Az ugatás

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nagyon sok hozzászólás érkezik a kutyák feleslegesnek vélt ugatásáról.

Az ugatás, lehet szocializációs probléma, és lehet tanult magatartás. Az a kutya, amely nem kap megfelelő információt az őt körülvevő világról az félelemből ugathat. Megpróbálja a számára ismeretlent elriasztani. Ha a szocializálás továbbra sem valósul meg a kutya életében, akkor gyakorlatilag állandóan, a legtöbb esetben indokolatlanul fogja hangját hallatni ebünk. Ha megnézzük a vadon állatait, ők feleslegesen nem hallatják a hangjukat. Az oroszlán inkább csendben van vészhelyzetben. Akkor fognak bömbölni, ha azzal hívni akarják társaikat vagy a területet ellenőrző vezér hímeket. Nos, a mi kutyáink ezt a viselkedést nem tudják megtanulni, mert részben nem segítjük őket. Részben, mert a kerten belül biztonságban érzik magukat. Háziállataink bizony nem tudják, hogy a gazda ezzel szemben támadások áldozatává válhat. A helyzet végül is ugyanaz lesz, mintha kint a vadonban lennének.

Ezért szükséges szocializálni a kutyánkat, elvinni minél több helyre. De mindez nem elég, ha folyton korrigálni akarjuk kutyánkat. A jó helyen, jó időben és megfelelő ideig tartó korrekció fogja kutyánknak megtanítani a helyes viselkedést.

Azt azért ne felejtsük el, vannak jelző kutyák. Pl. terelő kutyák, vagy régen csak kedvtelésből tartott kutyák, akiknek a feladata volt az ugatás. Ez pedig a génjeikben benne van. Mielőtt kutyát veszünk, vagy elkezdenénk leszoktatni az ugatásról, ezeket vegyük figyelembe.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone


2 hozzászólás : “Az ugatás”

  1. Kedves Zita!

    Menhelyről fogadtunk örökbe egy mudi keverék kutyust. Nagyon könnyen alkalmazkodott hozzánk, csak azt nem szereti, ha elmegyünk otthonról, olyankor mindig ugat. Amíg az ajtónál állunk ugat, csak pillanatokra sikerül elhallgattatni. Amint bezárjuk magunk mögött az ajtót, 1-2 perc múlva megnyugszik és csendben várja, hogy hazaérjünk. Reggel 7 és negyed 8 között indulok munkába és többnyire sikerül 5-6 vakkantásra korlátoznom az ugatást, de sajnos a szomszédot ez nagyon zavarja. Elhiszem, hogy akinek nincs kutyája, ez kellemetlen és nem akarok veszekedni velük. Tanácsodat kérném, hogyan szoktathatnám le erről a viselkedésről.
    Válaszodat előre is köszönöm!

  2. Kedves Évi,

    ehhez a tényhez szoktatni érdemes a kutyát. Más helyen és szituációban. Talán könnyebb a megoldás, ha előtte nagyon kifárasztja a kutyát és úgy gyakorolja vele azt, hogy úgy tesz, mintha elmenne otthonról. Nyitva marad az ajtó, tesz-vesz….és közben nagyon határozottan lehet jelezni a kutyának, h. felesleges az ugatás. De ehhez szükséges, hogy ő fizikailag és mentálisan is lefáradjon, ismerje a környezet zaját, a világot amelyben élünk. A bizonytalan, világot nem ismerő kutya ugat a legtöbbet. üdv

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!