Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Milyen kutyát vegyek?

Milyen kutyát vegyek?

Nem könnyű dolog választani. Mindenekelőtt azt kell tisztázni magunkban, hogy milyen célra szeretnénk használni kutyánkat, mennyi időnk van vele foglalkozni, fajtatiszta vagy keverék legyen. Egyikünk a kedves,bújós kutyát szereti, másikunk a határozottabb viselkedésű kutyát kedveli, és van akitől nem áll messze a vadforma. Ez utóbbiak jobban megmaradnak ragadozó vadállatnak, behozva civilizációnkba a hamisitatlan természet egy szeletét.

Az ízlésen természetesen lehet vitatkozni. Az sem mindegy, kant vagy szukát szeretnénk. A kanok esetében számolni kell azzal, hogy a dominanciájuk okozhat ivarérett korukban gondot, főleg a kezdő gazdiknak. Talán érdemesebb kezdőként szuka kutyát választanunk. Igaz, a tüzelési időszak itt sem mindig könnyű. Szakértők szerint, a szuka sokkal hűségesebb, érzelemvilága bonyolultabb, finomabb, gazdagabb, sőt legtöbb esetben intelligencia tekintetében is túlszárnyalja az egyébként egyenértékű kant.

Mondhatnánk, hogy a nem emberi élőlények közül a szuka kutya az, amelyik a szociális viselkedés, az érzelmek kifinomultsága s a valódi barátságra való képesség terén annyira megközelítené az embert, s mely emberi értelemben nincs még egy nemesebb állat, mint egy teljes értékű szuka! Lehet szabályokat felállítani, milyen kutyánk legyen. A legfontosabb, hogy testileg-lelkileg tökéletesen egészséges kutyát vásároljunk.

Ha lehet, válasszuk ki az alomból a legerősebb, eleven kölyköt. Ha a szülőkön a legkisebb jelét tapasztaljuk a rendellenességnek – ami a túltenyésztett fajtáknál egyáltalán nem ritka – azonnal próbáljunk meg visszalépni a vásárlástól. A keverék kutyáknál kevesebb a valószínűsége, hogy túlérzékeny, sérült idegrendszerű kutyákhoz jutunk. De nem szabad itt sem szem elől téveszteni, hogy a magában hordozott genetika, a megvásárolt keverék kutyánkban is megjelenik. Tehát itt sem elhanyagolható, hogy milyen kutyák keveréke ebünk, és milyen genetikával rendelkezik. Nyilván ezt nem mindig tudhatjuk. Ezért a keverék kutyák vételekor vagy esetleg állatotthonból történő kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Az állatokat általában kedvelő, de speciálisan kutyákhoz nem különösebben értő emberek könnyen követik el azt a tévedést, hogy azért vesznek meg egy kutyát, mert az már az első találkozás alkalmával is nagyon barátságosan, bizalmasan közeledik hozzájuk. Ha egyszerre több, egyébként egyenlő értékű kölyökkutyát ajánlanak megvételre, csakugyan nagy a kísértés, hogy azt válasszuk, amelyik érti a módját, hogyan kell szívélyes magatartással megnyerni az embert. Mielőtt kutyát veszünk, azt is fontoljuk meg, mekkora terhet szándékozunk róni idegeinkre?

A mértéktelenül élénk kutya, még az egyébként nyugodt embert is alaposan próbára teszi, hát ha még ez a vidámság nem természetességből adódik, hanem idegességből adódó nyugtalanság. Azt is mérlegelnünk kell, mennyi mozgásra van lehetősége kutyánknak. A kutyasétáltatás kötelessége olyasmire kényszeríti az embert, ami az ember tulajdon egészségének sem árt, nevezetesen, hogy naponta többször a friss levegőn sétáljon. Mikor válasszuk le anyjától a kölyökkutyát?

Sajnos a fajtatiszta kutyáknál már jóval a vemhesség előtt szóban lefoglalják a kan vagy szuka kiskutyákat. És ha időben nem viszik el, talán el is adják másnak. Pedig nagyon jót tenne kiskutyánknak, ha legalább három hónapig testvérei és az anyja mellett ismerkednének a világgal. A gyorsabban fejlődő kiskutyáknál kb. 8 hetes kort, a később érő kutyáknál a 17-18 hetes kort javasolják. Sajnos azonban idő előtt gazdikhoz kerülnek a kölykök, és otthon egyedül nevelve, nem kapja meg a szocializálódás lehetőségét, hogy emberekkel kutyákkal ismerkedjen  – mert a megfelelő oltások hiányában még nem lehet közösségbe vinni.

Ennek következménye egy félős, ijedős kutya lesz. És ha kezdő vagy akár “tapasztalt” gazdiként nem helyesen kezeljük, csak egyre rosszabb lesz a helyzet. A kiskutya kiválasztására tehát szánjunk időt, menjünk el több helyre és töltsünk el időt a leendő kiskutyánkkal együtt a saját környezetében is.

105 hozzászólás a/z “Milyen kutyát vegyek?

 1. Zita írta

  Kedves gazdi,

  az újfundlandi egy békés, nyugodt jószág. De mint általában a nagytestűek, nehezebben mozgathatóak melegben. Ők a hideg időt kedvelik. Gondolni kell arra is, mennyire szeretnének vele jönni-menni. Befér-e a kocsiba. Vagy csak mindig kertben lesz és ott kell leélje az életét. Bár ezt nem javasolnám. A szukák kezelhetőbbek. De egy nyugodt kan is teljesen megfelelő. A lényeg, hogy a szülei ne legyenek agresszívak. A hajlam azért a kölyökben is meglehet.

  üdv

 2. Ariaden

  Kedves Zita!

  Úgy látjuk, elérkezett az ideje egy kutyusnak a családban. Kettő és négyéves kislányaim vannak, a nagyobbik lányka eddig nagyon félt a kutyusoktól, most viszont nyitott lett és minden kutyust megsimogat, akinek a gazdája megengedi ezt. Kicsit zárkózott kislány, ezért azt gondoljuk egy kutyus is segíthetne neki ezt oldani. Kertes családi házunk van, családtagot szeretnénk, szigetelt ólat, kennelt kapna, kinti kutyusként tartanánk. Természetesen nem csücsülne a kennelben folyamatosan, még ey évig itthon leszek, utána a nap nagyobb részében egyedül lenne a kutya, de baj esetén kutyaszerető szomszédaink segítenek. Egy maximum középtermetű kutyában gondolkodunk, akivel lehet sétálni, de azért őrizné a saját területét is és ami a legfontosabb gyermekbarát legyen. Ha elutazunk vinnénk magunkkal, ezért 1-1,5 órát tűrnie kellene az autózást is. Tudom, túl sok kritériumunk van, mégis az lenne a kérdésem, milyen fajtát javasolna nekünk? Természetesen, tanfolyamra is vinnénk, a négyéves lányunkkal együtt, ez Ön szerint jó ötlet?
  Válaszát, kedves segítségét előre is köszönjük!

 3. Zita írta

  Kedves Ariaden,

  Hogy milyen fajta legyen, nehéz meghatározni. Érdemes olyat választani, amelyik alapból nem egy harci fajtához tartozik. És a múltjában – mind a tenyészetben, mind a fajtáját illetően – békésebb feladatokra használták. Tud segíteni egy kutya a kislánynak, mert amit sugall neki a lány, azt tisztán, egyértelműen vissza is kapja majd a kutyától. Nyilván a kutya viselkedésében majd segíteni kell a kutyának, h. jól tudjon beilleszkedni a környezetünkbe. Nagyon emberszeretők tudnak lenni a Corgik. Sajnos Mo-n egy tenyészet van belőlük. Érdemes a közeli országokban körülnézni. Ezt a fajtát bátran ajánlhatom. Amit tudni érdemes róla, hogy azért ez a kutya is tud makacs lenni, de jól kezelhető ez. Szeret játszani, és mindene a simogatás.

  üdv

 4. Anikó

  Kedves Zita!

  Hamarosan szeretnék tanyára költözni és oda kellene egy kutya házőrzőnek, de nem tudom milyen… A tanya körbe lesz kerítve, szökésbiztosnak fogom csináltatni. Gyerek még nincs, de azt is szeretnék a közeljövőben. A fő problémát a fajtaválasztásban egyrészt az okozza, hogy nem vagyok egy nagy darab, hiába a nagytestű kutyák tetszenek, elég esélytelen, hogy bírjak egy velem egy súlyban lévő kutyával… A másik gond, hogy szeretnék a tanyán egy macskamenhelyet létrehozni. A macskáknak saját házuk lenne, saját bekerített kerttel, de nem lenne ideális egyik félnek se, ha őrjöngés menne. Emellett, még tyúkokat is tartanék… Ami tetszik, az a puli, de félek, hogy se a macskákat, se a tyúkokat nem tolerálná. Nincs nagy kutyás tapasztalatom, nagyszüleimnek volt yorkshire terrierjük, meg pár éve kihoztam egy felnőtt keveréket a menhelyről, de nem sikerült összeszoknunk, túl barátságos volt és túl… hülye. (Bocs az utóbbiért de könyörgöm! Ha a macskámra rászólok, tudja, hogy rosszat tett és elvonul! Ha erre a kutyára rászóltam, vigyorgott tovább, bújt volna hozzám és semmi értelem nem volt a szemében!)

 5. Ariaden

  Kedves Zita!

  Köszönöm a kedves választ! Csak egy baj, ez a kutyus nem tetszik a kislánynak… Tudom, nem ez a mérvadó, de azért szeretnénk, ha valamilyen szinten ő választhatna! 😀
  Ha esetleg ajánlana több fajtát, az sokat segítene nekünk. Esetleg lehet nagyobb termetű is, már kezdek megbarátkozni a gondolattal. 🙂

  Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségét is! 🙂

 6. Zita írta

  Kedves Ariaden,

  Nehéz tanácsot adni, mert én kiképzői szemmel nézem a fajtákat. Amit én meglátok a kutyában, a gazda nem biztos. Ezért lehetnek félreértések. Érdemes lenne kiállításra elmenni, ott megnézni, és beszélgetni kutyás gazdákkal. A személyes tapasztalat sokkal hatékonyabb. Ott meg lehet simogatni, és a személyes kapcsolat segít a kislánynak is, hogy milyen kutyát válassszon. Akkor az a saját választása lesz. És azt biztosan szeretni fogja.

  köszönöm

 7. Zita írta

  Kedves Anikó,

  a törékeny emberek is tudják kezelni a nagytestű kutyákat. És a kistestű kutyák is tudnak nagyot rántani a pórázon, ha meglátnak egy macskát. A macskával való együttlétet lehet szoktatni,és sok kutya barátként kezeli a macskát. És természetesen a macskákat is meg kell szoktatni a kutyához. Mert mindig csak a kutya szempontjából nézzük a dolgot. A yorkik nagyon kedvesek, barátságosak és nagyon okosak tudnak lenni. Buta kutya szerintem nem létezik. Csak nem ismerjük fel mire használták, mit örökölt és milyen feladatra alkalmas. A rászólás utáni bújás teljesen természetes. Ő így fejezte ki a megadás jeleit. A kutyában való értelem pedig függ attól, hogy mit és hogyan fejezünk ki a kutya felé. Ha a gazdától nem megfelelő információ és tanítás érkezik, a válasz is lehet hasonlóan nem egyértelmű. Bár igyekszünk a kutyát tökéletes lénynek tekinteni, nem az…És mi emberek sem vagyunk azok. Habár a tévében és az internet oldalakon mindenhol a tökéletességet sugározzák…Szóval ne akarjunk olyan kutyát, ami robotként működik. Igen, meg kell dolgozni a kutyáért, és nem szabad elfelejteni milyen tulajdonságai vannak. Azok korrigálhatóak, de megváltoztatni nem lehet. Vajon a kutyák mit mondanának, ha megkérdeznék őket, milyen gazdát szeretnének….Olyan kutyát javaslok, akinek a bundájával sok gond nincsen, tekintettel arra, hogy homokban, sárban is fog hemperegni. Jó és stabil idegrendszerrel rendelkezik. Megfelelő fizikummal a házőrzéshez. És valóban házőrzésre alkalmas, a tulajdonságait tekintve. A kanoknál figyelembe kell venni a tüzelési időszakot. Akkor szeretnek elmenni csavarogni. Lehet jó házőrző egy keverék kutya is. Nem feltétlen fajtatiszta kutyában érdemes gondolkodni. Ami lényeges, ha lehet, kölyökkorától kezdve legyen a gazdánál.
  üdv

 8. dóra

  Szia!10 éves vagyok és jövőre kaphatok egy kiskutyust.Sajnos apa a lakásba nem engedi,csak néha egy kicsit,a kazánházba lehet majd.Kis termetü kutyust szeretnék,de nem tudom milyet,ami a kertet se nagyon szedi szét!!!!köszönöm Dóri

 9. Zita írta

  Kedves Dóra,

  nézegessél lexikonban vagy az interneten, kis termetű kutyákat. Amelyik tetszik, annak a fajtáját küld át nekem. Arról küldök vissza egy jellemzést. És így el tudod dönteni, hogy te melyiket választod.

  üdv

 10. Nemet Erika

  Szia! Van egy 1 eves es 6 honapos bak keverek, anya nemet juhasz rendor kutya, apja belga juhasz kutyank.
  Kis kora ota szabadon nyakov nelkul egy 15 ar-as udvaron nevelkedik ahol egy szep nagy gazdasagi epulet egyik reszeben van. Nincs kulon meghatarozot heje csak a sarok ahol alszik a mit o valasztot maganak es az evesi helyel is. 1 eves koraban a farka tovenel bolha alergia sebhelyet fedesztunk fell, a melyet sajatos modon szeretunk volna kezelni propolisz kremmel ezert a setaltato mellham plusz porazzal oda husztuk a kerthez. Meg engedte nem tanusitot kulonoseb ellenalast viszont amikor le akarta venni a ferjem a mellhamot amelyet a hasa alatt kell osszecstlakosztatni mivel tobb idobe telika mig a csatott kiszabaditod, megharapta a combjanal, ahogy at volt lepve a kutyan. Azutan allatorvost hivtunk megint felhuzatuk a kertre, mert mar nem ment maskep el zsibasztotta es ellatta a sebet. A gyogyulas hamar ment es nincs nyoma.
  A kerdesunk amiben segitseget kerunk a viselkedeset, viszonyulasat velunk szemben megvaltoztatta;
  Miert van az,hogy egyik pilanatrol a masikra anelkul,hogy sertenenk ot el kezd morogni rank es eltavolodik abban a pilanatben mindenkitol meg a gyerekektol is akikel egyutt not fel egy levegot szivott es akiknek mindent megenged amugy?
  Hogyan tudnank ujra megbaratkoztatni a porazaval meg a mellhammal mert azota nem tudjuk setalni vinni?
  ui.Nem volt soha bantalmazva csak a sepruvel parszor a foldet utlegeltuk melette egy alkalomal. Amugy csaladtagkent van kezelve.

 11. Maráz Annamária

  Kedves Tanácsadó ! A gyerekeim (12,10,4) már régóta szeretnének kutyát, de eddig ellenálltam. Nekem mindig volt, tudom, hogy mekkora felelősséggel jár, úgy gondoltam, hogy 3 gyerek mellett sok lenne. Azonban a vele járó örömtől nem akarom megfosztani őket. Tehát lesz ! 🙂 Ezt már ők is tudják – tűkön ülnek ! 🙂 Sajnos azonban a fajtaválasztás sokkal nehezebb, mint gondoltam…. Pásztorkutyában gondolkodtam, de lebeszélnek sokan, mondván hatalmas a mozgásigénye, helyette spánielt, vizslát, retrievert ajánlanak… Legutóbb labradorunk volt, imádtuk, de séták alkalmával hajtotta a vére, alig lehetett leállítani, és állandóan menni akart. Nem gondoltam labradorra. Vagy ? Tudnál segíteni ? Milyen fajtát nézegessek ? Legyen nyugodt vérmérsékletű és nem izgága, könnyen tanítható, barátságos az idegenekre, megbízható idegrendszerű (sokszor jönnek hozzánk más gyerekek), ne legyen ugatós, ne legyen fázós (kint tartanánk). Napi egy nagy délutáni közös séta mindig beleférne az időnkbe, ezen kívül én minden alap dologra megtanítanám délelőttönként, míg a gyerekek nincsenek itthon. Kutyaiskola is természetesen. Ja, és az udvarunk átlag méretű (jó lenne, ha nem ásna :). Nagyon várom a választ, előre is köszönöm ! Annamária

 12. Zita írta

  Kedves gazdi,

  a kutya nem jó korrigálása, kezelése egy idő után azt eredményezi, h. nem érzi jól magát. Ideig- óráig jól viselkedik, amit mi emberek félreértünk. Aztán meg nem értjük….Egyszer csak más lesz a kutyánk…pedig ő végig olyan volt, és biztosan mutatta is a gondjainak a jeleit. Csak Önök nem értették. Szóval az a gondja, hogy kutya értelemben nincsen igazi gazdája, akit el is fogadna.

  üdv

 13. Zita írta

  Kedves Annamária,
  nem szívesen javaslok kutyát ilyen formában. Ismerek olyan családot, ahol egy kicsit intenzívebben élik az életüket és nagyon bevált a mozgékony border collie. A labrador tud nyugis kutya lenni, de tud kellemetlen is. Egyébként a vadászkutyák mozgás szempontjából hasonlóak a pásztorkutyákhoz. Szerintem a gyerekek nézegessenek kutyákat, és ha van ami tetszik, küldjék el mailen nekem a választásokat. És megírom mit kell tudni a gyakorlatban ezekről a kutyákról, a képzésükről, mozgás igényükről… stb

  üdv

 14. Bonbon

  Tisztelt tanácsadó!

  3 és 7 éves kislányom van , régóta tervezgetünk egy kutyussal való bővülést! A tibeti terriert néztem ki mert kimondottan ajánlották gyerekek mellé, édes,szerethető kutyusnak tűnik! Kérdésem , hogy találtam eladó kiskutyákat , hogyan tudnánk kiválasztani , hogy ne legyen túltenyésztett kenelből ill , hogy egészséges legyen? Ha szeplős a nózija az nem baj 3 hetes most befeketedik? 6 hetesen választják őket nem korai???
  Előre is köszönöm válaszát! Üdv Bonbon

 15. Annamária

  Kedves Zita ! Köszönöm a felajánlott lehetőséget, már több elképzelésünk is van, még szűkítjük a kört és jelentkezem. Új kérdésként merült fel – agility témában…… : gondolkodhatnánk olyanban is, hogy a 12 ill. 10 éves lányaink járnának agilityzni a kutyával később ? Mert ha ez nem elvetendő ötlet, akkor olyan fajtát keresnénk, ami erre alkalmas. De lehet e ezt csinálni úgy, hogy egy kutya két gazdával jár ? Működhet ez ? Ebben a korban a gyerekek alkalmasak erre ? (persze megvárnánk azt a kort, hogy a kutya is alkalmas legyen) Örömmel láttam a neten, hogy Önnél van agility lehetőség is, mert számunkra a Tóni telep negyed órán belül elérhető. Szép napokat !

 16. Zita írta

  Kedves Bonbon,

  A külső jegyekre vonatkozóan érdemes a tenyésztővel egyeztetni. Én a viselkedéssel foglalkozom. Lehet tesztelni a kiskutyákat, akár több alkalommal is. Hogyan reagál ha elveszem az ételt tőle, vagy nem időben adom oda neki. Hogyan reagál, ha egy labdát eldobok….szóval az ösztönt és a nyugodt vérmérsékletet játékon és teszt feladatokon keresztül lehet megismerni. Szerencsés lenne, ha nem csak egy alkalommal tudná a kutyát megnézni.

  üdv

 17. Zita írta

  Kedves Annamária,

  a napokban ismerőseim is kutyát kerestek. Ők pl. a sheltie fajtát nézték ki. Ajánlottam. Kicsi, mozgékony, értelmes és könnyen tanítható. Agilitire meg kiváló.

  üdv

 18. Marcsi

  Kedves Zita!
  Tudna e olyan kutyat ajánlani nekem aki olyan tulajdonságokkal rendelkezik mint egy king charles cavallier viszont kulső jegyeiben teljesen eltér.Egy hete halt meg a kilenc éves Kitty nevű cavallierem és iszonyatosan hiányzik.szeretném a szeretetemmel elhalmozni egy kiskutyát de nem szeretném az előző kutyámat látni benne. Egy ölebet szeretnék aki szereti ha kényeztetik és szereti a gyerekeket és a vizet.

 19. Zita írta

  Kedves Marcsi,

  Én nagyon szeretem a yorkikat, a pinchereket, a A corgik izgalmas és játékos kutyák. Nem tudom önnek milyen az energiája, milyen temperamentumú kutyát szeretne. A cavalier egy félősebb, érzékenyebb kutyafajta.

  üdv

 20. Zita írta

  Nem szeretnék igennel vagy nemmel válaszolni. Ez a kutya határozott kezelést igényel. Értelmes, éber kutya, kedves és harcias is tud lenni. Ha jól kezelik, lehet vele harmonikusan együtt élni.

 21. Zita írta

  Szia, nem szerencsés ajánlani, mivel nem ismerem a körülményeket. A gazdi lehetőségeit és a temperamentumát. Én kedvelem a yorkit, a sheltiet.

  üdv

 22. Zoltán

  Tiszteletem!

  Terápiás kutyának általában kan vagy szuka kutyát szoktak kiképezni?
  Most szeretnénk társas házba magunkhoz venni egy kis labradort de nem tudjuk eldönteni, hogy szuka vagy kant legyen. Azt mondják a szuka engedelmesebb és szófogadóbb a kan pedig önfejűbb. De olvastam olyat is, hogy ezt nem a neme határozza meg.
  Tudnának pár szempontot mondani nekem ami a szuka és kan mellett/ellen szól?
  Válaszukat előre is köszönöm!

 23. Zita írta

  Üdv,

  a terápiás kutya nyugodt, sőt váratlan jelzést, helyzetet nyugodtan fogad és reagál rá. Ez függ attól, hogy milyen genetikával rendelkezik a kutya. És lehet egy kan, meg szuka is ilyen alaptermészetű. Kétségtelen a kanok tudnak dominánsabbak lenni. Ha első kutyatartó én inkább a szukát javasolnám.

  üdv

 24. katuc

  Szia Zita!
  Érdeklődöm, hogy mit ajánlasz egy 4 éves lány óriás schnauzer mellé? Ő egy nagyon nyugodt, szófogadó, gyerekszerető, bűbájos kutya, és szeretnénk mellé egy pajtást. Nem tudom, hogy lány vagy fiú lenne jó, es a fajtán is gondolkodunk. Közép schnauzer jött szóba,vagy talán egy másik óriás snauzer. A lényeg, hogy nyugodt, gyerekbarát kutya legyen. Labrador, boxer (előző kutya az volt, de sajnos el kellett altatni),drótszőrű vizsla? Mit ajánlasz? Köszönöm a segítséged!

 25. Zita írta

  Szia,

  A fajtát nem tudom meghatározni, mert sok kutya tud nyugodt lenni. Igaz a boxer és vizsla nagyon aktív, de lehetnek barátságosak. Ez függ az egyéniségétől. Az biztos, hogy a lány kutyákat könnyebb kezelni. A labradorok nagyon béketűrőek tudnak lenni.

  üdv

 26. Balázs

  Kedves Zita

  17 éves vagyok. Szüleim beleegyezek hogy legyen egy kutyám, egy kan akitára esett a választás. Jelenleg van egy kb. 8 éves pumi-puli keverékünk. Nagy kerttel rendelkező házunk van az erdő is viszonylag közel van. Viszonylag sok szomszédunk rendelkezik kutyával. Viszonylag nagy termetű, és nem sokat ugató kutya aki a házat is tudja őrizni.

 27. Andi

  Szia,nekem van egy 3 éves fiam,szeretnék neki,inkább nekünk kutyát venni.Bent lenne tartva a házban,de van jó nagy terület ahol lehet futkározni.Lehetőleg ne huljon nagyon a szőre és ne keljen túl sokat ápolni.Egyedül is kellene maradjon,néha egész nap,de ez ritkán.Nekem a beagle nagyon tetszik….szerinted jó választás?

 28. Zita írta

  Kedves Annamária,

  a beagle tud kedves kutya lenni. Kis korban bűbáj. Viszont képzés szempontjából nem a legjobb választás első kutyának, vagy gyereknek. Mivel vadászatra, pontosabban róka..stb. állat felhajtására használták nagy csapatban, ezért szeret önálló lenni. Nagy a mozgás igénye és a vadász kutyákra jellemzően, az engedelmes feladat végrehajtása nem a kedvenc foglalatossága. Azokat a tevékenységeket szereti, ami összefügg az orrával. Ahol nyomot kell követni és lehet sokat mozogni.
  üdv

 29. Tamás

  Kedves Zita!

  Van egy 14 éves (kan) német juhászom, akire sajnos nem sok időm volt kicsi korában, így alapvető dolgokra nem tudtam megtanítani. Szegény elég domináns volt korábban, de mára egészen megszelidült. Még csak gondolkodom, hogy ha “elmegy”, ki vegye át a helyét. Nagyon szeretem a német juhászom, de valahol nem lettünk egy hullámhosszon a sok-sok év alatt. Így hát azt nem szeretnék. Meglehetősen különböző két kutya fajta között ingadozom. Akita inura (japán) gondoltam, vagy labradorra. Természetesen kan kutyára. Kertes házban élek, a német juhászom soha nem jöhetett be a lakásba. Nem így lenne az akitánál vagy a labradornál. Jóval több időt szeretnék szánni a nevelésre kölyök korától kezdve. A lakás sem lesz tiltott zóna már számára. Mit javasolsz? Az akitáról azt nyilatkozták korábbi akita tulajdonosok, hogy kedves, barátságos, szelíd fajta, ám tud öntörvényű is lenni, szeret csavarogni. A labradorral a rövid szőre miatt talán kevesebb gond van, jobban kezelhető, engedelmesebb. Biztos, hogy szelíd, de őrzést-védést ugyanakkor nem vállal. Ezzel szemben elég örök-mozgó, így lehet, hogy az első pár évben nem lesz könnyű bánni vele. Segítene, ha valami tanácsot adnál. Előre is köszönöm. üdv.

 30. Zita írta

  Kedves Tamás,

  Az egy nagyon jó gondolat, hogy a lakásba is be szeretné vinni a kutyát. Így sokkal harmonikusabb lehet a gazda és a kutya között a harmónia. Jobban érzik majd egymást és jobban meg tudja figyelni a kutyája szokásait.
  Nos a japán akita egy erős kezű, de józan döntésekre képes gazdit igénylő kutya. Nagy ereje miatt is szükséges, hogy vezényszavakat értsen. Magának való kutya.
  A labrador tud kedves és nagyon kemény is lenni. Attól is függ talán, hogy munka vagy tenyészeti vonalat választ. Nagyon jó házőrzők. És szereti az orrát használni. Vele úgy kell foglalkozni, mint egy vadász kutyával. A mozgás mindkét fajtának nagyon kell. Arra is érdemes gondolni, ha valamilyen oknál fogva elutazik és be kell adni panzióba, hova tudja beadni őket. A kanok amúgy is egy határozottabb egyéniséget képviselnek. A japán fajta meglehetősen sok türelmet igényel egy életen át. A labrador pedig az örökmozgó magatartásával szintén. A labrador is tud egyébként csavarogni. Talán a labrador kezelése könnyebb, inkább a fajta jellegéből adódóan. De mindkét kutyára igaz, ha nem jól vannak kezelve a makacsságuk bizony tud néhány kellemetlen percet okozni.

 31. Laci

  Tiszteletem!
  Tanácsot szeretnék kérni:Eddig csak német juhászkutyánk volt,illetve van.Szeretnénk mellé még egy kutyát.A feleségem kaukázusi juhászt szeretne,nekem is nagyon tetszik ez a fajta.Viszont van egy 7éves kislányom,aki a mostani kutyánktól is meg tud ijedni,pedig a kutya imádja Őt,véletlenül sem bántaná.Be merjek vállalni egy ilyen nagy testű kutyát,nem fogja megérezni a kislányon,hogy tart tőle?Mindenképpen szukát akarunk,de bevallom nem tudom mit tegyek.Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Laci

 32. Zita írta

  Kedves gazdi,

  a nagytestű kutya sajnos a mozgásával könnyen feldöntheti a kicsi lányt. Ez pedig a félelmein nem javítana. De a döntés az önöké.
  üdv

 33. V.Mira

  Kedves Zita!

  Régi vágyam egy ír szetter. Négy kisgyerek is szeretné (10 éves a legnagyobb, 2 éves a kicsi).
  Pici kertünk van, de a lakásban lenne velünk. Sétálni napi 2x vinnénk, futtatás, kirándulás, kutyasuli hétvégenként. Ez a terv. A többin még dilemmázunk. Voltak már kutyáink, pontosan tudjuk, mekkora felelősséggel jár a kutyatartás, éppen ezért igyekszünk jól átgondolni. A fajtáról mi a véleményed, figyelembe véve a leírtakat?

  Köszönöm és Búék!
  Mira

 34. Bernadett

  Kedves Zita,

  Az élet úgy hozza, hogy hamarosan befogadunk a 8 éves nagyon jó természetű ivartalan szuka pumink mellé egy 5 éves lány törpesnauzert. Lakásba is be fog járni. Feltett szándékunk, hogy midenki megelégedésére türelemmel összeszoktatjuk a két kutyust. Ami nehezebb feladatnak tűnik, -de szeretnénk megbirkózni vele- hogy cicánkkal is megférjen az új jövevény. Milyen módszert, lépéseket javasolsz? Hol nézhetnék utána tényleg használható, gyakorlatias összeszoktatási módszereknek? 5 éves fiúnkkal szeretnènk alap kutyaoktatásra menni az 5 éves törpesnauzerrel. Csak hétvégén. Jó ötletnek tartod ezt? Van értelme? Mikor indul tanfolyam és pontosan hol Érdhez legközelebb? Köszönöm. Berna

 35. Noémi

  Kedves Zita,

  Kutyavásárlás előtt állunk, előző kutyánk elvesztése után. Férjem és én is gyerekkorunk óta kutya mellett nőttünk fel. A problémánk, hogy van egy közel 3000 nm-es területünk, melyen nem csak az otthonunk, hanem férjem műhelye is áll. Otthon dolgozik.
  Mindenképpen egy nagytestű, komoly, jól tanítható és mindenekelőtt gyermekbarát társat szeretnénk. A kisfiunk idén ősszel kezdi az iskolát, eddig féltem volna, de most talán már elég nagy egy komolyabb kutyához is.

  Tavaszi kutyában gondolkodunk, mert nyáron még többet lehetnénk vele, valamint „együtt nőhetnének fel”.
  Sajnos a kritériumok nagyon megnehezítik a dolgunkat. Welsh Terrierünk volt melyre azt mondták azért vigyázni kell velük, de imádnivaló családtag volt ő is és nagyon jól kezeltük. A leszűkült kör heteken át tartó kutatás után: beauceron, dobermann, rodéziai ridgeback, óriás schnauzer, amerikai stafford, boerboel.

  Mindenképpen iskolába járatjuk, gyermekkel közös programként tervezzük és mivel a férjem nagyjából egész nap otthon van 16 óra után mi is, kifejezetten sokat lenne velünk.
  De a legfontosabb számunkra, hogy a gyermekkel jól kijöjjön, bízhassak benne maximálisan. Melyiket ajánlanád nekünk?
  Előre is köszönjük válaszod.

 36. Anita

  Kedves Zita!

  Milyen fajta kutyat ajanlanal nekem az alabbiak alapjan?

  Baratsagos, okos, rovid szoru keves hullas, de szabadban lehessen tartani, uszni szeressen, kozepes meret.

  Elore is koszonom segitseged!

  Udv:

  Anita

 37. Zita írta

  A labradorok ilyen fajták pl. De rajta kívül még sok van. Mivel nem ismerem a részleteket, ezért javasolni nem szeretnék. De ha kiválaszt egy fajtát, abban segítek, hogy megmondjam a tapasztalatom vele kapcsolatban.

 38. Zita írta

  Kedves Noémi, a felsorolt fajtákból a beauceront és a schnauzert tudnám elképzelni gyerek mellé. A többiek sajnos az utóbbi időkben elég kiszámíthatatlanokká váltak. üdv

 39. Zita írta

  Kedves Bernadett,

  Volt ilyen felkérés, hogy kutyát cicával szoktassak össze. A sikere nagyon sok dologtól függ. Ezt érdemes lenne személyesen vagy telefonon egyeztetni. A gyerekeket pedig érdemes már pici korban kutyás munkába bevonni mindenképpen. Budaörön működik az iskola. Címet, ha jöttök megadom. üdv

 40. Zita írta

  Kedves Mira,

  a fajta egy mozgékony, de érzékeny kutya. Jó bánásmódot igényel. Ha a leirtaknak megfelelően foglalkozol vele, akkor ez egy jó választás. üdv

 41. Zita írta

  Kedves Laci,

  A kaukázusi kutya tud jólelkű lenni. De mint a nagykutyák általában, ő is tisztában van az erejével. A kezdeti kölyök időszakban könnyen feldöntheti a kislányt, aki még több negatív élménnyel lesz gazdagabb. Egy yorki méretű kutya sokkal inkább pozitív irányba vinné el a dolgot. üdv

 42. Johi

  Tisztelt Szakértő!

  Házőrzésre és persze családi kutyának szeretnénk egy lány óriás schnauzert venni, két másik fiú kutyánk, egy magyar vizsla és egy idős keverék kutya mellé. Szuka mellett azért döntöttünk, mert az valamivel talán könnyebben kezelhető lenne. A kérdésem az lenne, hogy mi a tapasztalata erről a fajtáról, tanítás,jellem,viselkedés tekintetében? Más kutyákkal mennyire domináns ez a fajta?

  Köszönöm a válaszát!

 43. Zita írta

  Kedves gazdi,

  a schnauzer jó választás. Kemény kutya, és van önálló akarata. De ez szükséges ahhoz, hogy bátran oda merjen állni egy támadó elé. Igényli a foglalkozást. Mivel védésre használják, ezért érdemes vele az engedelmes és őrző-védő elemeket is megismertetni. Azért, hogy szükség esetén kontrollált körülmények között tudják alkalmazni a tanultakat.

 44. Sándor

  Szia Zita!

  Választásbeli kérdéssel fordulok hozzád. Egy Alacsony mozgásigényű kutyát szeretnék 3. emeleti lakásba. Alapvetően nyugodt természetű kutyit keresek akit az sem borít ki ha magára van hagyva hosszabb-rövidebb időre. Viszont irtózom a dizájner divatkutyáktól (bolognase, havanese, csivava, yorki, stb).
  Egy megbízható nyugodt, könnyen tanítható első gazdis kutyát keresek. Volt már kutyám, de nem igen volt ő agyon nevelve, ezért mondanám hogy első gazdis.
  A terrierek és vadászebek szerintem kizárhatóak.
  Amiket nézegettem azok, angol és francia bulldogok, agár?, basset hound, tacsi, (utóbbi kettő eléggé kérdéses), mopsz, boston (félek a borsos ártól).

  Remélem tudsz nekem segíteni. Üdv! Sándor

  ui.: itt ill. e-mailben is várom a válaszokat (ha nem küld az oldal értesítést, a megadott e-mailre kaphatnék egy értesítést?) köszi

 45. Zita írta

  Kedves Sándor,

  a kistestű kutyák sokszor mozgás igényesebbek, mint a nagytestűek. Gyorsak és energikusak. Ez alapján nehéz lenne a döntés. A hozott genetika, hogy mire használták, az fontosabb. A francia bulldogot ezért javasolnám, mert tud kedves lenni – persze ehhez szükséges a megfelelő foglalkozás vele – tud támadni is, ha kell, de gyors és van mozgás igénye. üdv

 46. Harmati Zsuzsa

  Középtermetű kölyök kutyát szeretnék vidéki kertes házba. A beagl-re gondoltam. azt szeretnék. Várom a fajtára vonatkozó véleményed. Köszönöm.

 47. Zita írta

  Szia,

  nem szerencsés fajtát javasolni, mivel nem ismerem a gazdik idejét, hozzáállását, a kutyához való érzékenységét. A beagle vadászkutya. Mozgékony, szinte fáradhatatlan és van elképzelése. Nem könnyű a kezelése. Helyes, aranyos gombóc, mikor megvesszük. De a mozgás igénye bizony sok foglalkozást igényel. Ha nincs lemozgatva, a bájos kis gombóc sokszor okozhat kellemetlen percet. Mint vadászkutya szeret sokat szagolni és ebben a tevékenységében hosszasan elmerülni. Falka állat, akit vadászatra, felhajtásra használtak. Lovak előtt vagy mellett futott. Szóval ehhez képest nézd a mozgás igényét. üdv

 48. Bella

  Üdv!
  15 éves vagyok és végre kaphatok kutyát. Kis termetűre gondoltam aki okos, és azért van mozgásigénye. Kertes házban lakunk szóval kint is lehetne néha. Nézegettem a Jack Russel terriert de így első kutyának nem biztos h alkalmas lenne mert nagyon szigorú nevelés kell neki azt hallottam. Valamint suliba is járok szóval 5-6 órát egyedül lenne a kutya. Milyen fajtát tudnál ajánlani? Válaszod előre is köszönöm. ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás