Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Nem szobatiszta a kutyám….

Nem szobatiszta a kutyám….

Nem szobatiszta a kutyám…..vajon mit jelent ez.

Sokan fordulnak hozzám ezzel a kérdéssel. Miért van ez a jelenség, meg tudom-e oldani.

Kezdjük az elején.

Ha kölyökkutyáról beszélünk, ott még néhány hónapos korig egyértelmű, hogy nem tudja visszatartani sem a székletet, sem a pisilést a kiskutya. Még tanulja azt a folyamatot, hogyan kell jelezni a gazdának. Nem könnyű időszak ez, hiszen jó megfigyelőnek kell lenni, hogy észrevegyük a kutya jelzését, ami azt jelenti, hogy valami gondja van. Ki szeretne menni. Ez a jelzés lehet egy megváltozott viselkedés. Például járkál fel alá a kutya a lakásban. Lehet, hogy állandóan bökdös, ami azt jelenti nála, ki kellene mennie. Azért nehéz ezeket a jeleket helyesen értelmezni, mert könnyen összekeverhető a kutyának azon szándékával, amikor csak játszani szeretne kimenni. Sok megfigyelés szükséges ahhoz, hogy a különbségeket észrevegyük és a megfelelő választ is adjuk a kutyának.

Amikor feltételezzük, hogy a kiskutyánk már egyértelműen jelzi a pisilési szándékát és mégis otthon végzi el a hosszú séta után a “dolgát”, akkor kezdenek el a gazdik kétségbeesni. Vajon hol rontották el, ők mindent megtettek, sőt van, aki még el is fenekeli kutyáját, van aki az orrát nyomkodja bele a szagokba stb. Van, aki jutalomfalattal próbálja megértetni kutyájával, mi a helyes magatartás.

Nos, a fent leírt kezelési módszerek mindegyike csak  ront a kutya helyzetén. Ugyanis a kutya egy viselkedésre nem a megfelelő választ kapja a gazdától. Érdemes másképp tárgyalni a pecsételős vizelés és a nagy mennyiségű vizelet fogalmát. Míg az utóbbi azért következhet be, mert este lefekvés előtt a kutya nem tudta elvégezni a dolgát, mert az éjszaka hosszú volt neki. Esetleg nagyon meleg volt és az átlagnál többet ivott. Lehet, hogy egy betegség jele.

Az első eset az, amikor lehet aggódni. Ez  ugyanis egy visszajelzés a kutya részéről, hogy nem megfelelően bánnak vele. Ezért bizonytalanná kezd válni, szorong. És a lakásban csöpögtető vizeléseket csinál. Egyik gazdi 5 hónapos  kutyája az utcán sosem végezte el a dolgát ( vizelet, széklet) mindig hazavitte.  Nem értette az okát. Egy állítólagos kutyapszichológus akkor azt tanácsolta , hogy a nap 24 órájában legyen lent az udvaron  a kutyával és figyelje meg. Nos…nem kommentálom ezt a megoldást, aminek persze semmilyen eredménye nem lett. Foglalkozásunk során egy órán belül a kutya elvégezte az udvaron az összes dolgát. A vizelet vissszatartás a lakáson kívül sokszor azért nem megy a kutyának, mert szorong. Ennek következtében a záróizmok bezárnak és nem tudja elvégezni a dolgát. Nos a foglalkozások során ezt a pszichológia “zárat” nyitom meg és ezzel együtt a húgycső “csapjait” is. Ne feledjük, ha egy kutya nem a megszokott magatartást mutatja, az sosem az ő hibája. Valahonnan a mi környezetünkből kapja a negatív megerősítéseket, amit fel kell oldani és azt az állapotot élete végéig fent kell tartani.

23 hozzászólás a/z “Nem szobatiszta a kutyám….

 1. Kovács Józsefné

  Kedves Zita!
  A következő problémával fordulok Önhöz: van egy 2 éves harlekin uszkár kiskutyám. Az utóbbi időben rendszeresen a lakásban pisil.
  8 hetes korában került hozzám, mivel tél volt akkor kutyapelenkára szoktattam, amit a fürdőszobában helyeztem el. Elég hamar megszokta és nem volt semmi probléma. Tavasztól őszig a bejárati ajtó nyitva szokott lenni résnyire és szabadon közlekedett ki és be az udvarra.
  Most viszont már betettem az ajtót és nem jelzi, hogy ki szeretne menni. Kiskorától kezdve napi séták alkalmával soha nem végezte el a dolgát útközben. Mindig amikor haza értünk, akkor a kertben pisilt vagy kakilt. Séta közben soha nem szaglászik, fegyelmezetten jön mellettem. Más kutyákkal barátkozó. Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit tehetnék, hiszen szinte mindig csak utólag veszem észre a nyomokat. Naponta hat-hét alkalommal is kimegyek vele, de általában megfordul és visszafut a lakásba.
  Kérem, hogy adjon tanácsot, hogy mit tehetnék vele. Nem elhanyagolt kutya, sokat simogatjuk, babusgatjuk. Ezt igényli is.
  Válaszát várva, üdvözlettel: Kovács Józsefné

 2. Zita írta

  Kedves gazdi,

  a kutya azért pisil be a lakásba, mert bizonytalan. Az, hogy kint sosem végzi el a dolgát, azt jelenti, hogy nem meri.Inkább hazaviszi, mint a legtöbb ember, aki utazás során nem képes idegen helyen illemhelyen elvégezni a dolgát, mert koszos a WC, mert sokan vannak, mert zavaró körülmények vannak. És ez mind pszichésen befolyásolja a megszokott tevékenységet. üdvözlettel

 3. Bényi Kincső

  Jó estét!

  Van egy 5 hónapos kutyám és kb két hónapja szépen rászokott a kutyapelenkára de a séták során kint is elvégezte a dolgát, viszont az utóbbi két hétben folamatosan vagy a szőnyegre vagy a padlóra pisil és a pelust ritkán használja. Nem értem, miért csinálja ezt?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Bényi Kincső

 4. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  Tapasztalatom szerint sok dolog megzavarja a kutyát. Ahogy nőnek, és új információkat kezdenek megismerni, a megszokott pelenka már nem fontos nekik a pisiléshez. Alapvetően ott végzik el a lakásban a dolgukat, ahol a legmesszebb vannak a saját fekvőhelyüktől, vagy tartózkodási helyüktől. Ha a pelenka egy ilyen helyhez közel van, a kiskutya, akinek közben kinyílt a világ, már tudja, hogy oda nem kell pisilni. Az is lehet, hogy a cipőjükkel bevittek olyan szagot a szőnyegre vagy padlóra, ami készteti őt a dolga elvégzésére. Nem tartom megbízható dolognak a pelenkára való szoktatást. Egy-egy kutyánál bejön, de csak azoknál, akik valamiért megrögzötten ragaszkodnak hozzá. Viszont ott biztosan van valami más nem megszokott a kutya életében. Javaslatom inkább az, hogy ha lehet, inkább arra kéne a kiskutyát szoktatni, hogy jelezzen. És jelzéskor le kéne vinni őt a kültérre. Igaz, ezt éjszaka, vagy ha a gazda nincs otthon, akkor nem lehet megvalósítani. De néhány hónap múlva már sokáig vissza tudja tartani, és akkor már nem a lakásban végzi el a dolgát.

 5. Andrea

  Kedves Szerkesztő!

  Nagyon sokat segít a honlapja a kutyusom tartásával kapcsolatban és ezért szeretném jelezni önök felé a tapasztalatomat és az észrevételemet. Nekem is van egy saját honlapom és már az általam fontosnak talált szavakra az első helyen volt google keresőben. Sokáig megjelent a honlapom címe mellett az az írás, hogy “nem biztonságos”. Nem foglalkoztam ezzel és a google hátra sorolta a honlapomat a hetedik-nyolcadik oldalra és kb. a 200. helyre. Kiderült, hogy SSL tanusítványt kell elhelyeni a honlapon, ami már a tárhelyszolgáltatónál régen megvolt.
  Remélem nem veszik tolakodásnak a levelemet.
  Üdvözlettel, Andrea

 6. Regőczi Viki

  Jó napot!
  Nekem van egy 4hónapos yorkim. Lent az utcán nagyon szépen elvégzi a dolgát már ha kell neki. Fent a lakásban pelus van kitéve arra próbálom szoktatni.
  De valahogy reménytelennek látom olyan mintha visszafele fejlődnénk eddig soha nem pisilt ágyra fotelra most tegnap sajnos már oda is.
  Mindenhova megy a lakás összes pontján csak a pelusra nem. Persze ha néha rajta tartom és sikerül mindig nagyon megvan dicsérve. De tanácstalan vagyok mit tehetnék mert olyan mintha szándékosan kerülné a pelust és nem értem miért

 7. Zita írta

  Kedves Viki,

  azt gondolom, hogy nem érdemes sem pelusra szoktatni, sem arra rávenni a kutyát, hogy a lakásban pisiljen. A kiegyensúlyozottan kezelt kutya ugyanis nehezen szokhatja meg, hogy azon a helyen is elvégezze a dolgát, ahol egyébként él, és eszik meg alszik. Ezt ugye, mi emberek sem tudnánk elképzelni magunkkal szemben. Inkább azt kéne megnézni, hogy miért pisil be egyáltalán a szobában. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kutyának gondja van. A helyes az lenne, ha jelezne, és csak az utcán végezné el a dolgát. üdv

 8. Kovács Laura Petra

  Kedves Zita!
  Egy rossz környezetből hozott (mini yorki) kiskutyát kaptunk, 6 hónapos korában, de annyira le volt gyengülve hogy úgy nézett ki mint egy 2 hónapos. Szédelgett, elégge rossz idegrenderi állapotban volt! Mára már teljesen feljavítottuk, szaladgál, játszik, minden rendben van vele! azonban a szobatisztaság kevésbé! Próbáltuk rászokatni, ha máshova pisilt mindig ráraktuk a pelusra. Amikor minden oltását megkapta akkor vittük sétálni ott még kellett 1 hónap legalább hogy pisiljen. A pisi néha-néha megy de még mindig nem bírja. Azonban én 8 órát dolgozom, a kislányom pedig 5-6-7 órákat bennt van az iskolában így nem tudunk vele nap közben is foglalkozni ha máshová pisil! Kakilni után nem kakil, a pisi néha-néha peluson történik, akkor nagy a dicséret. De már egy éves és eddig mindig az idegrendszerére fogtuk! Mindenki azt mondja várjunk vele kicsit, de ez már nem állapot! Szeretnénk ha ez megoldódna és kiegyensúlyozott lenne elsősorban az Ő kis élete amit velünk tölt, ha már a pici kora nem volt az. Kérlek segíts nekünk! 🙏🏻

 9. Huszár Natália

  Kedves Zita!
  Egy csivava kiskutyám van, most 8 hónapos. Télen került hozzám, még nagyon pici volt. Én iskolába jártam, apukám dolgozott, így már hamar meg kellett szoknia az egyedüllétet. Nem volt más választásom, mint pelenkára szoktatni a jó idő megérkezéséig illetve az oltások megszerzéséig. Ami jól is ment, ügyesen megtanulta… Viszont, amint meglettek az oltások és eljött a jó idő, azt akartam, hogy kint végezze el a dolgát az udvaron. Kivittem 2 óránként, szépen el is végezte a dolgát, azonban még így is volt, hogy a pelenkára pisilt… Azonban most már a pelenkára sem óhajtja, mindenhol
  a házban szívesebben végzi, illetve ki is járunk vele sűrűn, hiába. Teljesen tanácstalan vagyok a továbbiakkal kapcsolatban.

 10. Gálik Krisztián

  Kedves Zita!

  9 hónapos fajtatiszta törpe tacskó boldog gazdija vagyok. Boldogságomat beárnyékolja, hogy bár igen nagy hangsúlyt fektetünk a szobatisztaság kérdésére, nem igazán jutunk egyről a kettőre. 3 hónaposan került hozzánk, azóta próbálkozunk. Eleinte kutyapelenkát használtunk, de természetesen szétszedte, miszlikre aprította. Reggel legalább fél óra séta, délután 1-2 óra körül szintén és este nagyobb séta, akár 1 órás is, vagy több. Lent minden alkalommal elvégzi a dolgát. Rengetegszer előfordul, hogy séta után hazaérkezésnél azonnal bepiszkít, ez lehet pisi is, kaki is, nem láttam rendszert benne eddig. Éjjelente állandó jelleggel bepiszkít, általában ugyanarra a helyre. Volt, hogy rajtakaptuk, ekkor jól leszidtuk (semmi testi fenyítés), ha lent végzi el a dolgát dicsérjük, jutalomfalattal is. Fontos még, hogy van mellette egy felnőttebb tacskó, aki most 4 éves, teljesen szobatiszta, körülbelül 1 hónap alatt szintén 3 hónapos kora után azzá vált. Nem tudom hasznos információ-e, de a problémás kisebbik kutya falva eszik (nem az ételt félti a másik kutyától, mert nem egy helyen esznek, már ezt is próbáltam). Szinte meg sem rágja az ételt, egyben lenyeli, és irtó gyorsan. Állatorvos látta természetesen, azt mondta türelem.

  Köszönöm előre is ötleteit, véleményét és válaszát!

  Üdv:
  Krisztián

 11. Zita írta

  Kedves Krisztián,
  a kutya azért pisil be és kakil a lakásban, annak ellenére, hogy lent is elvégzi a dolgát, mert nincsen ragadozó módjára kezelve. Ezért nem érzi magát kutyául. Szigorúan tilos a kutyát ilyenkor leszidni!! Nem tehet róla. Ezt a problémát nem a türelem fogja megoldani, hanem egy szakember és a megfelelő foglalkozás.

 12. Kurucz Lajosné

  Üdvözlöm! Segítségét abban szeretném kérni,hogy Kaukázusi juhász kiskutyánk,
  (Második hete van nálunk,10-hetes szuka.)
  Napi 5-6-alkalommal ki van víve,el is végzi kint a kis és nagy dolgát is.Viszont a lakásban,már nincs olyan hely,ahová ne piszkított volna,akár kis,vagy nagy dologról van szó.Napi szinten,legalább 10-15-alkalommal takarítani,felmosni kell utána,és mindíg máshová!!! Az egész lakást WC-nek nézi.
  Mit tegyek,mire felkapom hogy kiviszem,már késő,egy pillanat műve.

 13. Somogyi Márta

  Van egy 14 hónapos drótszőrű magyar vizslánk, kb. fél éves korára teljesen szobatiszta lett, azóta sem fordult elő baleset, viszont kb. 2 hónapja – sohasem napközben amikor dolgozunk – hanem este, amikor a kutyafuttatóból hazaérünk, többször is az ágyunkra csurgatott, nem egy komplett pisi, csak csurgatás, de úgy hogy észre se vesszük mikor csinálja, mi is ott vagyunk körülötte. Esetleg tudna erre valami tippet adni miért csinálja?

 14. Zita írta

  Kedves Márta,
  a kutya akkor pisil jelzésszerűen, kisebb mennyiséget, ha valami nem kerek az életében. Azaz nem ragadozó módjára kapja a környezetétől az információkat és a korrigálásokat. Ezért nem érzi magát komfortosan, és otthon tudja csak elengedni magát.Egy alkalommal legalább egy szakértőt kérjenek meg, hogy mutassa meg, milyen módon érdemes egy kutyával foglalkozni, és szinte pillanatok alatt helyreáll a kutya viselkedése.

 15. Mihalecz József

  Menhelyről hoztunk keverék kutyát,2 éves elmúlt,újjabban bent is végzi a dolgát,mert csak sétálni visstük ki,udvarban néha játszik és néha ott is elvégzi.Mit lehetne tenni,hogy a lakásban végezze el a dogát,pedig otthon vagyunk.már az ajtókat becsukjuk.Üdv.Jóci.

 16. Sikari Istvánné Márta

  Kedves Zita !
  Szobatisztasággal van gond, 6 hónapos, menhelyről befogadott kutyusommal.
  4 hónapos korában került hozzám
  Nagyon okos, jókedvű kiskutya.
  Szeretném segítségét kérni. Hogy tudom Önnel felvenni a kapcsolatot ?

 17. Zita írta

  Kedves József,

  ezt a problémát a gyakorlatban lehet helyretenni. Egy kutya akkor pisil be a lakásban, ha bizonytalan.Nem megfelelően kapja a válaszreakciókat, ezért az agy információt küld a húgyhólyag záróizmának a nyitásra. Ez egy fordított folyamat. Vagyis a kutya épp azért végzi el a dolgát a lakásban, mert kint nem érzi magát biztonságban. Vagy csak félig, ezért bentre tartogatja. Ez a magatartás kizárólag az emberek által nem megfelelően kezelt állatok között fordul elő. A kutya egy viselkedésformára, számára nem kedvező válaszreakciót kap a gazdától.

 18. Zita írta

  Kedves Márti,

  köszönöm a lelkes hozzáállást. A kiskutya nagyon aranyos, és remélem a sok hasznos tanács segíteni fog. Az első nap, a visszajelzés alapján pozitív volt és eredményes.

 19. Oszetzkyné Józsa Szilvia

  Kedves Zita! Fentebb olvastam Krisztiánnak 2019.08.22-en adott válaszát. Kb. nekünk is ez a problémánk, a kutyus 5,5 éves, 2 hónapja fogadtam örökbe egy családtól, akik problémáik miatt a kutyát úgy mondhatnám elhagyták, és 1 évig kb. csak azzal a szomszéd személlyel találkozott a kertben, ahol élt, aki enni adott neki. Most lakásban tartom, egy cica is van vele, egész jól kijönnek. Az utcán sétálva nem végzi a dolgát, de a kertben hazaérve igen. Ennek még örülnék is, de újabban a szoba szőnyegre pisil, illetve ha 8 órára otthon hagyom, már be is kakil. Eddig is csinált ilyet a “saját” szobájában, amit leburkoltam. Mit kellene tennem, hogy leszokjon erről? Mit jelent az, hogy nincs ragadozó módjára kezelve? Köszönöm a válaszát!

 20. Zita írta

  Kedves Szilvia,
  a ragadozók rendkívüli éberséggel, nagyon remekül megfigyelik a környezetüket. Az ott lakók életét, az így megfigyelt és szerzett tapasztalatokat beépítik az életükbe. Gyorsan és megfelelően reagálnak a környezetükre. Megfelelő módon alakítják ki a hierarchiát, ami védi a csapatot és zsákmányhoz juttatja. Ha nem így dolgozik a kutyával, az nem fogja elhinni, hogy a gazdi igazi ragadozó, és nem is fog ekként tekinteni ránk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás