Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Póráz nélkül az utcán

Póráz nélkül az utcán

Sétáim alkalmával láttam gazdákat, akik póráz nélkül sétáltak kutyáikkal a városi forgalom kellős közepén.

Irigylésre méltó – nos, nem a  kutya képzettsége, vagy az a tény, hogy a járdáról nem szalad le – hanem az a „bátorság”, ahogy ezek a gazdik póráz nélkül merik sétáltatni kutyáikat a város forgatagában. Sajnos sok gazdi ezt követendő magatartásnak veszi, és sokszor ezzel a szemlélettel is fordulnak hozzám. Ekkor jön a bezzeg…a másik kutya…és az enyém meg csak húzza a pórázt….és neveletlen és még sorolhatnánk.

Gondoljunk csak bele. Az a kutya, amelyik szabadon megy, a láthatatlan pórázt feszegeti, és ha leszalad a járdáról, nos… akkor elszakadt a póráz. De  lehet, hogy akkor már késő. Megtörtént a baleset. Akkor pedig már nem lehet visszafordítani a dolgokat. Vajon miért ragaszkodunk ahhoz, hogy képzett, vagy képzetlen kutyánk ki legyen téve a veszélynek? A válasz egyértelmű. A laikusok még mindig csodálattal tekintenek azokra a gazdákra és kutyáikra, akik szépen sétálnak, nem húzzák a pórázt és nem rángatják gazdáikat. Pedig higgyék el, azt is lehet élvezni, ha kutyánk örömmel, tele energiával indul velünk sétálni. Ennek pedig direkt következménye, hogy előre fog szaladni, hogy húzza  a pórázt, elmerül az illatok világában. És nincs fegyelmezés, csak az öröm.

Ne felejtsük el, hogy a legképzettebb kutya is csinálhat meglepő dolgokat. Lehet, hogy pont akkor és olyan váratlan reakciója lesz, amire nem is számítottunk. És előfordulhat, hogy kutyánk csak egyszer tesz élete során ilyet, és az is lehet, hogy soha. Érdemes azt az „egyet” megvárnunk?  A választ mindenki döntse el saját maga.

10 hozzászólás a/z “Póráz nélkül az utcán

 1. Dénes Sándorné

  Kedves Zita!
  Nagyon tetszett ez a cikk, /póráz nélkül az utcán/, ugyanis szerintem is nagy felelőtlenség ezt tenni, illetve talán maga-mutogatás is, vagy a gazdi egyszerűen lusta fogni a pórázt, netán szégyelli, hogy húz a kutyája?! Az én problémám is ez. 19 hónapos német-juhász szuka kutyám, aki nagyon okos, nyugodt, pozitív kisugárzású és engedelmes, viszont amikor meglátja a pórázt, olyan izgatott, végül leül ugyan, de főleg a séta első részében nagyon húz. Orra szünet nélkül a járdán, alig várja, hogy beérjünk a parkba, ahol elengedem és rohangálhat, botot kell neki dobálni, azt visszahozza. Kb. 1 órán keresztül gyalogolunk, ha lakott részre érünk, ott megint pórázra teszem. Póráz nélkül előre szalad, majd vissza hozzám, szóval nagyjából körülöttem marad. Sajnos amikor pórázt teszek rá, megint vadul húz. Iszonyatosan erős, tele energiával, ami nem volna baj, ha csak kissé húzna, de néha alig bírom visszafogni, főleg ha pl. egy másik kicsi kutya ingerli. Mit tanácsolna nekem, vajon ha idősebb lesz, lehiggad-e? Kertes házban lakunk, ott is gyakorolok vele, kicsit ott is húz, csak néha lazul el a póráz. Válaszát előre is köszönöm: Dénes Ica

 2. Zita írta

  Kedves Ica,

  ezt a jelenséget legtöbbször azoknál a kutyáknál lehet megfigyelni, akik nem kellően, nem megfelelően vannak lefárasztva, illetve a munka velük nem folytonos.Sajnos a kert nem elég terület nekik. Ez olyan, mintha mi csak a munkahely és az otthon között ingáznánk. Se utazás, se vidéki út, se egy kellemes séta a városban. Azt hiszem erre mi is nyűgösek lennénk. És ha hirtelen sok pénzt nyernénk, megcsillantanák előttünk a „szabadulás” lehetőségét, bizony mi emberek is feszegetnénk a határokat, azaz húznánk a pórázt. Máris tervezgetnénk az utakat, ruhákat, kajákat stb. vásárolnánk. De ha folyamatosan van pénzünk, az igényünket folyamatosan ki tudjuk elégíteni, kapunk elég információt a világról, akkor lehet, hogy egy út már nem hoz minket annyira lázba. Az iskolában többször tapasztalni, hogy egy foglalkozás után a kutyák többet pihennek otthon, sőt a kölykök egész délutánokat alszanak végig. Pedig van olyan, aki csak egy órát nézelődött. De az milyen koncentráció és hogy el lehet benne fáradni. Nem csak a fizikai mozgás terhelő, hanem a pszichológiai is. Nyugodtan gondoljuk végig, mi emberek mennyi ideig tudunk koncentrálni? Egy -vagy két óra? És milyen fáradtak vagyunk utána. Persze a koncentráció ideje folyamatos munkával javítható. Szóval a kutyát mindenhova el kell vinni, és ne csak az iskolákban megszokott feladatokat adjuk neki. Azok unalmasak és nem azt az eredmény érjük el vele. Menjünk, vigyük ki vele a szemetet. Közben is lesznek vezényszavak, amire figyelnie kell. Beszélgessünk a szomszéddal és közben kommunikáljunk vele. Ez is egy feladat. Menjünk kutyák közé, vigyük ismeretlen helyre. Akár kutyás boltba, tegyük be az autóba. Legyen élvezetes, és információdús az élete. Ettől lesz a kutya igazán kutya. Egyébként az ingerszegény kertből kiszabaduló kutyák sokszor húzzák a pórázt. Az én két kutyám is. Hadd húzzák, a három órás hegymászás után már én húzom őket. Az se sokkal jobb…:))

 3. Zsófi

  Kedves Zita!

  Nem rég fogadtunk be egy valószínűsíthetően 4,5 hónap körüli óriás schnauzer kan kutyust. Sok cikket olvastunk a fajta jellemzőiről, ezért gondoltuk, hogy érdemes lenne kutyasuliba járnunk vele. A célunk az lenne, hogy ne legyen támadó más kutyákkal szembe, értse és tartsa be az alapvető (?) vezényszavakat, el lehessen vele menni akár rendezvényekre, ahol sok ember van, valamint lehessen vele játszani (frizbi, labda). Séta alkalmával nem megy messzire tőlünk, ha hívjuk, oda is jön.
  Mit gondolsz? Hogyan kéne elkezdeni a képzését? Mennyibe kerülne? Itthon mit tudunk tenni az ügy érdekében? Hozzá teszem, van már egy kutyánk, és nem szeretnénk, ha ő elvesztené az uralmát.

  Köszönöm előre is, Zsófi

 4. Zita írta

  Kedves Zsófia,

  A képzést közösségben kellene elkezdeni. Ahol játszhat más kutyákkal. Lát embereket, simogatják. Megismeri a mozdulatokat, a jeleket. Ez az első és legfontosabb lépés. A képzést ezek után, a megfelelő tempóban lehet végezni a kutyával. Otthon sokat vigyétek ki az utcára. A másik kutya az uralmát meg fogja vívni a lassan cseperedő schnazival. Ebbe nagyon beleszólni nem lehet. De ez így van rendjén.

  üdv

  Zita

 5. Erika

  Dunapart:

  Folyamatosan problémám van. Érd Ófalu dunapart a helyszin. Sok a futó a tursta a kisgyerek és a kutya.
  Én két nagyobb testű keverék kutyámat viszem oda sokat futtatni. Oda pórázzal megyünk( néha csak lobogok utánnuk) ott viszont elengedem Őket. Hisz ez nagyon kell nekik. A futó fél hogy utánnamegy a kisgyrerkes hogy harap, a másik kutyás attól fél hogy balhé lesz( az enyémek imádják a falkázást mindenkihez odamennek) de soha nincs semmi gond csak velem üvöltöznek az emberek. Lehetne hogy visszahívom de akkor azt percenként kellene. Még a kutyások közt is sokan megrónak miért nem pórázzal megyünk. Mára az eredmény a hajnali 4-5 körüli séta ami igen fárasztó.

  Mi a véleményetek? Mi a teendő?

  Köszi: Erika

 6. Zita írta

  Kedves Erika,
  Sajnos azt kell mondjam, hogy a parton sétáló v. futó embereknek igazuk van. Én, aki ismerem és tudok is együtt élni kutyával, bizony a szabad időmben nem szeretném, ha folyton ugatna egy kutya. Nem tudnék pihenni. Az utcán meg folyton azt nézni, h. a felém tartó kutya harap-e vagy sem. Felugrik -e vagy sem..A futó futni szeretne, a sétáló pihenni. A nálam tanuló kutyás gazdikat arra tanítom, h. a nem kutyásokat, vagy éppen kutyával sétáló gazdikat is tiszteletben kell tartani. Igaz, ez nem mindig könnyű. De a törvény is előírja, hogy nagytestű kutyákat pórázon és szájkosárral kellene sétáltatni. Az én kutyám vezényszóra mellettem marad, eleve nem megy el. vagy pórázon tartom. nem küzdök azzal, hogy mást zavarjunk. De ha mégsem tudom visszahívni, akkor a másik gazda előtt korrigálom a viselkedését. Ezzel azt szeretném jelezni, h. a megfelelő időben és helyen lehet póráz nélkül sétáltatni, ha a kutyák visszarendelhetőek, vagy el sem mennek vezényszó esetén. Inkább arra tanítsd meg őket, hogy veled együtt hosszabb pórázon tudjanak sétálni. És alkalmas helyen engedd el őket.
  köszönöm

 7. Bea

  Kedves Erika!
  Szeretném a segítségét kérni,októberben kaptunk,egy 8 hónapos kutyust alapítványtól,ki vittem sétálni a parkba,és sajnos elkövettem egy hibát elengedtem póráz nélkül,megijedt egy kutyától és át szaladt az úttesten,szerencsére nem lett baj,de azóta nem merem elengedni,próbálom szoktatni a kutyákhoz,de sajnos mindig össze gabalyodunk a pórázzal ha játszik egy másik kutyával,azt tanácsolták engedjem el és hívjam jutalom falattal. Ön szerint mit tegyek? Úgy szeretném,ha szabadon tudna a többi kutyussal játszani.Köszönöm a válaszát.Üdvözlettel:Bea.

 8. Ujvári Szonja

  Kedves Zita!
  Egy két éves puli ivartalanított kan kutyám van. Bár kertes házban élünk, sétáltatjuk, mert ő is élvezi, nekünk is jót tesz a mozgás. Sajnos egy ideje nagyon félek sétáltatni a kutyámat, mert már kétszer fordult elő, hogy „önsétáltató” kutya támadt rá a kutyámra. Első estben két nagy testű kutya, hiába kértem a gazdájuk nem akarta visszahívni a kutyáit, csak amikor látta, hogy elmérgesedik a helyzet rohant leszedni a kutyát az enyémről. A másik esetben egyszer csak elénk toppant egy amstaffre hajazó eb. Halára rémültem, de sikerült elkergetni. Azóta rémálom minden séta. Legalábbis nekem.
  Annyi rémtörténet olvasható a neten kutyatámadásokról.
  Sajnos a kutyám nem szereteti a másik kutyákat akár pórázon vannak, akár szabadon mindig támadólag lép fel. Állítólag ez puli tulajdonság…
  Szerinted mit tehetek? Ne sétáltassam inkább?
  Előre is köszönöm a válaszodat.
  Üdvözlettel, Szonja

 9. Zita írta

  Kedves Szonja,
  sajnos belefutottam én is ilyen gazdába és teljes döbbenet, mikor a tudatlanság párosul egyfajta okoskodással. Gyakorlatilag megmagyarázni nem lehet ezeknek az embereknek, hogy mi történik. Ha van autója, akkor azzal ki tud mozdulni olyan helyekre, ahol értelmesebb emberek és gazdák sétáltatják kutyájukat. Ha nincs autó, akkor valóban rettegés lesz a séta. Gyakorlatilag majdnem csak bottal, zörgő tárgyakkal lehet elindulni, hogy a másik kutyát a hang elriassza. De a támadó kutyát a zörgés nem fogja elriasztani, csak a bizonytalant. Meg lehet próbálni néhány értelmes, kutyás szomszédot bevonni a sétába, mert talán ha többen vannak, mint falka állnak szembe ezekkel az egyedekkel. De egy igazán támadni akaró kutya, ilyen esetben is megtalálhatja a módját, hogy harcoljon. Még azt megteheti, ha lát szabadon kutyát, akkor igyekszik minél távolabb kerülni tőle. Megállni és megnézni, hogy mi a szándéka a másik kutyának. Ha megoldható, hanggal, határozott fellépéssel távol és szemmel tartani, akkor nyert ügye van és ha egyszer sikerül, legközelebb is fog. Mert a kutya megismeri és tudja, hogy van önben határozottság. Az igazán verekedő kutyával szemben ezek kevésbe hatásos eszközök, és veszélyes is lehet. Ott ösztönös óvatosság szükséges. De az erőfitogtatást ott is meg lehet próbálni. Úgy, mint az állatok. Felfújják magukat, hogy nagyobbnak látszódjanak. Egy ideig bejön. Aki időt nyer, az életet nyer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás