Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Hazamegyek és elfordulok a kutyámtól

Hazamegyek és elfordulok a kutyámtól

Rengetegszer hallani és olvasni, hogy a falkavezérséget a kutyánknál úgy lehet megszerezni, ha……  és itt rengeteg okosságot lehet olvasni, hallani. Többek között, ha a gazda hazaérkezik, akkor forduljon el a kutyától, ne szóljon hozzá mondjuk 5-10 percig….

Számomra megdöbbentő, hogy a laikus gazdákat mennyire lehet befolyásolni, de ami a legrosszabb, hogy kutyakiképzők maguk is elhiszik, hogy ez egy ilyen egyszerű dolog és módszer. Sajnálatos módon a gazdik nem teljes információt kapnak. Márpedig a kutyával való együttélés az egy komplex folyamat. Amikor ilyen eseteket hallok, mindig megkérdezem, hogy az okát elmagyarázták -e, azonkívül, hogy ez a dominanciához vezető út….

 

A válasz minden esetben ugyanaz: csak ennyit mondtak. Nos, hogy működik -e ez a módszer, az egyik legegyszerűbb módja, hogy bizonyítsuk a következő: minden kedves gazda menjen haza és amikor a férje, párja, gyermeke örömmel fut hozzá, akkor forduljon el tőle és ne szóljon hozzá 5-10 percig, de aztán se magyarázza meg a tettét. Tegyék ezt egy hétig minden magyarázat nélkül. Az eredményről aki tud az meséljen. Nos, már most megmondom, hogy a családtagok pontosan ugyanúgy fognak érezni, ahogyan kutyáink teszik.

Ne kövessünk egyetlen egy módszert. Nagyon fontos, hogy kutyáinkat valóban tanulmányozzuk. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy figyeljük viselkedésüket. Hogyan kommunikálnak egymással. Minden módszernek van pozitív és negatív oldala. A kérdés az, melyikkel ártunk többet. Ha pl. a kutyánkkal csak póráz nélkül közlekedünk, ami persze nagyon jó, akkor a pórázon való közlekedést nem fogja megtanulni, sőt nagy ellenállást fog tanúsítani, mikor nyakára szeretnénk csatolni a nyakörvet. Ezért ne azt nézzük egy kutyával való foglalkozásnál, hogy ez kell-e a kutyának vagy sem, hanem azt kell megérteni, miért is dolgozunk így a kutyánkkal.

Egyáltalán miért dolgozunk a kutyánkkal. Hiszen van nagy kert, szabadon rohangálhat kedvére. Sőt van ahol több kutya is van, tehát társasága is van. Ez mind igaz, de csak elégséges és nem elég magyarázat. A kutya szempontjából legalábbis nem.

Ha ennél többet szeretne megtudni, iskolánkban pont ezekről a dolgokról beszélünk, és a gyakorlatban is megmutatom mindennek az okát. Mit érez a kutyánk, ha csak a mi szemszögünkből nézzük és kezeljük őket. Miért lesz agresszív, félős, támadós a kutyánk.

És egyébként sem értik a gazdik, hogy egyszerre fél a kutya, meg bátornak is tűnik. Hol van a magyarázat, ki segít a látszólag bonyolult állatlélektanban eligazodni a gazdiknak. Ha ezeket a dilemmákat feloldjuk a gazdában, akkor a kutya tanítása már csak egy egyszerű játék lesz és nem kihívás. Kutyánk nem csinál ebből ekkora ügyet. Létezik és szeretné az élet minden percét élvezni. Hogy abban van dominancia harc, van henyélés és lustálkodás, hogy van benne párzás és még sok minden…hát ez a természetes és ettől lesz olyanná, amit mi emberek még nem mindig értünk.

Érdekes, hogy kutyánk szinte mindent lát, hall, érez és szinte tudja rólunk. Pedig ők nem készítettek rólunk emberekről tanulmányt. Csak egyszerűen figyelnek minket és kutyának tekintenek. Ezért kell megtanulni kutyául, hogy mi is értsük őket. Ettől lesz nekünk is szép és harmonikus a kutyánkkal való együttlét.

 

10 hozzászólás a/z “Hazamegyek és elfordulok a kutyámtól

 1. Gelencsérné Kolonovics Katalin

  Szia! Véletlenül akadtam rá erre az oldalra, mert kiképzési tanácsokat keresgéltem a neten. Sok fontos információt leltem, ami arra utal, hogy egy profi szakember szerkesztette meg ezeket, ezért is fordulok Hozzád tanácsért. A menhelyről elhoztam egy német juhász / keverék? / kiskutyát és nagyon szeretném őt megtanítani az engedelmességre. Van két öreg spánielem akik már az alap dolgokat tudják. Ők klikker módszerrel lettek kiképezve.
  Vannak azonban gondok velük is és szeretném, ha a picivel nem követném el újra ezeket a hibákat, illetve talán még az idősebbek is javíthatóak. Ebben kérném a segítségedet, mert anyagilag nem állunk sajnos úgy, hogy
  kiképzést tudnék finanszírozni. Talán tudsz nekem ajánlani olyan könyvet, amelyből eredményesen tudok dolgozni velük. Nagyon megköszönném, ha segítesz ebben. További eredményes munkát kívánok!! Gelencsérné Kati

 2. Lipták Máté

  Miért hasonlítod kutya érzelmeit az emberéhez? Szerintem ez hibás megközelítés. Ezenkívül nem „azt mondják”, hogy ne foglalkozzon a kutyával a hazatérő gazda, hanem hogy várja meg míg a „követő” megy oda hozzá és akkor vegye fel a kontaktust. Ahogy a kis gyerek szalad oda apuhoz és nem apu a kis gyerekhez,ha így jobban érthető.

 3. Zita írta

  Kedves Máté,

  voltál már szerelmes? Ha igen, örömmel veszed, ha valaki eléd szalad, de te is alig várod már, hogy megölelhesd azt akit szeretsz. És akkor te is fogsz lépéseket tenni feléje, és nem nézed a kapcsolatban, hogy ki a főnök. De próbálj meg a szerettedtől elfordulni, vagy minden alkalommal bevárni, míg ő üdvözöl. Lesz egy pillanat, amikor majd szóvá teszi, hogy te miért nem kezdeményezel. Pedig a jó kapcsolathoz kell a helyes kommunikáció. A hazatérő gazda nem attól lesz főnök, hogy ki kezdeményezte az üdvözlést. Az a szerep már rég ki kellett alakuljon, ha egyébként jól kezeled a kutyád. És akkor automatikusan úgyis beosztottként fognak viselkedni. Szóval másképp kellene ezeket a dolgokat megközelíteni. Én mindig örömmel üdvözlöm a kutyáimat, és ettől még soha nem veszítettem a pozíciómból. Viszont bölcs és kiegyensúlyozott harmóniát hozok létre a falkámban. A bizalmat nem lehet csak szigorral, könyvekben és másoktól hallott szabályokkal – mondhatnám hülyeségekkel – pótolni. A kutya érzelmei talán hasonlítanak az emberéhez, talán nem. Egy biztos. Az ember is ragadozóként viselkedik. Ezért hasonlóan tudunk gondolkodni. És egyébként pedig az apuka is odaszalad a gyerekéhez. Hiszen a hazatérő apuka nem egy helyben állva várja minden alkalommal a gyerekét. Ő is tesz pár lépést, és az már kommunikáció!!!
  Amikor ilyenek hallok, akkor mindig megkérdezem, vajon akik ezeket leírják, vagy akik ezeket maradéktalanul elhiszik, vajon miért nem beszélnek a kutya egyéb jelzéséről. A fül, a test, a farok, a szem tartásáról. Ezek sok dolgot elárulnak. Azt hogy beosztottként viselkedik-e a kutya, vagy sem. És egyébként azt nem írták le az okos könyvek, hogy a főnök mindenkihez oda mehet. És ő dönti el, hogy megy vagy sem. Tehát, ha bevárom a kutyát, hogy ő jöjjön, akkor most ő a főnök? miközben te azt gondolod, hogy beosztottként jön be hozzád? Próbálj meg egyszer egy domináns, határozott kutyához odamenni. Lehet, hogy el se jutsz semeddig sem, mert nem engedi, hogy egy bizonyos távolságba megközelítsd. De lehet, hogy ő fog odamenni hozzád, de attól még ő nem lesz beosztott. Sőt meg sem simogathatod, mert lehet, hogy az életedbe kerül ez a tévhit. Szóval tessék óvatosan bánni a leírtakkal, és az életből venni az információkat, a tapasztalatokat.

 4. Zita írta

  Kedves Katalin,

  Sok jó könyv van. De én már csak belenézek és tudom miről szól. A címeket nem jegyzem meg. Egy könyvesboltban nyugodtan üljél le, és olvass bele mindegyikbe. Amelyik számodra érthető, azt érdemes megvenni. De azt jelzem, hogy csak könyvből tilos kutyát nevelni. Nagyon sok hibát érzékeltem és sokan fordultak már hozzá,hogy korrigáljam a könyvből tanulás hibáit.

  üdv

 5. Tóth Istvánné Ibolya

  Hol, mikortól, mennyiért ?

  5 hónapos bishon kiskutyám van.
  Ha számomra elérhető, akkor nem csupán könyvből tanul nék.

  Örülnék a válasznak: T.né Ibolya

 6. Revai Adrienn

  Szia!Nekem az lenne a kerdesem,hogy mivel a kutyam(5 honapos)tul baratsagos,vagyis tul izgatotta valik minden idegen embertol,kutyatol,helyes e az hogy tiltom,vagyis csak akkor engedem oda ,ha lenyugszik?Amerikai bulldog egyebkent,es egyszeruen imadja az idegeneket.Masok azt mondtak kinovi,de en aggodok,mert sztem tulzottan izgatottan reagalja le ezeket a szituaciokat,pedig mindennap setalok vele,tobb orat,viszem emberek,kutyak koze,forgalmas utakhoz,stb..probalom alaposan szocializalni.Egyebkent beniti kutya,szertnem kiszoktatni,de 10 perc,es be akar jonni,erre is mik a modszerek,vagy jo ha bent van?Barki jon hozzank,kitorto orommel fogadja..en azt varnam tole,hogy egy kicsit visszahuzodobb legyen,vagy bizalmatlan…Mas kolyokkutya nem igy viselkedik,megmarad a normalis keretek kozott,de az enyem nem,pedig fegyelmezem,akkor reagal,de rohadt nehezen,annyira lekoti a latvany,es a szagok.Es arra mi a megoldas,hogy tobbed magammal lakunk egy hazban,de a ok idegenek,es nem akarom,hogy a kutyam falka tagnak tekintse oket.ezt hogy anitsam meg neki,vagy inkabb koltozzek el?Csak azert mert toluk is tulzott izgalomba jon,es alig bir felocsudni utana..ez eleg kellemetlen..egyebkent szot fogad,nem rossz kutya,sot,csak tul baratsagos,es izgatott,az idegenekkel..koszonom elore a valszod.

 7. Zita írta

  Kedves Adrienn,

  A bulldog tud ilyen izgatott lenni és örülni mindennek. Én nem tartanám vissza. Hadd élje ki magát. Csak megfelelő keretet szabnék a viselkedésének. A lakásban tartás következménye, hogy el van zárva a világtól. Egyszerre örül is, meg vissza is akar menni. Ez a kettős magatartás nem szerencsés. És mutatja, hogy nem egyértelmű számára a gazdától érkező információ.

  üdv

 8. Bognár Richárd

  Szia. Nos nekem olyan problémám lenne,hogy van egy 2 és fél hónapos Labrador retriever kiskutyám. Nos tőlem kapja a nevelést de a barátnőm túl engedékeny. Ha valami rosszat csinál akkor meg fenyitem de egyből azt mondja barátnőm neki hogy semmi baj. De a fő probléma az hogy ki szeretném szoktatni de ugye még kellet várnom az oltasokat most hogy meg vannak ,nem tudom hogyan próbáljam meg ki szoktatni.Tudnál nekem ebben segíteni??
  Válaszod előre is köszönöm.
  Üdv Ricsi

 9. Zita írta

  Kedves Richárd,

  a kérdés, hogy nappal vagy éjszakára is kint kéne legyen a kutya. Ilyen fiatalon én nem tenném ki éjszakára. Nappal is úgy, h. kint vagyok vele. Ha nem szeretném, h. bejöjjön a lakásba, akkor eleinte egy átlátszó ráccsal választanám le, hogy lásson. Ő még fiatal, szükséges van a támaszodra, hogy segíts őt ebben a világban. üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás