Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Apportírozás tanítása

Apportírozás tanítása

Az apportírozást -azaz egy eldobott tárgy visszahozatalát szereténk megtanítani a kutyának – érdemes kölyökkorban elkezdeni.

Először csak húzogassunk orra előtt egy puha rongyot. Ha megfogta, hagyjuk vele játszani. Lehet húzok-engedek játékot játszani vele. Majd engedjük, hadd cipelje el a megszerzett “zsákmányt”, vagyis a puha rongyot magával.

Ne akarjuk mindenáron elvenni tőle. Ha már látjuk, hogy szeretné letenni, kínáljunk fel neki jutalom falatot a rongyért cserébe. Ne erőszakkal vegyük el tőle. Majd ha odaadta, ismét kezdjünk el vele játszani. Szép lassan megtanulja kutyánk, hogy nem elvenni szeretnénk a játékát, inkább játékra hívjuk.

31 hozzászólás a/z “Apportírozás tanítása

 1. dávid

  Megszeretném kérdezni, hogy mit lehet csinálni akkor amikor a kutyám mindig elereszti az aportfát, de a gyakorlatot megcsinálja csak amikor jön hozzám akkor mindig eldobja és nem tudom rávenni hogy ne köpje ki!

  Amúgy nekem egy kan rottweilerem van ami kb. 2 éves, de nagyon okos, mert munkakutya lesz belőle! Ezért szeretnék tanácsot kérni! előre is köszönöm! dávid

 2. Csilla

  Ha még aktuális a kérdés:
  Én külön tanítanám neki pl: “tart” vezényszóval, és teljesen külön az apportírozástól. Azaz a szájába adnék valamit (odaadnám neki) és úgy próbálnám rávenni, hogy tartsa. Esetleg nem apportfával kezdeném, hanem valamivel, amit nagyon szeret – megtartani magának! :-). Amikor biztosan tartja – fokozatosan növelve az időt (egyre hosszabb ideig), vezetném be az “ereszd” vezényszót, és amikor ezek a mozzanatok is biztosan mennek, próbálkoznék rövid távú apporttal, azaz összekapcsolva a három tanult elemet. Esetleg klikkerrel fel lehet gyorsítani a dolgot (sok jutalom!!!), de semmiképpen nem sietnék vele.

 3. Dorka

  Nekem egy 5 hónapos labrador kiskutyám van.Azt szeretném megkérdezni , hogy mit tehetnék , ha a kutyám elmegy az adott tárgyért elindul visszafelé hozzám ér, de nem adja oda a dolgot, hanem “fogócskázni” akar velem…

 4. Zita írta

  Kedves Dorka,

  Ne akarja mindenképp elvenni tőle, játszanak együtt. Esetleg kajával elkérheti tőle, de ennek meg az a hátránya, hogy a kutya amikor meglátja a motivációt, akkor már messze leejti az apport tárgyat. Ezért érdemes ezt gyakorlatban megnézni, hogyan kell csinálni.

  üdv

  Z.

 5. Zita írta

  Milyen kutyáról van szó? mert függ ez a tulajdonság a fajtától. Egyébként ez nem butaság kérdése, hanem zsákmányszerző ösztön kérdése. Vagy erős a kutyának vagy nem. Mondjuk úgy,van aki szeret vásárolni az életben, van aki meg nem. Hát így van ez a kutyáknál is. Biztosan van más tulajdonsága, ami erős, azt kéne fejleszteni.

  üdv

 6. Zsófi

  Mit tegyek, ha a kutyám követi, de nem veszi fel a rongyot, és ha esetleg fel is veszi ( nagyon ritkán), akkor néhány másodperc múlva leteszi)
  🙂

 7. Zita írta

  Kedves Zsófi,

  az apportírozást a zsákmányszerző ösztönnel rendelkező kutyának meg lehet tanítani. De írásban ezt nem lehet elmagyarázni.

  üdv

 8. Dalma

  Jó napot!
  Nekem van egy 2 éves tacskó keverékem, és már próbáltam az apportírozást jutalomfalattal összekötni, de nem sikerült… már oda sem megy az eldobott tárgyhoz, esetleg -nagy ritkán hajladoztat- a tárgy után nézni, de nem csinál semmit.
  A vadászösztönével pedig semmi probléma mivel a kisebb rágcsálókat, madarakat, nyulakat, tyúkokat üldözi!
  Mit tegyek, ha apportírozni szeretném tanítani a kutyám?
  Előre is köszönöm! Dalma

 9. Alexa

  Szia!
  Nekem egy 12hetes németjuhász keverék szukám van,8 hetesen már ült feküdt,mostanra póráz nélkül sétál,visszahívható bármilyen helyzetből,minden kb 10percig tanult elsőre,és azóta folyamatosan ismétlek mindent,nagyon tanuékony,de apportírozni semmi hajalndóságot nem mutat.A kedvenc játékát szokam neki dobálni,elfut érte,odamegy megszagolja és fut vissza hozzám,hogy tudnám elérni,hogy visszahozza? jutalom falattal se tudtam rávenni :/

 10. Zita írta

  Szia,

  sajnos ahhoz látni kell a kutyát, h megmondjam miért nem csinálja, illetve neked mit kellene csinálnod. Persze a kutyáknak nem egyforma az apportírozó kedve. És egyedi sajátosság. Ez így együtt befolyásolja a kutyád magatartását.

 11. Zita írta

  Kedves Dalma,

  Szerezzen be egy őzlábat, vagy olyan állat lábat stb. aminek vadszaga van. Azt lehet, h szívesen apportírozza. És megpróbálhatná ezt mezőn, ne otthoni környezetben. De azért ezt a feladatot jól kell felépíteni. Ha lehet szakemberrel együtt.

  üdv

 12. Ádám

  sziasztok
  Egy 1 éves németjuhászom van és sokat szoktam vele fogócskázni. Úgy gondoltam az apportírozás még korai lenne. De most hogy elkezdtem ezt a gyakorlatot jutalomfalattal amikor eldobom neki a játékát vagy nem hozza vissza vagy melletemm marad ha tudja hogy kaja van nálam. mit tudnák csinálni?

 13. Andor

  Nekem egy husky nostén 2 és féléves kutyám van semire nem tanitottam mostanáig és most itta nyár van idöm elkezedeném mivvel kezdejem egyébként sokat sétálok vele az erdöt járom ,biciklimelett tudjönni porázon nem huzz jobra balra és az erdöbe szabadonvan és mindig ha szolok általába visszajön de nem pontakor mikor szolok neki csak aha rébb megyek akor utánam szalad de akor odajön sompolyog biztos bicsánatot kér Szovval mvvel kéne kezdjema tanitást?

 14. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  ezt így írásban megmondani nem lehet. Menjen el egy kutyaiskolába és ott segítenek ebben a problémában.

  üdv

 15. Éva

  Üdv, egy 5 hónapos collie kiskutyánk van, aki mikor hozzánk került egy hónapja, apportozott is és imádott rongyozni. Most csonthártyagyulladással kell kezelni, és kb. azóta teljesen kifordult önmagából, egyáltalán nem játszik, magában se, pedig még azt is szokott, még mikor a gyógyszer előtt nagyon fájt a lába, akkor is. Megnézettük persze, hogy máskülönben minden rendben vele, a laborjai szerint bírja a gyógyszert, reméljük, hogy a 10 napos kúra végén ismét a régi önmaga lesz, és a fájdalmai sem térnek vissza, de azért aggódunk, hogy mi van, ha ilyen érdeklődéshiányos marad? Sétálni most is szeret, meg a hasát is, de itthon leginkább csak fekszik a helyén. Találkoztatok már hasonlóval? Mit lehet csinálni?

 16. Zita írta

  Kedves Éva,

  Ha valóban nincs ennek orvosi háttere, fájdalom stb, akkor az ok kereshető a foglalkozásokban. Ilyenkor a gazdák hajlamosak babusgatni, kényeztetni kutyáikat. Ez pedig a normális feletti mértékben nem egészséges. Van olyan kutya, aki ilyenkor még rá is játszik a problémára, mert akkor többet foglalkoznak vele. Ebben az esetben úgy érzem, hogy lehet letargia is. A kutya kedvetlen. Ennek oka lehet, a gyógyszer mellékhatása is , amit lehet, h. orvosi szemmel sem vesznek észre. A kutyák( ragadozók) a fájdalmat, rossz közérzetet legtöbbször visszavonulással és némán tűrik. A csonthártyagyulladás nem olyan veszélyes sérülés, hogy a kutya ne tudna ettől függetlenül örülni a gazdának. Egy eldobott labdának, maximum három lábon ugrálva, de igyekszik utána futni. Szóval – ha nem a gyógyszer okozta probléma áll fenn,- akkor érdemes az okokat a lelki részre visszavezetni. Ennek egyik legegyszerűbb ellenőrzési módja, ha elviszik idegen, számára izgalmas helyre. Vagy vele egykorú kölykök közé teszik be. És ha lehet ne ajnározzák körbe a kutyát, menjen minden a normális menetben. A kutya, ha ilyenkor elkezd figyelni, a babusgatással, és a játékra való nógatással csak visszazökkentik a negatív magatartásba. Hagyják játszani, menjen, tapasztaljon. Ha ezekre sem jól reagál, akkor lehet gyanakodni a gyógyszerek hatására.

  üdv

 17. Éva

  Köszönöm szépen a választ. Igazából a kutya nincs körbeajnározva, mivel kint lakik a kertben. Most már a kedve is jobb kicsit, néha játszik, máskor nem, és ha igen, akkor is eléggé dekoncentrált. Sétakor viselkedik a legjobban, olyankor a leglelkesebb, de nekünk például hol örül, hol nem, pedig korábban mindig ott nyüzsgött láb alatt és lelkesen apportozott meg rongyozott is. Az az érdekes, hogy a változás mindössze egyetlen hét alatt történt a három lábon is a nyakunkba ugráló szőrcsomóból egy “csak szépen néző” kutyába.

 18. Anett

  üdvözlöm!
  Nekünk két német vizslánk van, az egyik kicsivel több mint egy éves , Hugo, a másik csak 10 hetes Heni!
  Mikor a Hugo kicsi volt, akkor rendesen apportírozott,DE sajnos egyszer megkergettük Őt játékból és azóta visszahozza a játékot de nem hajlandó odaadni, azt várja hogy kergessük Őt! Már mindent próbáltunk, két játékkal is próbáltuk de akkor sem adja oda! Jutalomfalat nem is érdekli ha játék van.
  Valamit szeretnénk vele kezdeni mert nem szeretnénk hogy a kislány is a hülyeséget tanulja el,
  Tudna Nekem segíteni, van valami ötlete?
  Előre is köszönöm
  Anett

 19. Zita írta

  Kedves Anett,

  Szívesen leírnám, de annyi minden tud történni egy ilyen apportírozás közben, hogy írásban nehéz erre válaszolni. Ezt érdemes lenne személyesen kezelni, mert közben a reakciót is lehet magyarázni.

  üdv

  Z.

 20. Anett

  Igen, gondoltam, hogy kicsit osszetetted problema ez, viszont amig a kicsi,Heni nem kapja meg az osszes oltast, addig nem akarjuk Hugot sem vinni mas kutyak kozelebe!
  Viszont addig is tul sokat tanul Heni……
  Mara sajnos eljutottunk odaig, hogy visszahozni visszahozza a jatekot,DE nem hajlando odaadni a kezunkbe, vagy lerakja 3meterrel arrebb es utana mereven, vadaszallasbn szugeralja a jatekot vagy azt akarja hogy kergessuk! Ugy latjuk, hogy jatekmanias lett a kutyank! Kimegyunk hozza a kertbe, azonnal hoz valami jateknak megfelelot amit el lehet dobni, o meg rohanhat! Nem lehet őt megsimogatni sem ha Neki epp jatszani van kedve! Teljesen elmegy az esze…
  Mindenkepp szeretnenk Őt leszoktatni errol, szeretnenk ha akkor jatszana ha MI kezdemenyezzuk a jatekot!
  Mindent probaltunk mar: ket jatekkal probaltuk hogy rajojjon akkor dobjuk el a masikat ha odaadja amit visszahozott, osszeszedtuk az osszes jatekot, hogy lassa akkor van jatek amikor mi jatszani akarunk,DE o talalt rohadt almat amit hozott h dobjuk el! Semmi nem hasznal, van esetleg ötlete hogy mit lehetne meg kiprobalni mielott suliba visszuk?
  Elore is koszonom

 21. Matyi

  Üdv!
  Egy 5 hónapos Magyar Vizslám van. Apportirozni szeretném tanítani de nem nagyon érdekli semmi tárgy. Csináltam egy botra kötöttem rongy darabot és azt húzogatni neki de csak nézi nem nagyon érdekli. Hogyan tudnám rávenni, hogy mutasson valami érdeklődést és persze a szájába vegye és vissza hozza. (Vadász kutyát szeretnék belőle faragni) Erdőbe ma volt elsőnek (Az első gazdája nem vitte el 2 napja van nálam) Egyenlőre semmi féle vadállat sem érdekli. Választ előre is köszi!

 22. Zita írta

  Üdv,
  Nem siettetném ezt a dolgot. Először ismerkedjen a környezetével. Aztán élő állatokra hagynám, h. vadásszon. Macska, madár…akkor majd rájön, hogy ez még hiányzott az életéből. Csak nem volt, aki ezt megtanítsa neki…aztán lehet majd továbbhaladni.

 23. Magdi

  Üdv Van egy spániel fiú kutyusom most két éves lakásban tartott de kb két honapja mindenkinek neki megy. Ugat morog nagyon ideges de nem harapot meg senkit. Nem tudom hogy változtassak ezen hogy ne csinálja?Válaszát elöreis köszönöm.

 24. Zita írta

  Kedves Magdi,

  Előbb utóbb a lakásban tartott, le nem mozgatott kutya felesleges energiákkal lesz tele. Ha a vezetői szerepkör sincs még tisztázva, az még pluszként kerül erre a magatartásra. Tapasztalatom szerint az érzékeny idegrendszerű spánielek hajlamosak erre a magatartásra. Igen, valahol kijön a kuktából a gőz. Kérem, hogy keressen meg egy szakembert. Ő azonnal tudni fogja mi lesz a gyógymód. üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás