Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Éreznek-e a kutyák?

Éreznek-e a kutyák?

Sokan nem kételkednek abban, hogy kutyáik rendkívül intenzív érzelmi életet élnek. Charles Darwin meg merte kockázatni azt a kijelentést, hogy a kutyának van tudata. Mert vajon mi játszódik le a kutyák fejében, mikor haldokló vagy sebesült társukat körbeállják és figyelmesen bámulják. Darwin mindazonáltal félt találgatásokba bocsátkozni, olyan dolgokkal kapcsolatban, melyekről tudta, hogy még rengeteg kutatást és vizsgálódást igényelnek. Ha valaki járt már állatkertben és látta a csimpánzok, magányosan ücsörgő orángutánok szemében a szomorúságot, aligha vonja kétségbe, hogy az állatok éreznek. 1976-ban Donald Griffin kutatásait érte támadás, mely szerint az állatoknak van értelmük és kritizálta a kutatókat, amiért olyan keveset foglalkoznak az állatok kognitív képességeivel. Noha Griffin nem merült el az állati érzelmek vizsgálatában, hangsúlyozta, hogy ezen a területen még rengeteg a felderítenivaló.

Vajon miért lehet, hogy kutatók ennyire nem foglalkoznak az állatok, kutyák viselkedésével.  A magyarázatok szerint részben azért, mert félnek az antropormorfizmus vádjától. Másrészt talán az állatok viselkedés és érzelmi kutatásai nem túl hálás kutatási terület. Jane Goodall például egy tanulmányában azt írja, hogy a csimpánzoknak van egyéniségük.  Ezzel pedig emberi tulajdonságokkal ruházta fel a majmokat.

A laboratoriumi körülmények között végzett állatkísérletek elterjedésével az állatok érzelmi élete még inkább háttérbe került. Erre szükségük is volt a kutatóknak, akik fájdalmas kísérleteket végeztek az állatokon, kutyákon, majmokon azt hangoztatva, hogy nem éreznek fájdalmat, vagy ha igen az emberi fájdalomhoz nem hasonlítható. Az állatkísérletek mögött megbújó szakmai és anyagi érdekek talán szolgálhatnak némi magyarázattal arra, hogy miért ez a nagy ellenállás azzal az elképzeléssel szemben, miszerint az állatoknak igen összetett emocionális életük van. Ennek megfelelően nem csak fájdalmat éreznek, hanem magasabb rendű érzelmek átélésére is képesek, mint például a szeretet, részvét, altruizmus, csalódottság és elvágyódás. Gondoljunk csak bele. Mikor reggel munkába indulva kilépünk  a kertbe, ahol kutyánk örömmel rohan elénk és elkísér a kapuig, annak reményében, hogy  ő is jöhet velünk. Amikor kiadjuk a “marad” vezényszót, szinte látni a szemükben a reménykedést majd a csalódottságot, hogy most nem lesz játék és várni kell, míg a gazdi hazaérkezik.

Talán eljön majd az a nap, amikor neurológiai szinten is bizonyítani lehet ezeknek az érzelmeknek a létezését. Addig azonban csak azok lesznek képesek megérteni a kutya és az ember közötti viselkedésbeli hasonlóságokat, akik nagyon nagy közelségben élnek velük. 

18 hozzászólás a/z “Éreznek-e a kutyák?

 1. LuTong Xintia

  Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy kutyámnál az elkényeztetettség jelét látom. Egy hónapja kaptam a kiskutyám , most 4 hónapos és Beagle. Próbálom következetesen nevelni. Olyan dolog történt ma , ami az eddigi egy hónap alatt soha. A kutyám már szobatiszta és ma mint mindig az ajtó előtt jelzett hogy ki kell mennie. Kivittem és el is végezte a dolgát, ezután mindig játszani szoktam vele ott kint az udvaron egy kicsit. Elkezdek futni előle és ő utánam fut mintha kergetne és utána mikor megállok mert utolért ugrál rám és látom hogy élvezi a játékot.(nem mindig ez a játék , de legtöbbször) Ma viszont az történt hogy ezt játszottuk csak mikor utolért meg szerettem volna simogatni és elkapta a hosszú ujjú pólóm ujjának a végét. Először még csak nevettem rajta de nem akarta elengedni. Az orrát ütöttem meg utána a popsiját,és hirtelen elkezdett morogni.Morgott ha csak feléje nyúltam.Addig nem engedte el,míg be nem húztam a házba és oda nem húztam anyukámhoz. Egyre jobban érzem hogy szemtelenedik és hogy nem érdekli hogy mit szabad és mit nem. Jó persze olyanokat hogy mielőtt enni adok neki leül az természetes de ha valamit nem kap meg rögtön ugat,nyüszít,ugrál. Kérem segítsen, mit tegyek?
  Köszönettel : Lu Tong Xintia (14)

 2. Zita írta

  Kedves gazdi,

  jó a meglátás. A kutya most kezd a fejére nőni. Szeretném személyesen is megnézni. Kérném, hogy telefonon vegye fel velem a kapcsolatot.

  üdv

  Zita

 3. Ági

  Szia!

  Másfél éves Bichon Havanese kiskutyámmal kapcsolatban olyan problémáim vannak, hogy túl agresszíven viselkedik, megharap ha felveszem, és odébb rakom, ha bármilyen helyzetben hozzá érek, ami neki nem tetszik.
  Nehezen lehet neki parancsolni!
  Mit tanácsolsz ezügyben?
  Előre is köszönöm!

 4. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  személyesen kellene foglalkozni a kutyával. Mivel ilyenkor látom miért ilyen. És még lenne sok megbeszélnivaló a kutyával kapcsolatban.

  üdv

 5. Dóri

  Szia Zita!
  3 hónapos sheltie kan kutyusom van. Kertes házban lakunk, éjszaka a teraszon alszik, itt a fekhelye is, ezt szokta meg, mert a kennelben nem marad meg éjszaka, megpróbál kiszökni, rettenetesen ugat, itt érzi jól magát a teraszon. A gondom az, hogy napközben rendesen elvégzi a dolgát a fűben, kicsit is nagyot is, reggel viszont az utóbbi pár napban mindig találunk 1-2 ajándékcsomagot, szintén nagyot és kicsit is. Mivel éjszaka nem tudom elvinni innen amikor rajta kapom, napközben meg rendesen teszi a dolgát, nem tudom mit tegyek. Még egy oltása hiányzik, azt két hét múlva kapja meg, addig a kutyasuliba sem tudom vinni. Mit javasolsz, mit tudok tenni, hogy megelőzzem a reggeli ajándékcsomagokat?
  Előre is köszönöm!
  Dóri

 6. Némethné Fülep Terézia

  Kedves Zita!

  Van egy két és féléves törpe uszkár kan kutyám ( anyja törpe uszkár,apja ? ). Amióta ivarérett lett.minden kutyára támad. Semmilyen idegent nem enged magához,megtámadja. Ha nem tetszik neki valami még a családtagokra is támad még meg is harapja.
  Nem fogad szót,visszahívni sem lehet.
  Szeretném a tanácsodat kérni,mit tudnék tenni vele,hogy ez a helyzet megváltozzon.
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Teri

 7. Zita írta

  Kedves Dóri,

  Feltételezem, hogy valami történik, vagy történt a kutya életében. Ez okozhat ilyen magatartási problémát. Ugyanakkor azt is meg kell nézni az étrendjében történt e változás. Ha gondolja egy alkalommal meg tudnám nézni személyesen mi lehet az ok.

  üdv

  Z.

 8. Alexa

  Kedves Zita!

  Van egy keverék tacskó szuka kutyusom, szeptemberben lesz két éves. Tökéletesen viselkedik, bújós, játékos, fogékony arra a mai napig, hogy új dolgokat tanuljon, főleg, ha kap érte nasit is.
  Az össz probléma vele, hogy lehetetlenség sétáltatni. Ha idegen embereket, vagy főleg ha idegen kutyákat vesz észre, sikítva nyivákol, nem figyel oda ránk.Ha odaengedjük idegenekhez, hogy barátkozzon, kicsit szimatol, nagyon izgatott, csóválja a farkát. Aztán többnyire megtámadja őt a többi kutya. De nem értem miért, a többi gazdi sem érti, hogy a kutyája miért lesz hirtelen agresszív az enyémmel szemben. Jártam már vele kutyaiskolába, ahol az oktató néhány harcikutyával ráhozta párszor a frászt és vízzel is lelocsolta. Ott a kiképzéseken egy idő után nyugodt volt, rendesen dolgozott velem. De ha elhagytuk az oktatóközpontot, kezdődött előlről a dolog az utcán.
  Hat hetesen került hozzánk borzasztó állapotban, de kemény munkával rendbe hoztuk. Ekkor volt egy kan német juhászunk és két cicánk is. A cicák néha megkergették, de többnyire minden állatunkkal nagy barátságban volt. De már pici korában is ilyen volt az idegen emberekkel és kutyákkal is. Az egyetlen kutya, amivel nem volt problémája, egy 5 éves bassethound kan, őt is befogadtuk. És nagyon jól elvannak itthon együtt. De az idegenekkel semmi nem változott ettől sem.
  A másik félig meddig kezelhető probléma vele, hogy nem bír nélkülem létezni. Folyton a fenekemben lóg, még akkor is amikor nem kéne. Ez engem személy szerint nem zavar, de a férjemet bosszantja néha, ami érthető.
  Ezt leszámítva tényleg tökéletes kiskutya.
  Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a kérdés, de szerettem volna részletesebben vázolni a helyzetet.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Alexa

 9. Zita írta

  Kedves Alexa,

  Próbáljunk meg egy közös alkalmat,ahol látom a kutya reakcióját. Akkor meg tuom mondani mi az oka a jelenségnek. És elkezdjük kezelni a kutyát.

  üdv

 10. Szántayné Turzán Mária

  Kedves Zita!
  Van egy 6 éves keverék leány kutyánk.A mama bishon hawanese a papa állítólag beagle. Kertes házban lakunk, sétálni nem nagyon szoktuk vinni, mert van kutyakijárója az ajtón, így éjjel-nappal csatangolhat.Lehet, hogy ez az oka, hogy nem visel el semmilyen idegen kutyát, gyereket, biciklist./A póstást imádja / A leányoméknak most van egy 5 hónapos nagytestű kutyája, és szeretnénk összeengedni őket, de eddig nem sikerült. Sem nálunk, sem a leányoméknál, sem semleges területen, az utcán nem bírják egymást – ugat, vicsorog, harap/na/. Van-e remény egyáltalán, hogy ebben a korban még “jólnevelt” kutya váljon belőle?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel Szántayné

 11. Zita írta

  Ezeknél a fajtáknál különösen fontos a helyes szocializálás. Gyakran “hörcsög ” módjára támadnak. És ezt valóban megerősíti az a tény, hogy sose viszik ismerkedni más kutyákkal, emberekkel. Ezért felvette ezt a magatartást, amiben egyáltalán nem érzi jól magát a kutya. Nagyon gyorsan kellene segíteni ezen, mielőtt rosszabb lenne a helyzet. És persze arra is figyelni kell, hogy kan vagy szuka. ez sem mindegy.

  üdv

 12. Bernadett

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy elpusztult az egyik kutyám az anya kutya ö 9 éves volt és a másik kutyám a fia ö 6 éves.Azt szeretném tudni hogy tudatában van e annak hogy mi történt?mit érez most?
  Én nem látok rajta semmi változást csak annyit hogy fél egy kicsit!
  Köszönöm Bernadett

 13. Zita írta

  Kedves Dani,

  pár napig tudatában van, aztán elfelejti. A kutyák egy idő után a múltra nem tudatosan gondolnak. A félelem pedig abból fakad, hogy most bizonytalan lett a kutya. Érdemes lenne vele foglalkozni.

  üdv

 14. Szabó Veronika

  Kedves Zita! Van egy Bichon Havanese 1 éves kiskutyám 3 műszakban dolgozom és olyan problémám van vele hogy nem bírja 2-3 óránál tovább a pisit és többször lepisil valamit pl. a helyét amibe utána belefekszik!Nagyon szeretem a kiskutyát Gizmónak hívják de lakásban élek és ez így nem megy tovább az alom ahonnan kaptam nem tanították meg a szobatisztaságra valamit elértem de ezt nem sikerült elérnem már úgy feldühít néha hogy megverem de ezt nem akarom többet !Kérem a segítségedet!!

 15. Zsófi

  Kedves Zita!
  Egy hónappal ezelőtt kaptam a két, és fél éves mopsz kutyusomat, mert az előző gazdája kisbabát vár. Ő már nem tudott róla gondoskodni. Nagyon hamar megszokott engem, egész nap szinte kettesben vagyunk otthon. Viszont költözés miatt sajnos vissza kell adnom a volt gazdinak, idegennek nem merem. Mivel nagyon-nagyon megszerettem, és olyan furcsán viselkedik, szomorú, pedig nagyon játékos volt eddig, az lenne a kérdésem, a kutyák hogyan élik meg, hogy rövid időn belül több helyen is vannak? Az már persze más dolog, hogy én mennyire szenvedek már a tudattól is, hogy nem lesz velem. 🙁 Köszönöm!

 16. Zita írta

  Kedves Zsófi,

  a kutyák is mutatnak érzelmi állapotot. És megviseli őket is a változás. Ha jó helyre kerülnek, akkor viszonylag rövid időn belül tudnak felejteni. De ehhez kell egy jó gazda, aki segít programokkal és jó hozzáállással a kutyának.

  üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás