Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Kutyabetegségek

Kutyabetegségek

Sok gazdának okoz problémát, milyen betegségei lehetnek a kutyájának, milyen oltásokat kell megkapjon. Honnan ismerik fel egy betegség tüneteit. Erre igyekszem választ adni.

 Első fontos dolog, hogy felismerjük kutyánkkal valami nem stimmel. De hogyan tegyük. Sokszor csak apró kis jelek árulkodnak kutyánk betegségéről. De ezeket nem könnyű felismerni. Mikor vigyük kutyánkat orvoshoz. Meddig tudjuk otthon kezelni kedvencünket és milyen hatásos gyógyszerek vannak. Hol van az a határ, amikor már minden pénzt megér, hogy kutyánkat állatorvoshoz vigyük.

Vírus eredetű betegségek

Veszettség

Előfordulás: világszerte, kivéve a szigetországokat, ahova nagyon szigorú feltételekkel lehet csak kutyát bevinni. Ennek következtében nem tud a betegség elterjedni.

A veszettséget a Rhabdoviridae csalhoz tartozó Lyssavírus genusba tartozó vírus okozza.  Minden meleg vérű állat fogékony a vírus iránt, de a madarak jóval ellenállóbbak, mint az emlősök. Éppen ezért a veszettség terjesztésében a ragadozó emlősfajok játszanak döntő szerepet, melyet marásuk alkalmával nyállal oltják be a sebbe a vírust. Járványtanila van települési, erdei és a vérszívó denevér által terjesztett veszettség forma. A veszettség gyógyíthatatlan. A sebzéssel a szervezetbe került vírus először helyileg, az izomsejtekben szaporodik el. Innen az idegpályák mentén a központi idegrendszerbe szaporodik be, és az idegpályák mentén, a nyálmirigyekbe jut.

Tünetek: A lappangási idő többnyire 2-8 hét, de lehet több hónapig elhúzódó is. A veszettség tünetei változatos, ezért a legfőbb szabály, ha bármely állat viselkedése megváltozik, az a veszettség gynuját kell, hogy felketse. Rókáknál pl. a váratlan megszelidülés lehet egy tünet. Kutyákban a klasszikusnak mondható a dühöngés vagy a csendes veszettségforma. Az előbbi esetben általános levertséges és étvágytalanságot követően a kutya izgatottá és ingerlékennyé válik. Az útjába kerülő állatot, embert megtámadja és megmarja. Sokszor keményebb tárgyakba is beleharap, ilyeneket le is nyelhet, de nem eszik és nem iszik. (viziszony) a kifejődő garatbénulás miatt. Ezt az ingerlékenységi szakaszt bénulásos tünetek követik, amelyek végül az első tüneteket követő 7-10 napon belül elhulláshoz vezet. Az ún. csendes veszettségben, amelyet a szobában tartott és képzett kutyákon gyakran észelni lehet, a dühöngési szakasz kimarad. Az állatok elbújnak, réveteg tekintettel, tompultan viselkednek, nyálaznak, állkapcsuk lóg bénulás miatt.

Védekezés: Pasteur  munkássága óta ismert, hogy a fertőzőtt állatban, vagy emberben, macskában stb…ún. fertőzést követő vakcinázással megakadályozhtaó a betegség kifejlődése. A seb alapos kitisztítása veszettség elleni szérummal való infiltrálása.

Szopornyica

Minden kutya átesik a fertőzésen, a legtöbb már néhány hónapos korban. A betegség során az állat elhullhat, vagy ha meggyógyul az idegrendszerben marad károsodás. A kutyaféléken kívül a nyérc is fogékony a szopornyica vírusra. A vírus főként a kilehelt permettel, aerogén úton terjed, de fertőzött tárgyakkal közvetve is átvihető. NÉha a magzatok méhen belül is fetőződhetnek. A vírus elsődlegesen a garat nyirokszöveteiben szaporodik. Innen a véráramba kerül, valamint a légző- és emésztőszervek hámjában szaporodik.

Tünetei: A lappangási idő 3-6 nap. Ezt követően láz alakulhat ki. 40,5 C fokot meghaladó hőemelkedés mellett savós orrfolyás és kötőhártya-gyulladás alakul ki. A betegek étvágytalanok, kedvetlenek. Ezt követő 2-3 nap láztalan lehet, de rövidesen újabb tartósabb hőemelkedés mellett az orr- és szemváladék nyálkás-gennyessé válik. Gyakran torokgyulladás, hasmenés is kialakul.A központi idegrendszeri károsodás tünetei görcsös rángás, hátulsó testfél bénulása.

Gyógyítás: antibiotikumos kezelés, elkülönítés. Ha a kutya a betegség második fázisába lépett, akkor a szopornyica elleni szérum már gyógyító hatással nem rendelkezik.

Védekezés: Vakcinázás 8-10 hetes korban, majd 3-4 hét múlva ismétlés. Féléves korban, majd évente meg kell ismételni az oltást. Legjobb a kombinált oltás, mely a fertőző májgyulladás ellen is véd többek között.

Fertőző májgyulladás

A fertőzőtt kutyák minden váladékukkal, bélsár és a vizelettel is hónapokig üríthetik, függetlenül attól, hogy egy kutya beteg e vagy csak vírus hordozó. A vírus az erek endothelsejtjeit károsítja. A májsejtek súlyosan károsodhatnak. Sok kutya tünetmentesen vészeli át a betegséget, és 1-2 éves korára szilárd immunitásra tesz szert. Elkülönülten felnövő kutyák idősebb korban is fogékonyak lehetnek.

Tünetek: 2-3 napos lappangási idő. Enyhe lázas állapottól a súlyos heveny vagy félheveny lezajlású, halálos kimenetelű, igen változatos lehet. 40-41C fokos lázzal kezdődhet. A betegek levertek, étvágytalanok, ismételeten hánynak és szomjaznak. A beteg kutyák szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg, és később sárgaság alakul ki. A bélsár és a vizelet vért tartalmazhat. Tapintásra a májtájék fájdalmas. Néha görcsök is lehetnek., amelyek a halált megelőző szakaszban bénulásokba mehet át. A gyógyuló kutyákon lehet a szemek megbetegedése. Lehet légzőszervi tünet, savós orrfolyás, nehéz légzés és köhögés, tüdőgyulladás alakulhat ki.

Gyógyítás: vér átömlesztése, elektrolitoldatok adása.

Védekezés: vakcinázás 10-12 hetes korban.

23 hozzászólás a/z “Kutyabetegségek

 1. bodorné hopka zsuzsanna

  Van egy kaukázusijuhász kutyánk,akinak tüzeléskor megdagad a hüvejbemenete,ezért nem tudták eddig befedezni,most mi sem tudjuk,hogy de az egyik kanunknak
  sikerült,már nagy a hasa, március elején szül,milyen komplikációi lehetnek szüléskor?
  Azt hallottuk,hogy még helyre is tud jönni a szüléstől.
  Én még is féltem,szerintem császároztatni kellene.
  Császár után tudnak szoptatni a kutyák?
  Már neveltem fel köjköket , de az nagyon nagy meló.
  Mit tegyünk?

  Jó lenne az imail címemre a választ megkapni,köszönöm szépen:Bodorné

 2. Éva

  Szeretném megkérdezni,hogy valóban a kutyában benne van e a veszettség virus,és arra kell oltást kapnia évente?Ezt olvastam régebben,hogy ez a veszettség oltás,nem arra vonatkozik,ha veszett állat megharapja.Miután a hajléktalanok kutyáját elviszem beoltatni,és megpróbálok a sok kutyástól aki abban a parkban sétáltatja a kutyáját minimális hozzájárulást kérni,van aki azt mondja minek beoltatni,itt nem kap egy kutyától sem veszettséget.
  Válaszát előre is köszönöm.

 3. Zita írta

  Sajnos ezzel a témával idáig nem foglalkoztam, de egy állatorvos sokkal inkább tud erre érdemben választ adni.

  üdv

 4. Csányi Anikó

  3 éves spániel kutyusunk van,már nem először látom a problémáját:a kukaca bedagadt,nagy vörös hólyag van rajta-mintha ugyan be lenne húzva neki,de ezt nem tudom biztosra.Érzékeny és eléggé érdekesen,szinte”terpeszben”jár miatta.Tavaly volt először neki ilyesmi,de az pár nap múlva visszahúzódott,a mostani nem 🙁 Kérdezném,h mi baja lehet neki? Nem tudom,hogy párzott-e már(max a szomszéd kutyával)nem szokott leszökni,állandóan itthon van.
  Köszönöm válaszát,remélem email-ben kapom meg!

 5. Zita írta

  Kedves Anikó,

  azt gondolom, hogy ez állatorvosi probléma. Kérem, hogy nézesse meg az állatorvossal és ha megtisztel, hogy megírja nekem is a jelenség okát, azt megköszönöm.

  üdv

 6. mag lászloné

  a 8 honapos bison havanéze 2 napja nem eszik és nem iszik fecskendővel kezdtem el itatni kamillával es levessel !!!!!bágyadt és alszik !mit tegyek nem a milyenk hanem a kislányunké aki nincs jelenleg itthon !!!várom válaszát köszönettel

 7. Kontra Anita

  Kis csivava kutyusunkat elkapta egy nagyobb fajta kutya, a nyakánál fogva a kutyust elvittük állatorvoshoz és megállapította hogy ödéma alakult ki a kis fejében ettől a jobb fele lebénult kérdésem az lenne,hogy általában mennyi idő még a kutyus újból járni fog?és hogy mennyire lesz normális a járása? válaszát köszönöm

 8. Zita írta

  Kedves Anita,

  Sajnos ezt nem lehet megmondani. Függ attól is, h. kap -e felszívódást elősegítő gyógyszert. Lehet őt vinni kezelésre, ahol vízben úsztatják,az nem terheli az izületeket, vagy akupunktúrás stb. kezelésre.

  üdv

 9. Kőhalmi Terézia

  Néhány napja – első nap rengeteget, majd később kevesebbet, ma már sárgás sűrű habosat, majd sok ivás után víztiszta zselét hány a kutyám.

  Mai napon észleltem, hogy szédeleg, tántorog a kutyám, és ezt követően kétoldalt a hasa felfújódott, ezt követően nagy nehezen hányt. Mint fent leírtam.

  Pár napja étkezését, napi egyszeri adagját igen lecsökkentettük, mert a “kedves szomszédok” többszöri kérésünk ellenére folyton etették – össze-vissza mindennel – ezért 2 éves bigli lányunk nagyon meghízott.

  Fogyását már kezdtük észlelni, tegnap még jó kedélyű volt, mint mindig ugrált, ha mi ettünk, kérte a falatokat.
  Minimális falatkát napi három alkalommal adtunk, hogy ne legyen drasztikus a leszoktatás a szomszédok butasága miatt…

  Eléggé kétségbe vagyunk esve, Dézit örökbe fogadtuk, hónapokig találgattuk mit egyen, hiszen napi szinten hányt mindentől. Jó egy évünkbe került, mire étkezését beállítottuk, féregtelenítő tablettáját jól választottuk meg három havonta kapta, a hányások elmaradtak, minimalizálódtak.

  A folyosón lakó idős hölgyek imádják, de fittyet hánytak kérésünkre az etetést illetően, így a napi három kutyasétáltatás kivételével Dézi lakásban él. Előtte a hosszú folyosón járkálhatott, társasága volt amit kedvelt, hiszen állandó falatokat remélhetett. Válogatás nélkül.

  Őszintén szólva nem vagyunk anyagilag elengedve, ezért nagyon jól jönne egy megközelítő diagnózis és jótanács, melyet köszönünk előre is.

 10. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  Azt vallom, hogy ha a körülmények nem megfelelőek, akkor célszerű a megelőzés. Attól,mert egy kutya a lakásban van még nem lesz rossz dolga. Sokszor a panelben tartott kutyáknak jobb dolguk van, mint a kertben tartottaknak. Mivel le kell őket vinni, kutyaközösségben lehetnek. És ettől sokkal jobban tudnak szocializálódni. A hétvégéből pedig viszonylag sok időt kell a foglalkozásukra fordítani. Azt vélem, hogy ez nem lehet probléma a kutya számára. A gazdiknak inkább, a sok munka mellett. De ez egy vadász kutya, akinek egyébként is sok mozgásra és foglalkozásra lenne szüksége. A folyosó pedig a foglalkozást, a szabadtéri erdőben rohangálást semmiképp nem tudja pótolni.

  üdv

 11. csaba

  Egy hete nem eszik a juhász kutyám,láza volt,levert,szemei könnyezik,csak vizet iszik néha,és barnás vizelete van.Mi lehet véle,a hátisó végtagjai gőrbülnek meg.Az állat orvostól vitamint kapott,mert nem tudja mi lehet a baja mivel se nem hányt,se széklete nincs

 12. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  ez a babésiának a tünete. Sajnos nagyon gyorsan el tudja vinni a kutyát, ha nem kerül orvoshoz. Kérem jelezzen vissza, hogy van a kutya.

  üdv

 13. Piroska

  Üdvözlöm!
  Keverék kutyánk 11 éves nagyon kedves számunkra . Kb 2 hete észrevettem, hogy lassul a mozgása sokat fekszik . Azt gondoltam öregszik ennyi . Majd felfigyeltem rá ,hogy le is van fogyva pedig eszik rendesen / kicsi kutya nem olyan sokat/ Viszont nem iszik ,pedig szomjas mert nyalogatja a száját. Elvittem orvoshoz 40 fokos láza volt, ultrahangon látszott nagyobb a lépe , gyorsan ver a szíve szív zöreje van ,de azt mondta az orvos az lehet a láztól. Vér és vizelet mintát vett gyógyszert adott Enroxil flavour , Optalgin . A kutya egyre rosszabbul van egész nap fekszik nem iszik az ínye színtelen pupillája tág vizelete tiszta / sárga/ keveset de eszik. A vér vizelet vizsgálat eredménye még pár nap félek elpusztul . Mi lehet a baja?
  Köszönöm a válaszát Piroska

 14. Zita írta

  Kedves Piroska,

  nagyon babésia gyanús. Ezzel nem szokták megvárni a vér eredményt. Azonnal megkezdik az ellenszer beadását.
  Jobbulást és kérem jelezzen vissza.

  üdv

 15. Piroska

  Kedves Zita!
  Nem babésia volt , autóimmun betegség sajnos nem használt semmilyen kezelés elpusztult ma reggel . Nagyon el vagyok keseredve .
  A kis barátja is depis 9 éve azért hoztuk mellé mert szomorkodott amikor az öreg kutyánk meghalt most meg ő ment el .Ez egy ördögi kör…. Köszönöm a válaszát:
  Piroska

 16. Aniko

  Üdvözlöm
  A 3 hónapos kis kutyám,3 nap alatt itt hagyott minket.
  Hetvegen meg jol volt,de hétfőn mar kedvtelen volt.
  Hétfőn 13 orakkor mar orvosnál voltunk este19-ig.
  Csak annyit mondtak,hogy a vérben nem látnak dühös el változást de a majjal valami nincs rendben mert be van sargulva.
  Kedden meg műtötték,azt mondtak bel össze csúszása van,helyre fog jönni,de én mar gyanakodtam hogy nem,mert 17-20 óráig nem mutatott javuló jeleket.
  Majd szerdán megint 13-órára vissza mentünk,és 18-óráig infuzion volt mozdulatlanul,oda kertem egy orvost,hogy mondja mar meg hogy mi van? Miert nem gyógyul a sikeres mutat utan? Közli,hogy lehet ez is meg az is,de 10% alatti az élet esélye.
  Kerdtem őket hogy mondjanak valamit,mert ott van meg a masik kis tesó,mire figyeljek??
  Szet tartk a kezüket. Mindez 3 nap,85000-ért.
  De ne érts félre,nem a pénzről van szó,csak egy hírhedt klinika,20-eve praktizáló orvosokkal nem tud mit mondani?
  Korlapot is,csak a kérésemre adtak ki,de csak a műtétről.
  Mi lehetett a baja?
  Válaszát elore is köszönöm.

 17. Zita írta

  Kedves Anikó,

  elnézést a késői válaszért, de közben saját kutyám életéért küzdöttem én is. Sajnos nem elég az információ, vagy nem teljes körű, ezért nehéz megmondani, hogy mi lehetett. Egy másik orvost, ha megkeres ezzel és elmondja, ő talán jó kérdésekkel meg tudja adni a választ. Kölyköket a szopornyica vírus tud elvinni gyorsan. Minden esetre 85.e forintért már komolyabb műtéteket és gyógyszereket kap a kutya.

 18. Lovász Attila

  Szép napot kívánok! 7és fél éves francia bulldogomnak tegnap délután nagyon el kezdett folyni a nyálas, inkább vízes állagú volt.ma reggelre elmúlt a nyál folyás de már lassan 24órája nem iszik.Enni is csak minimálisan eszik! Láza nincsen,nem remeg. Szája nincsen kiszàradva.

 19. Zita írta

  Kedves Attila,

  ezekre a kérdésekre elsősorban az orvos tudja megadni a választ. Ha ilyen hosszú ideig nem iszik a kutya, az kiszáradást okozhat. Ezért infúzióra van szükség. üdv

 20. Czinege Katalin

  Kedves Doktor Úr! Tegnapelőtt voltunk orvosnál. Kaptunk percerősítő C-11-et és 6 szem Carproxot. 13 éves pumi kutyánk van. Kb egy éve kezdődött a hátsó lábaiban remegés, állva és ülve is. Majd felugrásnál gyakran lemaradt a hátsó lába. Idáig millgammával próbálkoztunk. Kedd óta sokat fekszik, nem eszik, láthatóan hosszan és nehezen áll fel. Járás közben tántorog, lóg a feje, púpos a háta. Nekem úgy tűnik, hogy tántorog. Látni lát. Kevesen iszik, enni csak akkor, ha finom falat van kilátásban. Széklete volt. Láza az orvosi vizsgálatnál nem volt. Aggasztó, hogy napjai nagy részét fekvéssel tölti, ugyanakkor egész éjszaka mozgásban van. Sűrűn változtatja a helyét alvás közben. Ha alszik egyáltalán. Viszont most reggel kevés könyörgésre kijött utánam az udvarra, körbejárt, jelölt, majd lefeküdt a fűbe. Most is ott van. Évek óta száraz (pedigree) táppal etetjük. Kiegészítésnek heti egyszer-kétszer kap csirkemájat, szívet, sertés májat, sült húsokat.) Nem tudom, miben reménykedjek! Tudom, nehéz így látatlanban véleményt mondani, de több szem többet lát alapon, hátha! Köszönöm!

 21. Mincã Alexandra

  Üdv! 3 hónapos kiskutyám féltem hogy megfertőződött. Nem kapta meg a második védőoltását mert patkánymérget evett,nagyon le volt gyengülve a szervezete, nem mertük neki beadatni, hogy nehogy megint lebetegedni én.Tegnap átszökött a szomszédhoz akinek kiskutyája fertőzött, azt hiszem szopornyicával. Nem tudjuk hogy közel volt-e hozzá, nem követte szemmel senki de ma reggel a kiskutyám mindent összeokádott, étvágya ma reggel se volt és már a tegnap este se úgy evett mint szokott. A hangulatával még nincs baj, tegnap és ma is játszott a németjuhászunkkal. Ő is elkapta volna a szopornyicát? (Állatorvosok a szomszédunknál nem tudott segíteni, más állatorvoshoz küldte).Válaszát előre is köszönöm.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás