Agresszió

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Az agressziót okozhatja a félelem, a helytelen bánásmód vagy a szakszerűtlen képzés.

Azok a kutyák, amelyek nem szerzett agressziót mutatnak, hanem születésüknél fogva azok, bizony nagyon nehéz kezelni és sokszor eredménytelen. A tenyészetekből az agresszív egyedeket igyekeznek szelektálni. Gondoljunk bele, ha egy agresszív terelőkutya, minden ok nélkül megtámadná a juhász nyáját, mennyi állat maradna egy idő után épségben. Amikor kiválasztunk egy kiskutyát, érdemes erre is odafigyelni és különböző módon tesztelni. Pl. ha ételt adunk, hogyan viselkedik a többi kutyával szemben, vagy játék közben milyen a reakciója, akár velünk, akár kutyatársaival szemben.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

 • morog rám a kutyám
 • a labrador kan lehet e agresszív
 • agresszív labrador
 • jatek kozben hozzam kapot a kutya
 • megkötött kutya állandóan ugat
 • morog a kutya


145 hozzászólás : “Agresszió”

 1. Kedves Zita!

  3 kutyánk van. 2 Labrador, 1 óriás Snauzer. Labradorok Molly 4 éves, Lady 2, Snauzer, Conan 1.
  Otthon dolgozom, így egész nap a kutyákkal vagyok, s nagyon ragaszkodunk egymáshoz. Ladykém pár hónapja elkezdte, hogy aki gyorsabb léptekkel közelít felém, megugatja.
  Mostanában eljutottunk odáig, hogy a páromat is, akivel 5 éve vagyunk együtt -s Ladyt is együtt hoztuk – őt is megugatja. Feszültséget közöttünk nem érezhet, s Ladykét is mindenki nagyon szereti.
  Lady okos kutya. Sosem kellett büntetnem, hangos szóval tanítanom, zsenge a kis lelke. 🙂
  Nem akarom bántani, megbántani, de most gyermeket tervezünk, s nem akarom, hogy ez a helyzet esetlegesen elfajuljon.
  Segítséged előre is köszönöm!
  Vera

 2. Kedves Vera!
  A problemam az lenne, hogy van 2 labradorom, a 3eves Hanna nagyon dominans. A 6eves fiu hagyja neki hogy o legyen a fonok, nagyon nyugodt kutyus. Ok egy part alkotnak, es nyaron szulettek kiskutyaik, az egyiket meg is tartottuk. Lejottunk videkre a kutyakkal, gyakran jarunk erre a helyre, nagy terulet van tudnak jatszani… jottek a barataink is a kiivartalanitott 5eves keverek kan kutyusukkal es a Hanna egyik kiskutyaja is az ovek. Amint megerkeztek a Hanna nekiesett a keverek kutyusnak, aki nem adta meg neki magat igy mivel tobbszor megismetlodni latszott a dolog pedig raszoltunk a Hannara es probaltuk oket bekiteni de nem jartunk eredmennyel, igy inkabb elvalaszrottuk oket egymastol. Nagyon kellemetlen a szituacio, raadadul bejar erre a tanyara egy idegen nosteny, ot is meg akarta tamadni… illetve amikor otthon hozzank erkeztek barataink kutyussal 2szer fordult elo, mindig kan labrador volt a vendeg kutyus. Amint beleptek a kapun a Hanna nekikesett, addig folytatta, mig a fiuk meg nem adtak magukat neki. Utana egesz este jatszott veluk, es megszunt ez a viselkedes. Rengeteget foglalkozok a kutyaval, minden szeretetet megkap, mikor kicsi volt jartunk suliba is. Az utcaban levo kutyakra seta kozben sosem tamad ra, jatszik mindenkivel. Viszont ez a terulet vedos dolog nagyon eros benne, most raadasul tuzel is ez talan rontotta is a mai szitut… elnezest a hosszu irasert! Van esetleg valami otleted, hogy mivel oldhatnam meg ezeket a kellemetlen helyzeteket? Elore is koszonom a segitseget! Anita

 3. Kedves Vera,

  lehet, hogy érzékeny a lelke, de attól még igényli a korrigálást. Mivel ez nem történik meg, ezért bizonytalan és támad. Most még csak ugat. A hirtelen közelítés, magabiztos közeledés önmagában is kiváltó ok lehetne, ha ez nem egy megszokott helyen és már régóta ismert embernél fordulna elő. Így viszont nagyon egyértelműen tudtára kell adni, hogy nincs ugatás, a döntés joga a gazdáé.

  üdv

 4. Kedves Anita,

  Azt gyanítom, hogy nem terület védésről van itt szó.Itt a gazda és a kutya közötti harmónia van veszélyben. A leírásból az derül ki nekem, hogy mindig Hanna dönti el, befejezi-e a harcot vagy sem. Az nagyon kevés egy ilyen kutyának, hogy többször rászólnak, aztán békítgetnek. Egyrészt ezt a kutya nem is érti. Másrészt, ha ilyen esetekben nincsen erős fizikai korrigálás, akkor a gazdi nem tud előrelépni a ranglétrán. Mégpedig azért nem, mert Hanna fizika erejét használja fel a másik kutya legyőzéséhez. Önöknek ezt csak le kéne utánozni és szintén fizikai erővel kéne meggyőzni a kutyát, h. nem ez a helyes viselkedés. És amíg önöknél vendégeskedik a másik kutya, addig erős kontroll alatt tartani. A kutyának ugyanis nem a másik kutyával kellene a harcot megvívnia, hanem a gazdával. Hiszen tőle függ az élete. Nem a másik kutyától.

  üdv

 5. Kedves Zita!
  A barátomnak van egy rotija és egy foxija is. Most lesz egy éve, hogy együtt élnek. Foxink 2, a roti pedig kicsivel több, mint egy éves. Bár zavar, hogy a roti még életében csak egyszer ugatott. Nem tudom, miért, szerintem ez nem normális. Eddig nagyobb veszekedés nélkül megúsztuk, most viszont, mintha a rotiban megváltozott volna valami. Egyik nap elszökött a két kutyus és csak a foxi talált vissza 1 nap után, a roti csak 3 nap múlva lett meg, mert jelentkeztek, akik “befogadták”. Mentünk is érte, amint megtudtuk a címet. Örült nekünk nagyon, de amikor hazaértünk nagyon furcsa lett. Foxi örült neki, de ő csak morgott rá, és minél távolabb akart tőle lenni. Velünk is fagyos a levegő, néha odajön, ha simizni kell, de ennyi. Pedig eddig nagyon hiperaktív volt mindig.
  Sosem voltak verve, minőségi kaját kaptak. Igaz, kinti kutyák, de fűtött helyük volt.
  Nagyon el vagyunk keseredve, mert nem értjük mi változott a rotiban és miért. Kérlek segíts nekünk!
  Üdv: Niki

 6. Kedves Zita!

  A velemenyedre lenne szuksegem. Van egy 3 eves havanesem, mikor meg baba kutya volt akkor szopornyicas lett, de sikerult kilabalnia belole, jelenegi tunete “csupan” annyi, hogy 3 laba remeg allandoan. Mindig is agfresszivan tamadott az emberek fele, de eddig mindig tudtam kezelni, viszont az utobbi 2-3 hetben van, hogy simogattom es random meg akar kapni es morog ram. Az eletunkben annyi valtozott, hogy most havi egyszer az anyukameknal hagyom 3-4 ejszakara, ahol nagyon jol erzi magat, mert kert is es egy masik kutyus is van, tovabba a haloszobabol az utobbi 2 honapja kitiltottam, ha velem van a baratom,mert ezt kerte tolem. A mai Este ismet meg akart kapni es morgott is ram. Kozel 10-15 perces “csata” – Ami azt jelenti, hogy tiltott szot hasznalva es egyre kozelebb menve fele a mutato ujjammal jeleztem, hogy hagyja Abba, majd miutan abbahagyta a morgast bejottem a haloszobaba es kizartam.- Szerinted miert viselkedik igy? Valtozas miatt van ez? Vagy a szoornyica miatt valami rendellensege, ami most jott elo? Helyesen cselekedtem? Elore koszonom szepen a valaszod,Reka.

 7. Kedves Réka,

  a szakirodalom szerint marad idegrendszeri károsodása a betegségnek. Az izomrángás, zavarok is ezek közé tartoznak. Hogy ez okozhatja-e a leírt jelenséget. Van esély rá, hogy igen. Viszont az a mondatod, hogy mindig is agresszívan támadott az emberekre és az elmúlt pár hétben rád is, nem erősíti meg ezt a dolgot. Tudnom kellene, hogy anyukádat is megmorogja-e. Milyen szituációban akar megkapni. Amikor közel mész hozzá, vagy simogatod vagy konfrontálódsz vele. Ezek fontos infók ahhoz, hogy le tudjam szűkíteni a kört, vajon nem kezelési gondjai vannak a kutyának. köszönöm

 8. Kedves Niki,

  nehéz helyzetben vagyok mindig, amikor egy leírásból kell analizálnom egy kutya megváltozott magatartásának okait.
  Elsőként, ha egy kutya nem ugat, nem feltétlen probléma, hiszen a vadonban az állandó hangadással felhívnák más ragadozók figyelmét saját magukra, ezzel pedig nagyon könnyen támadás áldozataivá is válhatnak.
  A leírás alapján arra következtetek, hogy a rotinak a fentiektől eltérő oka volt a nem ugatásra.
  A magatartás változásának oka, úgy tűnik azért van, mert ahol volt ott jól érezte magát.Rájött, hogy ő valaki. Talán még arra is ráébredt, hogy ő hogyan legyen kutya. Az a mondat, hogy simiért odajön, pontosan a domináns egyed jellegzetes példája. Nem te mész oda hozzá, hanem fordítva. Ő jön be hozzád, hogy számon kérje rajtad a simit, azaz megengedi, hogy hozzáérj. De ennyi. Nem szeretne több kommunikációt veled. Ezeknek a dolgoknak semmi köze a kaja minőségéhez. Főleg, hogy a kutya nem tud különbséget tenni kaja és olyan kaja között, amelyet nem lát az orra előtt. Ő nem ismeri a tv reklámokat ezért nincs is képben, hogy hányféle táp közül válogathatna. Az, hogy nem voltatok egyértelműek és határozottak a kutyával, az sokkal inkább okozhatja ezt.Ez a kutya is igényli a másfajta bánásmódot. Sokkal egyértelműbb reakciókat igényel. Most úgy tűnik nem érzi jól magát nálatok. Persze idővel ez változni fog, mert lehet, hogy újból visszasüpped a régi világba, de az nem azt jelenti, hogy jól is érzi magát. Csak nem tud mit tenni ellene. A nem ugatás ebben az esetben pedig a bizonytalanság jele lehet.Részben, mert fiatal, tapasztalatlan állat. Részben, mert hiányzik neki egy jó “mentor”.

 9. Nem tudjuk mi történhetett 3,5 éves ivartalanított Labradorunknál. (szuka). Eddig mindenkivel nagyon barátságos volt, lételeme, hogy a többi kutyával együtt játszhasson. Minden nap kivisszük a mezőre sétálni, ahol rendszeresen találkozik kutyákkal.Együtt labdázik, rohangál a legtöbbel. Pár hete, minden kutya nekiront, iszonyúan ugatják, még az olyanok is akik eddig nagy pajtások voltak. Bexi (a kutyánk) is úgy tűnik, hogy fél, mert már előre feláll a szőr a hátán, és ha rárontanak, azonnal megadja magát nekik. Sőt ha még kicsit távolabb vannak, ő is ugatja őket. Olyankor rászólunk, hogy nincs semmi baj. ilyenkor abbahagyja, és jön tovább velünk. De ezt eddig nagyon nagyon ritkán csinálta. Elő-előfordult, hogy vmelyik kutya nem volt neki szimpatikus és akkor felállt a szőr a hátán és ugatott.
  Most viszont minden kutya őt megugatja, és rá is támad. Mi történhetett?

 10. Tisztelt Cím!

  A segítségét, illetve a véleményét szeretném kérni a kutyám agressziójával kapcsolatban.

  Most lesz 3 éves, kan shar pei fajta kutyus. Még fél éves korában lekerült a szüleimhez véglegesen, de előtte is volt náluk sokat, így szinte velük nőtt fel. Való igaz, nagyon el van kényeztetve, ágyban alszik, tányérból eszik, mindig ő az első, nagyon szeretik a szüleim, az apukámat valahogy mégsem fogadja el. Már többször „megkapta”, beleharapott, de ma még a korábbiaknál is jobban beleharapott a lábába, minden előzmény nélkül. Azt gondoltuk csak féltékeny, nem szereti, ha apa anya közelében van, de most minden előzmény nélkül támadta meg. Érdekes, mert apával is együtt alszik, eszik a kezéből, aztán meg megtámadja, morog és fenyegetően ugat rá.

  Azt olvastam, ennél az agressziónál el szokták altatni a kutyát, mert ha a saját családtagját megtámadja, bárkit megharaphat, ezt viszont nem szeretnénk.
  A beoltása is mindig körülményes, mert egyszerűen nem lehet megfogni.

  Mit lehetne tenni? Tényleg annyira komoly a dolog, hogy elaltatása is szóba jöhet? Nagyon szeretjük őt, nem szeretnénk megválni tőle, de a bajt is szeretnénk elkerülni.

  Nagyon köszönöm előre is!
  Bogacsovics Nóra

 11. Nekem van egy shih-tzu kan kutyusom. Mentett kutymó 12 hetesen hoztuk el, éhezett,és szerintem verték is. Mert a seprütől retteget. Már 5 éves,de egyre kezelhetettlenebb. Kint séta közben leszegi a farkát szinte kuszik. Más kutyákkal agreszív független a kutyus nemétől. Bent ha zajt hal nyüszít és bizony nem egyszer oda oda harapot nekünk. Mivel shih-tzu fontos lenne a kozmetika de se fésülni se nyirni nem engedi magát. Nagy kaland nyirni mert kapkod, morog , támad. Nem tudom mit tehetnék .
  Köszönettel Viki

 12. Kedves Viki,

  azt gondolom, hogy valahol emberi oldalról nem megfelelően van kezelve a kutya. Kérem keressen meg személyesen.

  köszönöm

 13. Kedves Nóra,

  a leírás alapján nem gondolnám, hogy az elaltatás a megoldás. Az, hogy együtt alszik az édesapjával, máskor megtámadja azt mutatja, hogy rangsorbeli probléma van. Édesapád úgy közelít a kutyához, amit a falkavezér egyed nem enged. Csak apukád ezt nem érzékeli. Amikor együtt alszanak, azt meg a kutya érzékeli úgy, hogy az neki jár. Ahogyan egy főnöknek jár mindenből a legjobb. Javaslom, hogy ezen úton próbáljanak meg elindulni és a viszonyt helyretenni. üdv

 14. Kedves Anita,
  Távolból megmondani, hogy mi történhetett, nem lehet. Abban sem vagyok biztos, hogy feltétlen a kutyájával lenne gond. Bármi lehet. Új kutya a csapatban, aki hangadó és lehet, hogy saját területnek véli a helyet. Ahol az ön kutyája idegennek számít. Előfordul, hogy az ivartalanított kutya is a párzási időszakban olyan illatot áraszt, mintha tüzelne.
  Javaslom, hogy az idegen kutyákkal szemben próbáljon meg a lehetőségeihez képest határozottan fellépni. És megvédeni a saját kutyáját. Nézze meg mi történik akkor. lehet, hogy a félelmi reakciók váltják ki. üdv

 15. Hello Orsi vagyok. Van egy 4hetes puli kutyusom es ahanyszor meg szeretnem simogatni morog es tamad. A kezem lila es veralafutasos lett mert megharapta. Egyszer sem volt megutve. Neha csak jatekosan de legtobbszor agressziven tamad. Mi lehet az oka ? Elore is koszonom. Orsi

 16. Hello,

  az ok lehet genetikai is, de lehet azért, mert mint kölyök sosem volt ezért korrigálva. Így távolból, ilyen rövid leírásból nem derül ki a szituáció, amikor támad.
  üdv

 17. Üdvözlöm ! Nekeem van egy drtszörü Foxterier szuka kutyám kiskrától nálam van ,de azotais agresziv és fölleg ugatos szeretjük és mindent megadunk neki jó eledelt bentlakik velünk a házba napközben az udvaron van egypárszor meglógótt de sikerült befognom kérdésem mit rontottam eel vele ,volt elöbb pár ével 3 Afgán agaram nagyon jók voltak és 4 közepes uszkárom soha nem verekettek és egyik se volt agresziv,elözöleg a mostani foxim elött voltszintén egy drotszörü foxterierem szintén szuka de ez egy angyali kutya volt soha nemvolt agrsziv és nemszökött meg soha.Kédésem mit rontottam el a mostani kutyámnál.lehetségs hogy az Alom ilyjen agresziv természetü ? Mit tudnék csinálni hogy jó szotfogadó kutya legyen.Köszönöm válaszát Monszpart.

 18. Kedves Béla, a foxi tud agresszívvé válni, illetve erőszakossá. A természeténél fogva adódik. Mint már írtam, nem attól lesz jó egy kutya, mert jó ételt adnak neki. Attól lesz, hogyan bánnak vele. Mennyire ügyesen és ragadozóhoz hasonló gondolkodással kezelik. Ezt csak szakemberrel együtt kellene megoldani.

  üdv

 19. udvozlom.van egy 7eves keverek tacskom.az utobbi 3evben nem volt velem,de most kihoztam kulfoldre magamh.kiskoraba el volt kenyeztetve.rokonomnal volt mielott kihoztam,ott meg nem volt vele foglalkozva meg sokat volt bezarva egy helyisegbe.a gondom az hogy nem hallgat ram.ha hivom csak nez.kajaval is probaltam hivni.meg autoval jottunk mikor hoztuk es a boxba sem akart bemenni.amikor felig bement gyorsan betoltam de ram morgott.hogyan tudnam dobozba szoktatni?hiaba teszek oda kajat elveszi de nem marad ott.

 20. Kedves Gazdi,

  kezdjen el a kutyával foglalkozni. Akkor tud a viszonyuk helyreállni. Ne akarjon egyszerre mindent elvárni, egy elhagyott és magára hagyott kutyától. Egyelőre ő sem szeretne önnel kommunikálni. A bizalomért meg kell dolgozni. Sajnos a távolság nem segített ezen. De foglalkozással ezen nagyon gyorsan tud majd javítaniés kellemes kapcsolat tud önök között kialakulni. üdv

 21. Kedves Zita!
  Két hete van nálunk egy máltai-biewer keverék kan kutyus. Másfél éves, tündéri aranyos, okos kiskutya. Szobatisztaságot most tanulgatjuk, szépen halad. Sokat vagyunk vele itthon, foglalkozunk vele. Nagyon nyugodt, fegyelmezett.
  Én vagyok a falkavezér, a kislányom a játszópajtása, viszont a páromat nem kedveli, elkerüli, időnként megmorogja, de zömében inkább elkerülő magatartást mutat.
  Ennek az okát szeretném megtudni. Lehet ez féltékenységből? Tudom, hogy a kutyák megérzik az ember hangulatát, temperamentumát. Én nagyon nyugodt természetű vagyok, párom lobbanékony. De eddig nem volt része a kutyusnak a vitáinkból.
  Ettől még lehet ez az ok?
  Válaszát előre is köszönöm!

 22. Kedves Edina,

  azt gondolom, ha egy kutya nem jön ki a családban valakivel az a következők miatt lehet:
  az illető nem olyan magatartást tanúsít a kutyával szemben, amit ő elfogad
  Elfogadhatná a kutya a párja magatartását, de nem teszi, mert a hierarchia nincs a helyen megfelelően és bölcsen
  Az, hogy valóban ön a falkavezér, azt a helyzetek adják meg. Ezt a problémát gyorsan le lehet szűrni egyébként.

  üdv

 23. Üdvözlöm!

  Kérdésem a következő lenne: Elfogad-e a kutya két falkavezért a családban, vagy csak egyet, és a másikat ledominálná, feltéve, ha hagyja,

  Megjöttek a rokonok látogatóba, s a kutya időnként mindenkire morog…ez azt jelenti, hogy a falkavezér-mivoltát szeretné megerősíteni? Mi a teendő vele szemben?

  válaszát előre is köszönöm!

 24. Hello,

  Nem rég kaptam egy pekingi palotapincsi kislányt akit nagyon szeretek. Tíz hetes? Nagyon erős egyéniség…annyi vele a problémám, hogy morog amikor játszok vele…pl. Mikor húzom vele a kis játék…a másik pedig az, hogy nemtudom ót tanítani, mert folyton ugrál és harapdos.

 25. Kedves Zsuzsa,

  Két vezető nem nagyon lehetséges. Ha morog az emberekre, akkor érdemes a kutyával való rangsort tisztázni. Persze ha ételnél morog, akkor jogos. Ha megközelítik őt, vagy simogatni szeretnék és akkor morog, akkor érdemes lenne rászólni a kutyára. De egyben segíteni is őt azzal, hogy a rokonokat meg kell kérni, feleslegesen ne nyúljanak a kutyához.

 26. Hello, A játékban való morgás nem feltétlen dominanciát jelent. Az, hogy ugrál és harap, írásban nehezen megoldható a magyarázat. Azt érdemes lenne képzővel megtanulni.

 27. Kedves Zita!
  2 hónappal ezelőtt került hozzám egy Cairn terrier szuka (ivaros) 3 éves lesz, a korábbi gazdái a gyerekek miatt váltak meg tőle, mivel dominánsan viselkedett velük. Az elején nem volt semmi probléma, viszont kb 1 hét eltelte után a lakásban folyamatosan morog/ugat ha zajt hall a lépcsőházból. Fodrászként lehetőségem van arra hogy velem legyen amikor dolgozok viszont mostanra itt is nagyon dominánsan viselkedik, mindenkire morog/ugat aki megközelíti a szalont, pláne ha be is jön. Gondolom a terrotóriumának gondolja a helyet ami elég nagy problémát okoz és sajnos bármilyen fegyelmezési/büntetési módszerrel kudarcot vallok. Valahányszor leszídom ugyan úgy morog tovább egyáltalán nem vesz tudomást rólam..rengeteg módszert kipróbáltam a jó viselkedésének jutalmazásától kezdve a földreteperésig ami szintén nem vezetett eredményre, ahelyett hogy behódolna, megharap. 30 év alatt ő a negyedik kutyám, korábban semmi ilyen problémám nem volt, mindig én tudtam a domináns lenni, viszont vele nem bírok. Séta közben is van hogy ugatni kezd embereket/kutyákat, de olyankor az esetek 80%-ában kedves és érdeklődő. A barátnőim ha látogatóba jönnek velük barátságos viszont a párjaikkal a legkevésbé sem. Ha tud kérem valamit tanácsolni nagyon megköszönném. Üdv, Ági

 28. Kedves Ági,

  privátban ment a válasz.
  üdv

 29. Tisztelt Cím!

  Olyan próblémám lenne hogy van egy 5 éves szuka komondor kutyusom. Nyáron megnyírattuk azóta kifordult magából. Hoztunk kismacskékat persze kergette őket, sajnos kettőt el is kapott. Ezzel még úgy voltam hogy az ösztön miatt van, de mostmár a vele együtt felnövő keverék örökbefogadott másik szuka kutyát is támadja. Teljesen kifordult magából.Sétál az udvaron a kisebb testű kutya és látom hogy bevágja a mérges arcot és elkezd felé rontani, persze rákiabálok de nem értem. Vagy sétál a kicsi a fűben és a komondor hátulról odamegy hozzá és látom hogy a nyakát akarja elkapni. Nem lehetek mindig ott hogy figyeljem mit csinál. Mi lehet a gond vele? Illetve mi a megoldás? Előre is köszönöm

 30. Kedves Edit,
  a nyírásnak, mint tényezőnek, nincs köze a magatartáshoz. Az, hogy közben mi történt nem tudom, de ekkor változás csak akkor hozhat valami, ha amúgy is benne volt már a levegőben és a kutya meg az önök közötti kapcsolatban. Sok tényező van itt. Szuka a szukát általában nem kedveli. Előbb- utóbb lesz egy kis harc a vezetői pozícióért. De a körülmények változása is okozhat náluk magatartásbeli változást. Lehet, hogy nincs megfelelően lemozgatva a kutya, nem tud más kutyákkal játszani. Ilyenkor a fegyelmezés csak visszafojtja a felgyülemlett energiákat. A kettőt együtt kellene alkalmazni.

  üdv

 31. Kedves Zita!

  Van egy 2 éves keverék foxterrier jellegű kutyám.A kutyát én neveltem,sétáltattam,tanítottam az alap engedelmességi gyakorlatokra.Azonban elkerültem Pestre egyetemre,csak hétvégente vagyok itthon,így sajnos nem tudom következetesen nevelni. Az utóbbi pár hétben teljesen megváltozott a kapcsolatunk. A kutya mintha félne tőlem,nem jön oda hozzám,ha simogatom befeszül,kerüli a tekintetem,szinte remeg.Sajnos már attól félek hogy harapni fog,amit biztosan megérez rajtam. Ilyen fajta viselkedést csak felém mutat,anyukám simogatására még mindig “vevő”. Hogyan tudnám megoldani ezt? Kétségbe estem…:(

 32. Kedves Marcell,

  Nehéz elképzelni, hogy egy jól kezelt kutya így reagáljon a szeretett gazdira. Ennek így nem kéne lennie, ha a kapcsolatuk jó volt. Azt gondolom, hogy valami nem kerek, és ebben a környezeteben ki is jött. Érdemes lenne megnézni egy szakemberrel a gyakorlatban, hogy vajon miért lehet. A megharapástól való félelem azt jelzi, hogy a rangsoruk nincs a helyén. Ezért van a kutya elidegenedése a gazdától. Normál esetben a kutya mindig örül a szeretett gazdájának, még akkor is, ha több napig nem látja.

 33. Kedves Zita!

  Remélem, még időben kérek tanácsot azzal kapcsolatban, hogy van egy lassan 6 hónapos mudi szuka kiskutyám, akit 7 hetesen hoztunk el egy “tanyáról”, egy pajtában nevelkedtek, a szülők aktív terelők.. a jövőben mi is erre szeretnénk leginkább használni, de még egyelőre városban élünk, egy kertes házban. Itthon már van egy keverék 6 éves kutyánk, akivel kicsit nehézkesen ment az összeszokás, de már jól meg vannak, néha összevitáznak, amikor a kicsi túl sokat piszkálja, de semmi komoly. Jelenleg kennelben vannak tartva, napközben az udvaron szabadon járkálhatnak. Nagyon élénk, aktív, kíváncsi kutya. A probléma az, hogy harap… nem agresszíven, de amikor meglát, rögtön felugrál rám és folyamatosan rágja a kezem, ha rászólok akkor a lábamat csípkedi, harapdálja.. mindig tele vagyok foltokkal, mert van, hogy eléggé túlzásba esik, és olyankor szinte nem is hall. Már kiskorában is folyamatosan rágta a lábunkat, cipőnket, pedig már akkor se hagytuk neki, mindig próbáltam elterelni a figyelmét és valami mást adni neki, amit rághat. Már mindennel próbálkoztam… elfordulni és figyelmen kívül hagyni, leszidni, rákoppintani az orrára… de van hogy ettől csak még jobban belejön. Később, ha már kellően régóta vagyunk együtt vagy kellően elfáradt, már kevésbé csinálja ezt intenzíven.
  A másik probléma az, hogyha elmegyünk sétálni, mindent megugat… embert, állatot. Ha elmegyünk egy ház előtt ahol az udvaron kutya van, akkor is vadul ugat, utána pedig nyűszög és ugrál össze-vissza.. ugyanezt csinálja, ha ember halad el mellettünk. Nagyon nehéz így vele. szintén próbálkoztam már a visszafordulással, figyelemeltereléssel.. Amikor viszont nem éri semmilyen ilyen inger, már nagyon szépen tud sétálni mellettem.
  Már nem tudom, mit tudnék csinálni, félek, hogy a korai szocializáció nem volt elégséges, sajnos nem tudtam túl sok kutyával összehozni… most meg szinte lehetetlen, mert ha idegen kutyával találkozik, megállás nélkül ugat… ha a másik kutya közeledne, akkor pedig menekülőre fogja, de közben ugyanúgy megállás nélkül ugat. Ilyenkor mindig figyelek rá, hogy ne fokozzam az izgatottságát, nem kiabálok vele, nem rángatom, csak próbálom kivezetni a helyzetből és nyugodt maradni.
  Mit tudnék még megpróbálni? Lehetséges, hogy ezt majd felnőtt korára abbahagyja? Mi miatt csinálja ezt, vagy hol rontottam el?
  A választ előre is nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel, Csilla

 34. Kedves Csilla,

  a mudi terelőkutya, aki a birkát is csipkedi, ha engedik neki. Ugatós fajta is. A felugrálás és a kutyák ugatása pedig abból fakad, hogy nem merik engedni játszani más kutyákkal. Ezért félelmében elkezd ugatni,mintha magabiztos lenne, ugyanakkor pedig fél. Vigyék olyan kutyák közé, akik játékosak. Lefárad és megtanulja más kutyák jelzésrendszerét, engedjék emberek közé. Simogassák. Kezdetnek ezt tudom javasolni. üdv

 35. Kedves Zita!
  Van egy 10 hónapos németjuhász kutyánk aki a minap sétáltatás közben találkozott egy Kanári Szigeteki kutyával és én nagyon megijedtem attól, hogy ha konfliktusra kerülne sor köztük akkor a mienket megverné a másik. Az kb két éves kutya lehet. Mindketten szabadon voltak mikor találkoztak és egyből barátságosnak tűnt az egész, de én mégis féltem, hogy összeverekednek és akkor baj lesz. Szerencsére nem lett baj, mert mindketten megfogtuk és pórázra tettük a kutyákat. Persze az enyém nem jött oda a hívásomra csak mikor a másikat már megkötötték. Itthon a neten kutakodva jöttem rá, hogy félelmem nem volt alaptalan mert az a kutya harci és örző-védő kutyákból lett kitenyésztve és agresszív is lehet. A mienk napi szinten találkozik más kutyákkal és barátságos viszonyban vannak pl egy kuvasz és kaukázusi keverékkel is, eddig még nem volt nagyobb konfliktusa más kutyákkal. Egy esetben mordultak össze és kezdődött egy kis bunyó a kau kuvasz keverékkel, amikor én megsimogattam a másikat és az enyém támadólag elkergette, gondolom féltékenységből. Akkor én félbe tudtam szakítani a verekedést, mert a másik tart tőlem, de ha netán nem tartana akkor nem tudom mit tudnék csinálni, hogy egy nagyobb bunyó elkerülhető legyen. Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha nagyobb kutyával találkozunk mit tegyek, hogy a verekedést meg tudjam előzni?
  Köszönöm előre is a segítséget,
  üdvözlettel, Kozma E.

 36. Kedves Zita!

  Border collie kan kutyám van, 2 éves.
  Nagyon sokat ugat a kutyám, nem hallgat ránk ha rászólunk, ha jönnek hozzánk ha elmennek előttünk.
  Ha számára idegen ember jön hozzánk, vagy csak megáll az ajtóba akkor is ugat, morog, teljesen megbolondul és sajnos volt rá példa, hogy ha kinyitom az ajtót kidugja a fejét és megcsípi az emberek lábát sunyi módon.
  Mit tehetnék? Rászólok, kiabálok nem hallgat rám ilyenkor. Próbáltam kavicsos flakonnal zörögni, abbahagyja az ugatást de csak kis időre. Már úgy is csípett meg embert és morgott rá, hogy beengedtük a házból, ételt fogadott el a kezéből. Nagyon bizalmatlan az emberekkel szemben. Erről a sok felesleges ugatásról és az emberek megcsipkedéséről kéne leszoktatni valahogy. Valami tanács?
  Üdvözlettel, Viki.

 37. Kedves Viki,

  a korrigálás része egy ideig jó, amit csinál. Ha a kutya kis ideig abbahagyja, annak már örülni kell. De azt is érdemes tudni, hogy egy alkalom nem elég. Mi emberek is egész életünkben tanulunk. A kutyától se várjuk el, hogy rögtön megértse valamit másképp kell csinálni. ha kell újból dobja hozzá a flakont. Éreztesse vele a fizikai erejét, Még akkor is, ha a minden sajtó a pozitív hozzáállásról beszél. Ha a kutya morog és csíp, utánozza le és tegye ugyanezt. Vigye a kutyát mindenhova és minden helyzetben segítsen neki, hogy megértse, hogy ön még a holdon is képes a vezetői szerepre.

 38. Kedves Erzsébet,

  az utolsó mondatában benne is van a válasz. Megelőzés. Nem szégyen, ha a kutyát nem engedi oda a másikhoz, attól tartva, h. összeugranak. Jobb megelőzni, mint fizetni a sok orvosi költséget stb.D ilyenkor jelezni kell a feléjük közeledő gazdának is, hogy mi a szándéka. Ha tudja, hogy nem behívható a kutyája, amikor meglát egy másik kutyát, tegye pórázra és úgy engedjék össze a másik kutyával. Pórázon tud korrigálni, és elhúzni a kutyáját, ha úgy érzi nem komfortosak egymással a kutyák. üdv

 39. Kedves Zita!

  Tanácsodat szeretném kérni, 10 éves Kaukázusi szukámmal kapcsolatban. 6 hetes korától nevelem már akkor agresszív volt, kicsinek morogva nekiment az akkor 2 éves 50 kg.-os keverék kan kutyánknak.Addig feszítette a húrt amíg meg nem kapta a felnőtt kutya. Volt sírás rívás, de még agresszívabb lett. Majd az elkövetkező években további időszakban is kutyák közé nem lehetett engedni, annyira agresszív. Az utóbbi időben rám mordult amikor konfrontálódtam vele, a fenekére csaptam, majd ismét rám morgott, végül rányitottam a slagot ami ezelőtt mindig használt most úgy látom ez nem igazán jön be, sőt. Nem szeretném ha megtámadna, itt nem úgy néz ki hogy agresszióval legyőzném . Köszönöm tanácsát előre is.

 40. Kérdésem: Miért morog a kutyànk ha elmegyünk otthonról? Yorki kan kutyus,3 éves,2 hónapja került hozzánk. Ha làtja,amikor öltözködünk , már akkor morog,néha vicsorog. Általában szófogadó. Köszönöm válaszát!

 41. Kedves Péter,

  azért morog a kutya, mert mint vezető, nem engedélyezte önöknek, hogy eltávozzanak a lakásból. Ezért kifejezi a “nemtetszését.” Korrigálják ilyenkor a kutya morgását, valamint helyre kéne tenni az Önök között lévő hierarchiát. üdvözlettel

 42. Kedves Ágnes,

  fontos lenne, hogy a kutya felett legyen a rangsorban. De ezeknél a nagy fajtáknál sokszor vagy nagyon határozottan kell ezt fizikailag megmutatni, vagy szép lassan a bizalmukat elnyerni. Ezt vegyesen kellene alkalmazni. Persze a leírásból arra következtek, hogy már kiskorában érhette valami negatív élmény érhette, és azt gondolom, hogy a további nevelés sem volt esetleg számára egyértelmű. Az kiskortól kezdve agressziv kutyák esetében azonban érdemes figyelembe venni, hogy a tenyészetben történt- e valami a kiskutyával, vagy genetikai hajlama van az agresszióra, vagy szerzett agresszió. Ezért javaslom, hogy próbálja meg a bizalmat kiépíteni vele, és egy szakértő segítségét kérni. Mert nagyon nem mindegy hogyan kezeli ezt a fajtát. üdvözlettel

 43. Kedves Zita!

  Tanacsot szeretnek kerni Ontol. Egy 7 honapos ivareres kuszoben allo szuka kutyat azeretnenk orokbe fogadni, akit testverevel egyutt dobtak ki egy autobol. Korubelul 3 hete van a menhelyen, szeretetehes, felenk, megado, egyaltalan nem dominans, csendes kutyanak irtak le, akit ket masik kennel tarsa piszkalt is. Tegnap tortent, hogy a ket masik doninans kennel tarsa neki ugrott a tesverenek (kan). Ezert kulon kennelbe kerultek, csak ok ketten. Ma latogattuk meg ot, es gyokeresen megvaltozott a viselkedese. Egyfolytaban ugatja es morogja a testveret, vicsorog ra (ha enni akar, ha fel akarja venni a jatekat, ha be akar fekudni az olba, stb..) Tehat tenyleg mindenert. Ha mi szolunk hozza baratsagosan reagal, farokcsovalva, de ha oda jon a testvere is hozzank, akkor aztert is vicsorog ra eluldozi onnan. Nagyon megijedtunk, mert nekunk nagyob fontos, hogy mas kutyakkal is kijojjon, foleg a csalad masik kutyajaval. Vele egyebkent hetvegen ismertetjuk ossze. Mitol lehet ez a valtozas? Agressziv kutyarol lehet szo? Kezelheto problemarol van szo? Mert nem szeretnenk visszamondani az orokbefogadast, viszont felunk hogy agressziv marad. Segitseget elore is koszonom!

 44. Kedves Ariella,

  Fajtától is függ a tanult magatartás. A piteknél, staffiknél pl. azt lehet megtapasztalni, hogy ha megtámadja őt egy másik kutya, akkor a magatartása meg tud változni ilyen gyorsan. Alapvetően egyébként a szuka lemorogja a kant. Ez kettejük közötti harc. Nagyon egyszerű megnézni, hogyan viselkedik más kutyákkal. Vigyék ki sétálni a kutyát, barátkozzanak össze vele egy kicsit a kinti sétánál. Majd lehetőség szerint másnap is tegyék ezt meg és harmadnap saját kutyával próbálják meg. Addigra önöket ismeri, könnyebben lehet vele foglalkozni. üdv

 45. Kedves Zita,

  Koszonom a valaszt! Nemetjuhasz, terrier mix lehet. Most hetvegen lesz esedekes a seta, szombat-vasarnap. Utana pedig bemutatjuk a masik kutyusnak (szuka). Remelem minden rendben megy majd 🙂

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!