Húz a kutya, rágja a pórázt és felugrál a gazdára.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Még mindig nagy gond ha a kutya húzza a pórázt és ráadásul még rágja is.

Miért csinálja. A nem képzett kutya nem ismeri a vezényszavakat, mint pl. lábhoz. Ezért nem is tudja, hogy mit kéne csinálnia. Rángatjuk a pórázt, sokan azt mondják a kutyának, hogy lassan. Ez nagyon jó lenne, ha éppen nem ezzel tanítanánk meg a kutyát arra – anélkül, hogy tudatában lennénk a jóhiszemű okításunknak – , hogy ha azt mondjuk neki, hogy lassan és közben húz a kutya, akkor ezt a vezényszót és a mozdulatot összeköti. Így pont az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk.

Séta elején és közben rágja a pórázt.

Feszült, nem tudja mi következik. Valahogyan le kell vezetni a feszültségét. Mivel nem szaladgálhat, hát rágja a pórázt. Ezzel jelezve a gazdinak, hogy engedje el. Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor sok jól viselkedő kutya rohangálna boldogan. De a póráz rágásnak nem ez az egyetlen és fő oka. Az igazi ok, a kutya kezelésében rejlik. Az otthonról hozott kommunikáció, korrigálások itt (is) visszaütnek. Csak sokan nem tudják ezt.

Ezt még spékeljük meg egy kis felugrálással és máris probléma halmazzal állunk szemben. A felugrálás kölyökkorban kezdődik. Ha hagyjuk, folytatódni is fog. De hogy ez se legyen olyan egyszerű, ennek is oka a nem jó kommunikációnk a kutyánkkal. Ezek a magatartások csak visszajelzések a kutya részéről. És látják kedves gazdik, hogy önök nem értik a kutya testjelzését, de azt elvárják, hogy ő megértse az önökét, ami pedig egyáltalán nem egyértelmű. Ettől meg a kutya lesz feszült….és íme a 22-es csapdájának a receptje.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone


6 hozzászólás : “Húz a kutya, rágja a pórázt és felugrál a gazdára.”

 1. Az én kutyusom 5 hónapos uszkár mudi keverék, de inkább mudi kisfiú, és a fent leírtakat csinálja nem ez első kutyám Ő a negyedik, de egyik sem csinálta ezeket. Nem merem elengedni, mert minden után fut, levél, madár, ember.
  Kérem a tanácsát mit tegyek. Naponta 6-8 alkalommal is leviszem sétálni, hosszabb rövidebb időre!
  Ha valamit nem kap meg főleg étel akkor felugrik az ágyra és oda pisil! Verést sosem kap, csak szidást!
  Várom válaszát: Üdvözlettel Éva

 2. Kedves Éva,

  ha a kutya bepisil, azt jelenti, hogy nem ragadozó módjára van kezelve. Ez a magatartásának az oka. A rohangálás pedig azt jelenti, hogy a napi rutin séta bizony nem elégíti ki a kutyáját. Sokkal több új helyre kell vinni. Új szituációkat és jó korrigálást kell alkalmazni. Attól helyreáll. üdv

 3. Hello!

  Kiskutyám 12 hetes, rendkívül okos szerintem. Érdekli a labda, fadarab. Szeret játszani. Rottweiler szuka. Ő is rágja a pórázt. Szeretném úgy hozzászoktatni, hogy szeresse a sétát, nyugodtan, érezze jól magát. Még a telken kívülre nem tudok menni mert még nem kapott meg minden oltást. A kérdésem az lenne hogy tudom hozzászoktatni hogy ne rágja. Játékkal, jutifalattal nem tudom elterelni a figyelmét a póráz rágásról. Most fém póráza van. Azt is rágja.

  Segítségét köszönve,

  Üdv. Attila

 4. Hello,

  azért rágja a pórázt, mert részben tele van energiával. És jobb híján így vezeti le. Amíg nem tud kimenni vele az utcára, addig pl. fussanak együtt a kertben pórázon. Adjon neki más feladatot, olyat amire tényleg figyelnie kell és ki is fárasztja. Egy idő után megszűnhet a jelenség. Igazából persze könnyebb helyzetben lenne, ha más kutyával tudnának játszani. A póráz rágás lehet pótcselekvés.

 5. Üdv 2 és félhónapos kis Némethjuhász szuka kutyusom van még csak most próbálkozunk a pórázzal sajna ugrál,lefekszik és rágja a pórázt.Mi a teendő ?

 6. Kedves László,

  ez még olyan pöttöm kis kutya, hogy nem tudja mit kell vele tenni. Olyan, mint egy kisbaba, aki mindent a szájába vesz, mert érintéssel tapasztalja meg a világot. Aztán elkezdi használni az orrát, eszét, figyelmesebb lesz. Egyelőre csak tegyen rá egy kis méretű, rövid pórázt. Hagyja rajta kicsit, hadd szokja.Aztán szép lassan elkezdheti annak a használatára megtanítani jutalommal stb. üdvözlettel

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!