Nem szobatiszta a kutyám….

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nem szobatiszta a kutyám…..vajon mit jelent ez.

Sokan fordulnak hozzám ezzel a kérdéssel. Miért van ez a jelenség, meg tudom-e oldani.

Kezdjük az elején.

Ha kölyökkutyáról beszélünk, ott még néhány hónapos korig egyértelmű, hogy nem tudja visszatartani sem a székletet, sem a pisilést a kiskutya. Még tanulja azt a folyamatot, hogyan kell jelezni a gazdának. Nem könnyű időszak ez, hiszen jó megfigyelőnek kell lenni, hogy észrevegyük a kutya jelzését, ami azt jelenti, hogy valami gondja van. Ki szeretne menni. Ez a jelzés lehet egy megváltozott viselkedés. Például járkál fel alá a kutya a lakásban. Lehet, hogy állandóan bökdös, ami azt jelenti nála, ki kellene mennie. Azért nehéz ezeket a jeleket helyesen értelmezni, mert könnyen összekeverhető a kutyának azon szándékával, amikor csak játszani szeretne kimenni. Sok megfigyelés szükséges ahhoz, hogy a különbségeket észrevegyük és a megfelelő választ is adjuk a kutyának.

Amikor feltételezzük, hogy a kiskutyánk már egyértelműen jelzi a pisilési szándékát és mégis otthon végzi el a hosszú séta után a “dolgát”, akkor kezdenek el a gazdik kétségbeesni. Vajon hol rontották el, ők mindent megtettek, sőt van, aki még el is fenekeli kutyáját, van aki az orrát nyomkodja bele a szagokba stb. Van, aki jutalomfalattal próbálja megértetni kutyájával, mi a helyes magatartás.

Nos, a fent leírt kezelési módszerek mindegyike csak  ront a kutya helyzetén. Ugyanis a kutya egy viselkedésre nem a megfelelő választ kapja a gazdától. Érdemes másképp tárgyalni a pecsételős vizelés és a nagy mennyiségű vizelet fogalmát. Míg az utóbbi azért következhet be, mert este lefekvés előtt a kutya nem tudta elvégezni a dolgát, mert az éjszaka hosszú volt neki. Esetleg nagyon meleg volt és az átlagnál többet ivott. Lehet, hogy egy betegség jele.

Az első eset az, amikor lehet aggódni. Ez  ugyanis egy visszajelzés a kutya részéről, hogy nem megfelelően bánnak vele. Ezért bizonytalanná kezd válni, szorong. És a lakásban csöpögtető vizeléseket csinál. Egyik gazdi 5 hónapos  kutyája az utcán sosem végezte el a dolgát ( vizelet, széklet) mindig hazavitte.  Nem értette az okát. Egy állítólagos kutyapszichológus akkor azt tanácsolta , hogy a nap 24 órájában legyen lent az udvaron  a kutyával és figyelje meg. Nos…nem kommentálom ezt a megoldást, aminek persze semmilyen eredménye nem lett. Foglalkozásunk során egy órán belül a kutya elvégezte az udvaron az összes dolgát. A vizelet vissszatartás a lakáson kívül sokszor azért nem megy a kutyának, mert szorong. Ennek következtében a záróizmok bezárnak és nem tudja elvégezni a dolgát. Nos a foglalkozások során ezt a pszichológia “zárat” nyitom meg és ezzel együtt a húgycső “csapjait” is. Ne feledjük, ha egy kutya nem a megszokott magatartást mutatja, az sosem az ő hibája. Valahonnan a mi környezetünkből kapja a negatív megerősítéseket, amit fel kell oldani és azt az állapotot élete végéig fent kell tartani.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

  • kutyaiskola szobatisztaság
  • még nem szobatiszta a kutya
  • sose lesz szobatiszta a kutyam

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!