Milyen kutyát vegyek?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nem könnyű dolog választani. Mindenekelőtt azt kell tisztázni magunkban, hogy milyen célra szeretnénk használni kutyánkat, mennyi időnk van vele foglalkozni, fajtatiszta vagy keverék legyen. Egyikünk a kedves,bújós kutyát szereti, másikunk a határozottabb viselkedésű kutyát kedveli, és van akitől nem áll messze a vadforma. Ez utóbbiak jobban megmaradnak ragadozó vadállatnak, behozva civilizációnkba a hamisitatlan természet egy szeletét.

Az ízlésen természetesen lehet vitatkozni. Az sem mindegy, kant vagy szukát szeretnénk. A kanok esetében számolni kell azzal, hogy a dominanciájuk okozhat ivarérett korukban gondot, főleg a kezdő gazdiknak. Talán érdemesebb kezdőként szuka kutyát választanunk. Igaz, a tüzelési időszak itt sem mindig könnyű. Szakértők szerint, a szuka sokkal hűségesebb, érzelemvilága bonyolultabb, finomabb, gazdagabb, sőt legtöbb esetben intelligencia tekintetében is túlszárnyalja az egyébként egyenértékű kant.

Mondhatnánk, hogy a nem emberi élőlények közül a szuka kutya az, amelyik a szociális viselkedés, az érzelmek kifinomultsága s a valódi barátságra való képesség terén annyira megközelítené az embert, s mely emberi értelemben nincs még egy nemesebb állat, mint egy teljes értékű szuka! Lehet szabályokat felállítani, milyen kutyánk legyen. A legfontosabb, hogy testileg-lelkileg tökéletesen egészséges kutyát vásároljunk.

Ha lehet, válasszuk ki az alomból a legerősebb, eleven kölyköt. Ha a szülőkön a legkisebb jelét tapasztaljuk a rendellenességnek – ami a túltenyésztett fajtáknál egyáltalán nem ritka – azonnal próbáljunk meg visszalépni a vásárlástól. A keverék kutyáknál kevesebb a valószínűsége, hogy túlérzékeny, sérült idegrendszerű kutyákhoz jutunk. De nem szabad itt sem szem elől téveszteni, hogy a magában hordozott genetika, a megvásárolt keverék kutyánkban is megjelenik. Tehát itt sem elhanyagolható, hogy milyen kutyák keveréke ebünk, és milyen genetikával rendelkezik. Nyilván ezt nem mindig tudhatjuk. Ezért a keverék kutyák vételekor vagy esetleg állatotthonból történő kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. Az állatokat általában kedvelő, de speciálisan kutyákhoz nem különösebben értő emberek könnyen követik el azt a tévedést, hogy azért vesznek meg egy kutyát, mert az már az első találkozás alkalmával is nagyon barátságosan, bizalmasan közeledik hozzájuk. Ha egyszerre több, egyébként egyenlő értékű kölyökkutyát ajánlanak megvételre, csakugyan nagy a kísértés, hogy azt válasszuk, amelyik érti a módját, hogyan kell szívélyes magatartással megnyerni az embert. Mielőtt kutyát veszünk, azt is fontoljuk meg, mekkora terhet szándékozunk róni idegeinkre?

A mértéktelenül élénk kutya, még az egyébként nyugodt embert is alaposan próbára teszi, hát ha még ez a vidámság nem természetességből adódik, hanem idegességből adódó nyugtalanság. Azt is mérlegelnünk kell, mennyi mozgásra van lehetősége kutyánknak. A kutyasétáltatás kötelessége olyasmire kényszeríti az embert, ami az ember tulajdon egészségének sem árt, nevezetesen, hogy naponta többször a friss levegőn sétáljon. Mikor válasszuk le anyjától a kölyökkutyát?

Sajnos a fajtatiszta kutyáknál már jóval a vemhesség előtt szóban lefoglalják a kan vagy szuka kiskutyákat. És ha időben nem viszik el, talán el is adják másnak. Pedig nagyon jót tenne kiskutyánknak, ha legalább három hónapig testvérei és az anyja mellett ismerkednének a világgal. A gyorsabban fejlődő kiskutyáknál kb. 8 hetes kort, a később érő kutyáknál a 17-18 hetes kort javasolják. Sajnos azonban idő előtt gazdikhoz kerülnek a kölykök, és otthon egyedül nevelve, nem kapja meg a szocializálódás lehetőségét, hogy emberekkel kutyákkal ismerkedjen  – mert a megfelelő oltások hiányában még nem lehet közösségbe vinni.

Ennek következménye egy félős, ijedős kutya lesz. És ha kezdő vagy akár “tapasztalt” gazdiként nem helyesen kezeljük, csak egyre rosszabb lesz a helyzet. A kiskutya kiválasztására tehát szánjunk időt, menjünk el több helyre és töltsünk el időt a leendő kiskutyánkkal együtt a saját környezetében is.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

 • milyen kutyát vegyek
 • milyen kutyát vegyek teszt
 • milyen kutyát válasszak teszt
 • milyen kutyát válasszak
 • első kutya
 • fiú vagy lány kutyát vegyek
 • milyen kutya való nekem
 • fiú vagy lány kutya
 • milyen kutyát vegyek gyerek mellé
 • milyen kutyát vegyek?


101 hozzászólás : “Milyen kutyát vegyek?”

 1. Kedves Bella,
  a Jack Russel kutya nagyon eleven és nagyon sok foglalkozást kíván. Talán nem is egyszerű a kezelése. Ha ezt bevállalod, akkor lehetsz vele boldog.

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!