Dominans viselkedés

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sokszor hallom ezt a kifejezést gazdáktól és szakemberektől is. Jómagam már nem nagyon szeretem használni, mivel elég negatív értelmezést kap a szó. Pedig az állatvilág viselkedésében ez a szó nagyon is fontos szerepet tölt be. Sajnos mi emberek, nem vagyunk tisztában azzal, hogy mit is jelent. Sokan úgy vélik, aki domináns, az egyben főnök is. Pedig ki kell ábrándítsam azokat, akik ebben a tévhitben vannak. Aki a vezető szerepet betölti, annak jól kell vezetnie a csapatát. Helyzeteket kell megoldania. A domináns viselkedéstől még nem lesz valaki bölcs. Nem tudja a csapatot jól vezetni. Ideig – óráig az agresszív, uralkodó típusú magatartással  a csapat élére kerülhet, de annak épségét és fennmaradását nem fogja tudni biztosítani. Domináns lehet az is, aki csak erőt fitogtat. De a fent leírtakkal nem rendelkezik. Volt egy csimpánz csapat, amelyet egy idős, ám de bölcs majom vezetett. A csapatban volt egy fiatal, de agresszív hím. Azt gondolta egy szép napon, hogy átveszi az uralmat. A bölcs vezető csimpánzt megölte és a helyére állt. De se bölcs nem volt, se tapasztalt. Mivel rettegésben tartotta a csapatát, egy év múlva elüldözték. Amely ragadozónak van tapasztalata, jó ösztönnel ejti el a zsákmányt és még fizikailag is erős, abból válhat vezető egyén. Azok az egyedek, akik ezzekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek, azok jó eséllyel már kiskorukban igyekeznek a hierarchia csúcsára törekedni. Egy csapatot vezetni lehet nyugodt, higgadt magatartással is. Amikor kutyáinkat képezzük, gondoljunk arra, hogy a csapatért mi – gazdák – vagyunk a felelősek. Már ott hátrányban vagyunk, hogy nem értjük a kutya jelzéseit. De már vezetők szeretnénk lenni. Attól óva intek mindenkit, hogy könyvből tanuljon meg a kutyák nyelvén. A könyvekben nem lehet minden esetre kitérni. Csak rész információkat kapunk belőle. De elolvasni mindenképp érdemes. Ne majmoljunk híresnek vélt kutyás sztárokat és show műsorokat. Bár valóban ismerik a KUTYÁT, de a műsoraikban csak összevágott részeket fognak látni. Az pedig könnyen félreérthető lehet. Nos, ha valaki megtanul könyvból autót vezetni, akkor újra gondolom az álláspontom. De addig higgyék el, hogy nem feltétlen a dominancia vezet a csapatvezető szerephez.  Ahhoz nagyon sokat kell tanulni. !

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone


2 hozzászólás : “Dominans viselkedés”

 1. Kedves Zita!
  Levelemmel azért keresem meg Önt, mert tanácsot szeretnék kérni “kutyaügyben”.
  Problémám a következő (amire nem találtam megoldás ezidáig):
  Három éves németjuhász szuka kutyám és az anyja együtt vannak. Az alomból szerettem volna egy kutyát meghagyni az anya mellé.
  A kölyökkutyával voltunk kutyaoviban, hogy szocializálódjon és alap dolgokat megtanuljon. A tanfolyam ideje alatt az első tüzelése volt. A tanfolyamon egy szuka alomtestvére is jelen volt a gazdájával. Az én kutyám (Alíz) minden kutyakölyökkel barátságos, játékos volt, de egy váratlan pillanatban az alomtestvérére rontott, morogva. A kiképző segítségével lefékeztük Alízt.
  Itthon azt vettük észre, hogyha autóval elmentünk és hazaérkeztünk, akkor az Alíz rámorgott és támadott az anyjára.
  Legintenzívebben ez a viselkedés a tüzelés időszakában jelentkezik.
  Az anyakutya (Liza) konfliktuskerülő, nem megy bele a “harcba”…talán ez a szerencse.
  Legtöbbször akkor fordul elő ez a viselkedés Alíz részéről, ha kimegyünk az udvarra. Ha magukban vannak, akkor nem.
  Még egy jelenség, ha az utcán kóbor kutya van akkor mindketten ugatják és eközben Alíz az anyjára is rámordul, belekap a nyakába.
  Pár nappal ezelőtt a kertben gyakorlatoztam Alízzal, az anya el volt zárva. A póráz nesze Lizát is izgalomba hozta, menni szeretett volna Ő is. A gyakorlat végén kis időt vártunk, hogy a két kutyát összeengedjük…mégis Alíz rátámadott Lizára (kissé megsebesítette a bőrt a pofiján…persze most meg ápolja az anyja sebét).
  dr. Kováts Zsolt könyve megvan, olvastam, mert 1993-ban egy kan német juhász kutyával munkavizsgára készültünk, kiképzésen is részt vettünk és eredményesen vizsgát tett a kutya (na meg én is). Némi fogalmam van nevelésről. Na de most teljesen tanácstalan és tehetetlen vagyok, nem találok megoldást, hogy ez a probléma megszűnjön.
  Tanácsot kérnék, ha lehet.
  Javasoltak már ivartalanítást, ami megoldja ezt a problémát, volt aki az javasolta szét kell őket választani új gazdát keresni Alíznak. Fájó szívvel válnék meg Alíztól, mert nem tudom jó gazdihoz kerülne-e. Gazdit is nehéz találni.
  Reménykedve várom szakmai, jó tanácsát, megértésére számítva.
  Tisztelettel: Szendrei Gyuláné

 2. Kedves Gazdi,

  Utólag azt tudom mondani, hogy a vadonban is előbb- utóbb a kölykök leválnak az anyjukról. Ilyenkor bizony megtámadják, elkergetik az anyjukat a területről, átveszik helyettük a birodalmat. Ez most is így van. Ez egy természetes jelenség. Ugyanez igaz, az alomtestvér támadására is. Az anya előbb- utóbb vagy behódol ,vagy helyre rakja a kölyköt. Lehet korrigálni, amíg a fizikai erők végleg nem rendeződnek. A kölyök olyan tudás és fizikai erőben lesz, ahol már teljes biztonsággal tud szembefordulni az anyjával. Ha sikerül lerendezniük az erőviszonyokat, akkor jó, ha nem, akkor a gazdinak kell megoldást arra, hogy egyedül együtt ne maradjanak. üdv

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!