Ugatás

Miért ugat a kutya?

Ha ugat a kutyánk, nézzük meg miért teszi. Ha valamit jelez, dicsérjük meg, majd szóljunk neki, hogy hagyja abba, mivel Ön, mint gazdi már érzékelte az ugatás tárgyát. Ettől kezdve a gazdi feladata, hogy eldöntse ellenség közeledik vagy barát.219 hozzászólás : “Ugatás”

 1. Kedves Zita! Van egy 1,5 éves Kaukázusi juhász kutyánk, aki 1 héten 2-3 alkalommal éjszakai ugatásba kezd (kb fél órán keresztül). Ilyenkor legtöbbször kimegyünk, rászólunk, de halljuk, hogy más kutyák is ugatnak és olyan, mintha azoknak válaszolna. Mi is nehezen viseljük és már várjuk a szomszédok felháborodását. Le lehet erről valahogyan szoktatni? Fruzsina

 2. Kedves Fruzsina,

  Akkor fog hallgatni a gazdára a kutya, ha a vezető szerepet is betölti a gazda. Amennyiben nem, akkor tovább fog ugatni. Hozzáteszem, akkor is előfordulhat ez, ha a hierarchia egyensúlyban van gazda és kutya között. Ugyanis sokszor az emberek nem értik a kutya kommunikációjának okát. Az ugatás beszélgetés kutyák között, lehet egy reakció – félelmi, védekező, támadó -. Ez pedig a kutyának fontos. A kutya ugatásakor és az önök tiltásánál kell legyen egy olyan negatív élmény a kutyának, aminek hatására nem fog ugatni. Olyan, amit eddig nem tettek. Maga a rászólás már rutinnak tűnik a kutyának, mivel további következmény nincsen a kutya számára. Valami más eszköz, amivel meggyőzik a kutyát, hogy ne ugasson. Azt azért érdemes tudni, hogy a kutya igyekszik mindent megtenni azért, hogy a saját területét védje, a közeledőket megugassa és a környezetéről információt gyűjtsön be más kutyákkal való beszélgetés kapcsán. Erről azért nehéz leszoktatni. Az ugatás egy reakció a kutya részéről. üdv

 3. Kedves Zita!

  Van 2 tibeti masztiff fajtájú kutyusuk, akik közül a lány nagyon sokat ugat! Főleg esténként, leül a kert egyik sarkába ( mindig ugyanoda) és csak ugat! Mindig kimegyünk, megnézzük, de nincs ott soha semmi! A szomszédunknak állatai sincsenek, tehát az sem zavarhatja! Ön szerint mi lehet a probléma?

 4. Kedves Anita,
  lehet, hogy csak beszélget a holddal, lehet, hogy ténylegesen van a föld alatt egy állat. Az is lehet, hogy a napi események, vagy más fel nem dolgozott dolgokat ad ki magából a kutya. Ha látszólag a semmit ugatja hosszan, akkor érdemes gyanakodni arra, hogy lehet bizonytalanság, félelem, vagy csak egyszerűen unatkozik és beszélgetni szeretne más kutyákkal. Az is lehet, hogy nem jól kommunikálnak vele és ezért a korrigálást nem érti. üdv

 5. Kedves Felhasználók!

  Segítségeteket szeretném kérni. Van egy 7 hónapos Máltai Selyem kutyusom.Nem nagyon volt vele baj egészen addig amíg rá nem jött,hogy van hangja.Folyamatosan ugat. Hajnalban mindig az ő hangjára kelünk.Senki más nem tartózkodik a lakásban,aki meg igen azt ismeri.Mindig a mi szobánkban alszik, de ha apósom megmozdul iszonyat hangosan visít.Akár hányszor megmozdul visít.Már mindent kipróbáltunk szinte. Próbáltuk fárasztani, vittük nagyokat sétálni,rászólni,jutalmazni ha nem ugat, még nevelő nyakörvet is vettünk de nem használ.Van,hogy napközben is csak úgy neki áll visítani.Bántva nem volt sosem, úgyhogy nem értjük a dolgot. Ha esetleg valakinek van valami ötlete hogyan tovább azt meg köszönöm.
  Üdvözlettel: Hegedűs Nikolett

 6. Üdvözlöm.Szeretném kérdezni,dzsek reszer terier kutyám minden autó ami el megy a ház előtt,eszeveszetten vágtázva ugatja.Hiába csitítom meg sem hallja.Mint egy párduc úgy szalad a kerítés mellet míg az autó el nem halad.Mért csinálja?Hogyan szoktassam le?Nagyon idegesítő.Köszönöm ha válaszol!

 7. Kedves Tivadarné,

  a kutya nem talál más elfoglaltságok, mint az ugatást, autók után rohangálást. Ez a fajta nagyon temperamentumos és mozgásigényes. Szereti, ha foglalkoznak vele mentálisan is. Hiányzik neki a kerten kívüli igen aktív mozgás, ingerek, kutyákkal való játék. sokkal intenzivebben, mint azt gondolná. Ezért vigye őt el kutyák közé, idegen helyekre, legyen kutya élete.

 8. Kedves Nikolett,

  ez ügyben válasz ment mail címre.

 9. Kedves Zita!
  Három gyermekünk mellett van egy 3 éves yorki-bishon keverék kan kutyusunk. Amikor a Gyerekek itthon vannak,játszanak, nevetnek a kutyus örjöngve ugat, és néz ránk hogy “figyeljetek már”. Mintha folyton felügyelné őket, nehogy baj legyen. Néha minden ok nélkül is nekiáll vakkantani, majd ugatni. Nagyon ritkán van egyedül, a Férjem és én nyugodtan jöhetünk-mehetünk, nem zavarja, de ha egyszerre a Gyerekekkel szeretnénk távozni, az izgatottságtól majd megőrül, és a szomszédok elmondása szerint végig ugat távollétünk alatt. Panelban lakunk, a hangja élés, kifejezetten zavaró. A Gyerekeket korlátoznunk kell a szabad játékban, hogy ne hergelődjön a kutya. Lassan elviselhetetlen a helyzet. Létezhet megoldás? Eĺőre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: Sz. Orsolya

 10. Kedves Orsolya,

  igen, van rá megoldás. A magatartást korrigálni egy szakemberrel együtt. A reakciókra ugyanis nem mindegy hogyan reagálnak. A kutya és önök közötti reakciók helyessége ugyanis nagyon fontos.

 11. Kedves Zita!

  Tanacsot szeretnek kerni. Van egy 7 honapos orokbefogadott kutyank. 3 honapos kora ota velunk van
  Nappal kertben van ejjel a lakasban. Amikor itthon vagyunk akkor neha ugat,raszolunk es abbahagyja. De amikor nem vagyunk itthon akkor allitolag folyamatosan ugat,de “csak” akkor ha a szomszed kinn van a kertbe vagy a gyerekeik jatszanak. Tehat ha nyugalom van akkor o is nyugodt. Mar nagyon panaszkodnak a szomszedok,hogy nem tudnak a kertben meglenni miatta 🙁 (kutyasuliba jarunk,le van farasztva mindig) tudna esetleg tanacsot adni? Elore is koszonom!

 12. Kedves heni,

  Sajnos azt kell gondoljam, hogy időnként igaza van a kutyának is. Gondolja el, ha ön pihenni szeretne a saját kertjében, és a szomszédban visongó, ugráló gyerekek és állandó szülői intések, vagy dicsérő szavak, hangok lennének. Ön sem élvezné a kert szépségét vagy csendjét. Az biztos, hogy a teljes pihenéshez nem ilyen környezet kell. Valószínű a kutyát is zavarja ez. A hirtelen hangok, mozdulatok, amelyekre neki valamilyen formában reagálni kell. Ezen kívül pedig a szomszéd számára idegen, még akkor is, ha minden nap látja őket. Meg lehet oldani a problémát, de mielőtt bármit döntene ez ügyben, javaslom, hogy ellenőrizzék a szomszéd viselkedését, a gyerekek játékát, hogy milyen zajjal jár, amikor önök nincsenek otthon. Már azért is, hiszen a szomszédok verzióját már ismeri, a kutyát még nem kérdezte, meg mi zavarja, mit tapasztal pont akkor, amikor önök nincsenek otthon. A probléma megoldása akkor lesz etikus, ha minden tényezőt megvizsgálunk.

 13. Koszonom szepen a gyors valaszt! Igen…sajnos az egyik szomszedban 3 kisgyerek ugrabugral,a masikban meg kutyaval labdaznak,kerteszkednek. A keritest mar betakartuk vegig náddal hatha az segit de mar a kutyusunk azt is leragta. Sajnos nem jo a szomszedok haragjat kivivni,meg ha mi a kutyanknak is adunk igazat 🙁 tanacstalanok vagyunk.

 14. Kedves Zita
  Nekunk egy 9 honapos kis uszkarunk van. Kislany alapjaban veve rettentoen felosnijedos legyen az egy masik kutya egy idegen hang zaj a lakasban. Ugatni nem kutyakat ugat hanem altalaban minden zajt ami a lakasban idegen kintrol jon stb.
  Eddig megmondom oszinten nem zavart annyira de most anyukam vigyazott a kutyara es panaszkodott hogy este ejjel akar rendszeresen felugat a kutya a lakasban is ugat sokat hiaba szolunk ra…probalkoztam azzal hogy ilyenkor elzarom egy idore masik szobaba de ez csak ideiglenes megoldas ha kiengedem ujrakezdi.
  Esetleg van valami tanacs?olvastam a forumon a locsolasrol”vizrol” de nem tudom ez szamara idealis lenne e
  Koszonom elore is a valaszt

 15. Kedves Fanni,
  ez egy bonyolultabb dolog, annál, hogy vízzel öntsük le. Attól ugyanis nem oldódik meg a kutya problémája. Korrigálni akkor etikus egy kutyát, ha minden, számára fontos információt, ingert megkapott, azaz kutyául érzi magát. Korrigálásról beszélünk és nem büntetésről. Attól, mert nem ugat, még nem múltak el a félelmei, csupán csak magába fojtja és majd más formában fog tiltakozni ez ellen. Ezt a problémát egy szakemberrel közösen lehet megoldani.
  köszönöm

 16. Kedves Zita!

  Van egy három éves felnőtt csivavám aki nem rég került hozzám, kertes házból, nevelés nélkül panelba. Sikerült a szobatisztaságra rá nevelni, azonban amikor magára marad egyedül a lakásban, akkor nagyon hangosan ugat és nyüszít, már-már vonyítani is szokott. Ez eddig nem okozott nagy problémát, de egy hét múlva elmegyek dolgozni és nem tudok rá figyelni, egyedül kellene maradnia órákig. Elektromos nyakörvet, nyugtatót semmiféle esetben nem szeretnék rá/neki adni. Szeretnék segítséget kérni, ez ügyben, hogy tudjam mi a teendő. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Ivett

 17. Kedves gazdi,

  az ugatás sok mindent jelent. Ebben az esetben félelmet, bizonytalanságot. Érdemes szakemberhez fordulni. Mert a kutya úgy érzi, az emberek világában nem igazodik el, nem ismeri a környéket, nincsenek jó ragadozói reakciók feléje. Ezért sír, jelezve, hogy gondja van.

 18. Kedves Zita,

  Van egy 7 éves bichon bolognese kiskutyusunk , kisfiú (volt).
  Úgy veszem észre hogy szeparacios szorongasai vannak, hiszen ha akár csak egyikünk elhagyja a házat ugat, valamint akkor is ha hazajövök (úgy hogy feleségem itthon van szülési szabadságon, tehát egész nap van társasága). A másik érdekesség az, hogy akkor is ugat ha reggel felkelunk és kimegyünk a szobából. Néha napközben jön meg ra ugatási kényszer, de akkor is nullarol, láthatóan semmilyen inger nem éri. Séta közben néha előre rohan, és ugat a semmire, valamint néha a járókelőket is megugatja. Mi jatszodhat le a kis buksijaban?

 19. Kedves Ferenc,

  Vinni kéne a kutyát több helyre. Megfelelően reagálni a nem helyes reakcióira. Bármilyen furcsának tűnik, előbb- utóbb minden kutya jelezni fogja, hogy nem érzi jól magát. Lehet, hogy x…évig nem volt látszólag semmi baj. De csak látszólag. Hónapokig, évekig nem látja meg a gazda a pici jeleket, pedig a kutya jelzi, hogy nem kerek a világ,nem érti a mi világunkat. Nem kap jó reakciókat. Ez a kiskutya fél, mert a hierarchia nem helyesen van kimutatva. Mert úgy érzi, neki kell dönteni, ezért mindenhol ellenségképet lát. Egyrészt ilyenkor érdemes rászólni, másrészt pedig muszáj a nap 24 órájában kutya módjára reagálni a kutya tevékenységére. A kutya nevelése, képzése ugyanis nem egy-két órát tart. Reméljük, hogy a kutya fejében nem rögzültek még rossz megszokásként a félelmek. A megszokásokat nehéz kinevelni a kutyából.

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás