hogy a Shiba sem tudja mit kezdjen ezzel a helyzettel. Ha ugyanis erősebb lenne, mint a border collie, vagy ismerné a harc módját, akkor már rég eldönthette volna a hierarchia harcot egy leteperéssel. Így viszont nem egyértelmű, inkább acsarkodik, ezért nem jutnak előbbre. A megoldáshoz az is hozzátartozik, hogy a gazda ilyenkor hogyan reagál. Érdemes fizikailag helyre tenni a kiskutyát. Érezze ő is a fizikai korrigálás hatását, ugyanazt, mint amit ő csinál a border collie-val. Ezen felül persze mozgassa le a kiskutyát, adjon neki feladatot, vigye kutyák közé. Ott meg tudja tanulni, hogy ez a viselkedés következményekkel jár, és visszafele sülhet el a dolog. Ráadásul megtanulja a helyes kommunikációt, és az energiáját is levezeti.

 25. Kobori Zitta

  Egy fekete kan munkavonalu nemetjuhaszom van 1 eves 8 honapos ugat mas kutyakat morrog es sípol ezt miert teszi ? Mikor szembe kerul egy kannal aki nagyobb ugat ugat es tamadni akar majd hatral.

 26. Zita írta

  Kedves gazdi,

  azt jelenti, hogy nekimenne, de még nem elég magabiztos. Érettebb lesz, neki fog menni a neki nem tetsző kanoknak.Ezt muszáj kezelnie, mert nem fog bírni vele.

 27. Minda Beatrix

  Kedves Zita. 2 éves kan kutyánk elkezdett ránk morogni. Ha eszik és ott állunk mellette, ha fel akarjuk emelni, hogy a fürdőkádjába tegyük, mert meg szeretnénk fürdetni, vagy csak egyszerűen elkezdjük simogatni. Eddig ilyen gondunk nem volt vele. Sokat játszanak vele a gyerekeim, sétáltatják. A férjem egyik nap felé nyúlt, hogy megsimogassa, vicsorgott és morgott is rá. Tőle fél a kutya, mert mindig szól rá. Viszont mostmár a család minden tagjára morog. Mit tanácsol?

 28. Zita írta

  Kedves gazdi,

  amint lehet, próbáljanak meg szakember segítségét kérni. A kutya most érett meg arra, hogy megmutassa nincsen a helyén a hierarchia. A vezetőhöz nem lehet csak úgy odamenni megsimogatni. Ezért vicsorog. Alapvetően a magánszférájába sem enged be. Ezért morog, mikor mellette állnak. Ez persze lehet annak következménye is, ha nem jó reakciókat mutatnak a kutya jelzéseire. Javaslatom ilyenkor a fizikai korrigálást.

 29. Farkas Cili

  Kedves Zita!
  Épp egy éves kan törpe tacskónk az utóbbi időben morog 11 éves kislányomra. Már, ha csak ránéz… Ha hozzányúlna, hogy megsimogatja, vicsorít is. És ez egyre gyakoribb. Kislányom nem bántotta, csak rá-rákiabált, ha nem fogadott neki szót. Attól tartok, egy óvatlan pillanatban megharapja, mert volt már rá példa, hogy odakapott a kezének. A kutyának teljes mértékben én vagyok a falkavezér, a morgást és vicsorgatást csak akkor hagyja abba, ha én rászólok. Hogyan tudom gyermekem közeledését elfogadtatni a kutyával? Segítségét előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Cili

 30. Zita írta

  Kedves Cili,
  ezt így látatlanban nehéz megmondani. Amit tehet, gondolja végig, mikor kezdődött és mi történt akkor,amikor először morgott a kutya. Azt, hogy a falkavezér szerepét tölti be ön, attól a kislánya még nem. És egy kutya, akkor támadja a falka többi tagját, ha valami nem kerek neki. Ez pedig akkor történik, ha a falkavezér valójában mégsem tudja a vezető szerepet ragadozó módra betölteni. Önmagában az a tény, hogy a kutya rászólásra abbahagyja a morgást, nem jelenti azt, hogy az egész élete kerek. És valahol kiadja a gondját. Ehhez megtalálta, a kislányt, aki egyrészt még nem alkalmas arra, hogy a kutya fölé kerekedjen hierarchiában. Másrészt mint gyenge láncszem, rajta tölti ki a kutya a gondját. Érdemes lenne tudni, hogy idegenekkel mit csinál a kutya, más családtagokkal. Akkor ugyanis könnyebb leszűrni, hogy a kutyának egyéb gondja van, vagy csak a lányával van problémája. Lehet, az is, hogy a lánya próbál ugyan a hangjával a kutya fölött vezetői szerepet betölteni. De a kutya pontosan tudja, hogy a kislány ehhez kevés, már koránál fogva is. Ezért jelezheti neki, hogy tőle nem hajlandó elfogadni az utasításokat.

 31. Alesszia

  Üdvözlöm, 2 hónapja ki hoztam egy menhelyrol egy közepes testű kutyát, lakásban jól viselkedik pórázon viszonylag szépen sétál, mamám kutyájával jól elvan a kertben ha le viszem hozzá, viszont ha más kutyát lát az utcán támad, akár kicsi akár nagy. Mit tudna tanácsolni?

 32. Zita írta

  Kedves gazdi,

  A kérdésem az, hogy szukát, kant egyaránt támad? Az ön kutyája szuka-e vagy kan?
  Alapvetően ha minden kutyát támad, azt jelenti, hogy nincs szocializálva kutyákra. Ezért legjobb védekezés a támadás. Nem tudja mit kezdjen velük. Szakértővel próbáljon meg megoldást találni. Ugyanis nagyon fontos a jó reakció, a jó időben történő korrigálás és kitartó munka. Ilyenkor mindig az a kérdés, mennyire rögzült a kutyában, hogy idegen kutyát támadni kell. Mennyire tud fejben oldódni és felejteni az eddigi tapasztalatait illetően. Milyen idős a kutya? Az sem mindegy a másik kutya milyen jelzést ad neki az utcán. A kutya képes arra, hogy a saját gazdához tartozó és környezetében élő állatokat nem bántja. Megérti és érzi, hogy a családi környezettel barátságban érdemes lenni, ahhoz, hogy ne kerüljön vissza a menhelyre. Sok összetevős persze ez a dolog. Azt nem lehet tudni, milyen kutyák között volt a menhelyen. Egyáltalán tudott-e közösen játszani és élni ott a többi kutyával. Foglalkoztak-e vele. Segített -e ott valaki a kutyának, Vagy csak egy kutyával, akár egyedül egy ketrecben tartották.

 33. Tamás

  Kedves Zita!

  Nekem van egy 1,5 éves japán akita kutyusom. Kiskorában az ül, pacsira megtudtam tanítani, a kapun sem szökik ki, ha valami rosszságért leszidom, akkor lehúzza fülét, kerüli a szemkontaktust. Viszont van egy pálca, amivel ha súlyosabb dolgot követ el, akkor azzal kikap. A minap fordult elő az, hogy kikapott a pálcával, és elkezdett rám vicsorítani, majd vicsorítva ugatott is rám. Leszidtam, abba hagyta, majd megfogtam a nyakán a bőrt, és úgy szidtam le, ezután nem mozdult, csak sírdogált a helyén. Attól félek, hogy ez el fog fajulni, és ne adj Isten, meg is harap engem, vagy valamelyik családtagot, vagy elvadul. Próbálom meghúzni a határokat, és nem engedem, hogy ő domináljon. Mit tegyek, hogy ha megdorgálom, akkor azt be is tartsa? Mert most jelenleg magasról tesz arra, hogy leszidom. Ütni – verni nem szeretném, csak végső esetben használom ezt a “lehetőséget”. Ha hívom oda jön hozzám, szeretgetem, simogatom, játszok vele, viszont ilyen helyzetekben agresszióval reagál, és félek, hogy harapni is fog a jövőben. Egyébként végtelenül játékos, láthatóan jó közérzetű kutyus, mindenkit szeret, mindenkivel játszik, egyéb esetben semmilyen agressziót nem mutat. Van tanácsa azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnám úgy megdorgálni, hogy hallgasson is rám, de ne szálljon velem szembe?

  Köszönöm,
  Tamás.

 34. Zita írta

  Kedves Tamás,
  Ez egy nehéz feladat mindkettőjük számára. Alapvetően jó a gondolatmenet. Vannak kutyák, akiknél azért nem működik a fizikai korrigálás, mert a múltjukból adódóan, olyan mélyen rögzült tapasztalatokat hordoznak, és amely olyan mértékben rögzült a fejükben, hogy onnan fizikai dominanciával nem lehet kivenni. Pontosabban főleg az marad meg bennük, ha vicsorognak, akkor nincs ellenfelük, ezáltal békén hagyják őket. És ők ezt az állapotot akarják előidézni.Ilyen esetekben érdemes a fizikai korrigálást váltogatni a pszichikai korrigálásokkal. Ha megnézi a Hatchi filmet, abból jól lehet látni, hogy egy nagyon erős kötődés váltja ki a bizalmat és azt, hogy a kutya szót fogad. Jóllehet a film nem biztos, hogy a kutyával való eredeti bánásmódot adja vissza. De maga a tény, ahogyan bemutatják, elgondolkodtató. A negatív korrigálás építő jellegű, ha azt megfelelő időben és reakcióval végzik.Próbálja meg a csapatból való elzavarást, kizárást, de mindig kontrollal.Figyelje, hogyan hat a kutyára. Lehet azt is kipróbálni, hogy hosszabb ideig várakoztatja a kutyát, míg a kitett ételt megeheti. Vagyis különböző módon próbálja meg a lelkét megérinteni a kutyának. De a módszereket, a jelzésrendszerhez és a nem kívánt viselkedéshez kell igazítani. Ne legyen sok, se kevés. Sem időben, sem tettekben. Amikor meg igazán szükséges, akkor vegye elő a legkeményebb korrigálási módot. Az akita amúgy is öntörvényű, mert neki ilyennek kell lennie. Ő aztán pláne nem adja ingyen a vezető szerepet. És tisztában vannak a testi erejükkel. Ugyanakkor keményen tudják ignorálni, semminek nézni az ellenfelet. Ezért sokszor egy korrigálás nem hatja meg őket. a fizikai meg azért nem, mert ők a harchoz vannak szokva, a fizikai sérülések elviseléséhez. Hiszen náluknál nagyobb,vagy egyméretű ellenfelekkel is felveszik a harcot. A nagytestű kutyákra általában jellemző, hogy mindenféle analizálás nélkül nekimennek az ellenfélnek. Ha megnézi a husky vagy lajka kutyákat. Ők bizony kemény fizikai küzdelemmel mutatják meg egymásnak, és a világnak erejüket. Érthető, hiszen a sarkvidéki hidegben az marad életben, aki ügyes, határozott és erős.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás