Az állat és a lelkiismeret

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

A magasan fejlett, társasan élő állatok lelki életében megtaláljuk a bűnbánatnak a mélyen emocionális gyökerű formáját. Ez a magatartás megfigyelhető a kutyáknál. Ha pl. hazaviszünk a már meglévő kutyánk mellé egy másik kutyát, tapasztalhatjuk a feszült légkört, amely aztán egy kirobbanó csatában ér véget. Persze nem minden találkozás ilyen drasztikus. Van, amikor kimondottan jót tesz a másik kutya megjelenése. De azért a feszültség kezdeti jelei itt is érzékelhetők. A féltékenység,  az apró harcok. Legtöbbször a gazda jelenlétében történnek a harcok.  De ha nem, akkor is jól látjuk a hamis ártatlanságot, a túlzott illedelmesség ábrázatát, melyet okos kutyák szoktak időnként magukra ölteni,amikor látják, hogy a gazda tudja, hogy ők verekedtek. Vagy épp ellenkezője, elfordul és rád sem néz a kutya, mintha kerülné a lelkiismeretre ható szemek nézését. Ilyenkor tudjuk elkövetni azt a hibát, hogy nem büntetjük kutyánkat, mert olyan aranyos képet vág.

Egy érdekes történettel lehet igazolni, hogy a kutya lelkiismeretére hatással van a tanítás. Ha egy kutyának elmagyarázzuk, hogy a kertünkben lévő macskát nem szabad bántani, megérti. És ha mégis azon kapjuk, hogy elfogta, vagy bántotta,  máris mutatja a bűnbánás jeleit. De ha egy kerten kívüli, azaz nem a családhoz tartozó macskáról van szó, bizony a legnagyobb lendülettel kezdi el üldözni, ha teheti el is kapja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

  • bepisil a kutya


1 hozzászólás : “Az állat és a lelkiismeret”

  1. Szia!Somogymegyéből írok van egy Bishon havaneise kutyusom 1 éves állandóan bepisil kb 2 órát bírja mindig lepisil v.mit általában a helyét és belefekszik 3 műszakban dolgozom és nem tudom 2 óránként levinni! Mit tegyek a környéken nincs aki segíthet pedig már fizetnék is a segítségért mert nagyon szeretem a kutyust! Lakásban élek és ez már nem állapot!Köszönöm!

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!