Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Érzelmek

Érzelmek

Egyes állítások szerint a kutya nem érez haragot, bár azt felismeri, ha az ember haragszik. Szerintük a  kutya érez félelmet, szomorúságot, örömet, csalódottságot és más érzelmeket. Van, aki szerint a kutyák igenis éreznek haragot. A véleménykülönbségek eredhetnek abból, hogy a haragot másképp definiálják. A kutya széttép, tönkretesz valamit, az ember számára már jelenthet haragot. A gazda biztosra veszi, hogy egyedül hagyott kutyája mérgében vagy bosszúból rágja szét a bútort, az újságot, ássa a gödröt a kertben és bosszúból ugat.

Egy híres orosz fiziológus azt próbálta megállapítani, hogy milyen biztonsággal képes megkülönböztetni a kutya a kört az ellipszistől. A körért jutalom járt, az ellipszisért nem. Amikor azt tapasztalta, hogy a kutya képes volt megkülönböztetni a két forma között, új kísérletet kezdett. Egyre kerekebb ellipszisekkel próbálkozott. Pár hét múlva a kutya felismerő képessége romlott. Az eddig csendes kutya vinnyogni kezdett, izgett-mozgott, és teljesen kezdett megváltozni a viselkedése. Hangosan kezdett ugatni. Feltételezhető, hogy a kutyának nem neurotikus problémái voltak, csupán tehetetlenségében dühös lett, és ezt így hozta a külvilág tudomására.

A harag és az agresszivitás vizsgálata a ragadozóknál elég körülményes, hiszen náluk az élelemszerzés jóval természetközelibb folyamat, mint az embernél. Vajon kegyetlen- e az állat, mikor az elfogott zsákmányát még élve kezdi el fogyasztani, vagy mikor a macska még játszik az egérrel? Nos, ha megnézzük a ragadozó és a zsákmányállat közötti folyamatot, azt láthatjuk, hogy a ragadozó – legyen kutya, macska vagy gepárd – azért játszik zsákmányával, mert az ölés, az elfogás technikáját gyakorolja. Egy tigrisnek sem sikerül minden egyes vadászat alkalmával elfogni a zsákmányát, bizony nagyon sokszor éhesek maradnak. Az eredményes vadászathoz készségekre van szükség, melyet gyakorolni kell. Hányszor látjuk, hogy a ragadozó a még élő zsákmányt viszi haza kölykeinek, hogy gyakorolhassanak.

Ilyenkor nem a kínzásért teszi az anyaállat, hanem, hogy kölykeit megtanítsa vadászni. A kutyáknál az őrző-védő munka is ezen a képességen alapszik. A zsákmányszerző ösztön fejlesztése tehát nagyon fontos. A kutyák, macskák, ragadozók szeretnek vadászni, elkapni és legyőzni az áldozatot. Őket nem a zsákmányállat rettegése, hanem a mozgása nyűgözi le.

19 hozzászólás a/z “Érzelmek

 1. László Éva

  Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék,hogyha az eddig nyugodt kutya bejön hozzám a szobába és odajön hozzám és elkezd ugatni mit jelenthet,válaszukat előre is köszönöm,tisztelettel László Éva

 2. Zita írta

  Kedves Éva,

  Az ugatás olyan, mint a gyereksírás. Nagyon sok dolgot jelenthet. Ehhez látnom kellene a kutya testjelzését, a szituációt. Abból lehet tudni miért ugat.

  üdv

 3. Mák Anita

  Tisztelt Szakértő! 3 éves magyar vizsla szuka kutyám nagyon érzékeny a hangokra. Fél a vihartól, tüzijátéktól, minden olyan hangtól, aminek nem tudja az eredetét. Ilyenkor idegesen járkál, nem nagyon találja a helyét. Bekéretőzik a lakásba. És nincs is ezzel gond, ha itthon vagyok, mert betudom engedi a lakásba. Csak amikor nem vagyok itthon, akkor ne tudok vele mit csinálni. Általában elszökik, (kertes házban lakunk) és állandóan szétszedi a kerítést és a legkisebb résen is kipréseli magát (ezért állandóan sebes a feje). Nagyon messzire elfut és attól félünk, hogy egyszer egy autó elüti. Amúgy nagyon rendes szófogadó kutya, soha nem szökött el, még ha nyitva a kapu akkor se megy ki. Kérem segítsen, milyen megoldás van erre a félelmére! Válaszát előre köszönöm: Mák Anita

 4. Zita írta

  Kedves Gazdi,
  ez hosszabb folyamat. Rengeteg dolog okozhatja. Először fel kell mérni miért fél a zajoktól és a kezelést csak utána tudjuk elkezdeni

  üdv

 5. Gyöngyi

  Tisztelt Szakértő!

  Van egy 1 éves huncut kislány erdélyi kopó kutyusom.
  Pórázon való sétáltatás, na az nem megy. Amikor felteszem rá meg sem mozdúl. Fülét, farkát behuzza. Pár napja felkaríkázott virsit tettem a zsebembe és így probáltam őt csalogatni. Lépegetett is egy keveset, aztán megint várta a jutalmat.

  Mit tegyek, hogy megtaluja és megszokja a porázt.

  Köszönettel.MGy

 6. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  a kutya bizonytalan, ezért nem akar menni. Vagy valamikor kényszerként élte meg a póráz felrakását. Személyesen tudok ezen a problémán segíteni.

  üdv

 7. Hajni

  Tisztelt Szakértő!
  Van egy nagyon kis rátermett, német fiú pincserünk, aki májusban lesz 4 éves.
  A gondunk a rágás. Mindent képes rágni, főleg bútorokat, ajtófélfát, meg ugye a széthagyott gazdicuccokat. Mindezt csak akkor teszi, ha nem vagyunk otthon. Amikor együtt vagyunk a kutya viselkedése 5-ből 6-os: nagyon kedves, aranyos, szót fogadó, pihiző, szinte önállóan veszi a ruháját, póráz nélkül sétál, jön a hívószóra…stb.
  Amit eddig tettünk: befújás, paprikázás, interaktív kajás játék, rágókák…stb.
  Nagyon szeretjük a kutyusunkat, nem szeretnénk tőle megválni, de sajnos dolgoznunk kell, így napi több órát kell neki egyedül lennie. A hányavetett sorsú kutyánknak. Aki a nagyon drága finom antik fenyőbútorokra specializálta magát. Szeparációs félelem? Ivartalanítás? Mit tanácsol, mit tegyünk? Nagyon köszönöm, üdvözlettel Réczi Hajnal

 8. Békés Emőke

  Tisztelt Szakértő!

  2 és fél hónappal ezelőtt mentettünk egy folden retriever keverék kutyust egy menhelyről. Nagyon barátságos és szeretetéhes kutyus.
  Lakásunkban az előszobában (elég nagy) és az ahhoz tartozó erkélyen van a helye, de a lakótérbe is belát, mert az ajtóra épp ezért gyerekrácsot tettünk. Azt nem szeretnénk, ha a szőnyegen feküdne benn a nappaliban, s mivel most eléggé hullik a szőre, ez így is gondot okoz, mert a nappali az étkezővel és a konyhával is egy térben van.

  A kutya két héttel ezelőttig ezt a helyzetet el is fogadta, azóta azonban állandóan beugrál és hiába vezetjük ki, mutatjuk meg a helyét, újra és újra visszaugrik, nem akar kimenni, hanem megpróbál a szoba valamelyik sarkába húzódni, lefekszik, hogy maradhasson.

  Mit tegyünk?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Békés Emőke

 9. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  Fogalkozzon többet a kutyával. Fárassza le. A kutya milyen idős, mert attól is függ az ilyen jellegű viselkedés. A kutya egy társas lény, szeret a gazdával együtt lenni. Ha kutya módjára foglalkozik vele, akkor fogja megérteni, hol a helye. Ha szükséges forduljon kiképzőhöz.
  üdv

  Z.

 10. Jhana

  Kedves Zita!
  Olvasva Öntől a többedik cikket, ezt egyelőre hiányosnak érzem és talán választ sem igazán kaptam belőle az elején elindított kutyákra vonatkozó érzelmek kérdésre.
  Bár megmagyarázhatnánk a bútorok rongálását vadászösztön gyakorlásával, melléktevékenység, stresszlevezetés amit van hogy a falakvezérség egyértelmű hiánya is indokolhat vagy csupán a fizikai és szellemi kielégítetlenség, mégis az eddigi teljesség kedvéért örömmel venném a témakör teljesebb feldolgozását, amennyiben ideje és kedve engedi!

  Nem teljesen ide vonatkozóan érdekelne arról a véleménye, hogy amikor egy ember elkezd sírni, a kutyák ebből mit érzékelnek? Mert a reakció azonnal az, hogy odaszaladnak az illetőhöz, ha nem érik el a síró orcáját, akkor csupán saját orrukat kezdik el nyalogatni, de legszívesebben telibenyalogatnák az ember orrát, arcát, amit érnek, folyamatosan hevesen csóválnak és zizegnek, rámásznának az emberre… ez milyen átvett ösztön, viselkedés? A síró hang váltja ki, vagy valamilyen más jelzést is érzékelnek? Illat? Emberi hangulat?
  Ide vonatkozóan nagyon hasonló a viselkedésük, mikor egyik pillanatról a másikra akár szabadban elengedve egymással játék közben hirtelen lefekszek, úgy hogy ne vegyenek észre, amint ezt észreveszik, rögtön odaszaladnak és szintén egyből nyaldossák az orromat, arcomat, zizegnek, rámmásznak… mégis másabb, amikor bújocskázunk és úgy találnak meg…

  Köszönöm véleményét!

 11. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  az a helyzet, hogy írásban nehéz is mindenre válaszolni. És kérdés, hogy feltétlen kell-e mindent megmagyarázni. Sokszor mi emberek sem mondjuk ki a gondolatainkat, mert akkor már nem azt jelentik. Néha jobb csendben nézni, vagy szemlélődni. Többet mesél ez minden kimondott szónál. És lehet, hogy az érzelmeknek nincs is megfelelő szava. Nos, én azt gondolom,hogy egyszer próbáljon meg állva sírni. Ha leggugol, akkor lemegy a kutya szintjére, ami automatikusan kiválthatja a kutyából, hogy odamenjen a gazdához. És nem feltétlen azért, mert sír. Hanem azért, mert ez olyan jelzés, aminek hatására a kutya késztetést érez. Ez a testhelyzet jelenthet barátkozást, kiválthat kiváncsiságot.De dominaninciát nem. A legtöbb kutya ilyenkor kommunikálni kezd. Ha megfigyeli, a kutyák is egymást nyalogatják. Miért ne tennék ezt velünk is. De ezt sírás nélkül is megteszik. Gyakorlatilag jól érzékeli, hogy a mozgásnak jelentősége van. És a kutya ezekre nagyon érzékenyen reagál. Egyébként én kipróbáltam. Ha rosszabb kedvem volt, de a mozdulataimban semmi magamhoz hívót nem csináltam, a kutyáim nem tettek semmi plusz üdvözlést, csak azért, hogy jobb kedvre derítsenek. De ha már magamat sajnáltatni akaró mozdulatot, vagy nézést produkáltam, arra rögtön reagáltak. De természetesen ez az átlag. A kutyáknál is vannak érzékenyebbek. És azok nyilván magasabb szintű reakcióval reagálják le a gazdában zajló folyamatokat. Bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem a gazda által lettek ezek az ebek érzékenyebbek. És most nem a kivételes genetikai érzékekenységű, vagy képesságű kutyákról beszélek.

  üdv

 12. Jhana

  Kedves Zita!
  Köszönöm válaszát, teljesen jó a gondolat és jogos!
  Néha az ELTE etologia tanszéken is vizsgálják a kutyák érzéseit, kíváncsi lennék, hogy azokban az esetekben mivel zárják ki az “érzelemmentes” magyarázatokat és mutatják meg a kutyák “valódi érzéseiket” : ) Ez persze nem az Ön válaszköre..
  További Jó munkát!

 13. Mária

  Tisztelt Válaszadó!2 éves roti-németjuhász keverék csodálatossan szép kutyám,okos imád bennünket az utóbbi időben szétszedi a kerítést mindenhól és állandóan elszökik.Mikor kicsi volt akkor csinált ilyeneket,és most ujra kezdi.1,5 méter magas kerítésen is átmászik és letarólja.Hatalmas állat kb.60 kg.Kérlek segítsetek,mit tegyek ?már félek hogy a férjem elviszi a menhelyre.köszönöm előre is a válaszotokat.

 14. Zita írta

  Kedves Mária,

  elsőként vigyék el más környezetbe és rendszeresen foglalkozzanak vele. Fárasszák le fizikai és mentális értelemben is. Aztán nézzük meg lesz-e változos. Ha nem, akkor meg tudatosan le kell szoktatni a mászásról. De az a következő feladat lesz.

  üdv

 15. Almási Beáta

  Tisztelt Zita!! A problémám hogy van egy 4honapos amerikai staffordshire terrier kutyusunk, aki ha egyedül van mindig szökik. Ha nem látja hogy elmegyünk itthonròl nincs gond!bezárva tartani nem szeretnénk. Hogyan vegyük rá hogy itthon maradjon????

 16. Zita írta

  Inkább a megelőzés lenne fontos. Meg kéne szüntetni a szökés lehetőségét. Egyébként egy ingerszegény környezet is kiválthatja ezt a fajta magatartást a kutyából. üdv

 17. Vidáné Balogh Rita

  Tisztelt Zita! Nekem egy yorkim van. Szilveszter óta zárkózott és kicsit vad lett. Sziveszter előtt ha mondtuk neki, hogy poci simi, hanyatt feküdt és várta, hogy simogassuk a hasát. Szilveszter után már nem reagál rá, mindenre morog. Még akkor is, ha megyek hozzá. Szilveszter előtt mindig amikor felket a fiam, bejött a szobába és itt volt velünk az ágyba sokáig. Most csak bejön, megnézi a fiamat és már megy is ki a helyére. Mitől lehet ez? Mi okozhatja nála ezt a fajta viselkedés változást, és én mit tehetek, hogy újra ugyan az a szeretnivaló édes kutya legyen, mint amilyen volt? Köszönöm a válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás