Ugatás

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Miért ugat a kutya?

Ha ugat a kutyánk, nézzük meg miért teszi. Ha valamit jelez, dicsérjük meg, majd szóljunk neki, hogy hagyja abba, mivel Ön, mint gazdi már érzékelte az ugatás tárgyát. Ettől kezdve a gazdi feladata, hogy eldöntse ellenség közeledik vagy barát.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

 • kutyaugatás leszoktatás
 • hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról
 • ugatos kutya
 • ugatós kutya nevelése
 • német spitz tanitása
 • 3 hónapos spicc
 • 3 hónapos spitz
 • kutya vonyítás ellenszere
 • miért ugat a kutya ha egyedül van
 • Kutya ugatás csökkentés


200 hozzászólás : “Ugatás”

 1. Kedves Zita!
  Kutyám: 2 éves, ivartalan kan, golden retriever, alapfokú tanfolyamon 98%-al teljesített, kertben tartott, többnyire szófogadó, behívható (kivétel vízben úszó madarakat kergetve, fél órát úszik megállás nélkül míg meg nem unja), nagy család kutyája, három kisgyerek (0-3 év) mellett. Azért is választottuk ezt a fajtát mert köztudottan nagyon barátságos. A problémám a következő: Sokszor bizalmatlan az emberekkel. Ez abban nyilvánul meg egyrészt, hogy megugatja az érkezőket, és jelenlétemben is ugatja, morogja őket kb. 1-2 percig, utána barátságos; másrészt ezt a viselkedés séta közben pórázról elengedve is csinálja, megugatja az embereket, futókat bicikliseket, ezért emberek között most el se engedem. (1-1,5 éves koráig ez nem jelentkezett, nyugodtan sétált az emberek között szabadon); a legnagyobb problémám viszont, hogy a vendég gyerekeket szintén megugatja, morogja, és ezt nem is hagyja annyiban 1-2 perc után, mint ahogy azt teszi a felnőttekkel. Csináltam/csinálok dominancia gyakorlatokat, bármikor kiveszem szájából az ételt. Sokat ugatja a madarakat, szomszéd bácsit, nagyon energikus. Naponta-kétnaponta sétáltatom, hétvégén hosszú sétákra megyünk erdőbe. Lehet, hogy ez is kevés neki? Kérem legyen szíves segíteni mit tegyek, mert a jelenlegi megoldásom, hogy elkerülöm a problémás szituációkat, ami a kutyám korlátozását vonja maga után. Előre is köszönöm válaszát.

 2. Kedves Szerkesztő!
  Kérem, segítsen tanácsával!
  11 éves angol bulldog kutyànk a nyugalom és engedelmesség mintapéldája volt idáig. Az utóbbi időben sokat ugat nappal és a kora reggeli órákban is ( éjszaka szerencsére alszik). Lakásban tartjuk, nagyon felőrli a családot a hajnali hangzavar. Próbálkoztunk azzal, hogy negyed hét előtt hiába is ugat, nem foglalkozunk vele, csak ez után engedjük ki a kertbe és kap enni. Eleinte ez hatott, néhány perces ugatás után visszaaludt és később próbálkozott újra. Most azonban egyre kitartóbb, hosszabban ugat és rövidebb szünet után újrakezdi. A nappali ugatás éppily zavaró, mert egyetemista fiamat zavarja a tanulásban. Nem tudom összefügg-e, de a rendszeres ugatás kezdete nagyjából egybeesik öregedő kutyánk hallásának jelentős romlásával. Valaki szinte mindig van otthon, de szükség esetén jól bírja, ha egyedül kell lennie. Lefárasztani sajnos nem tudjuk, mert kölyökkora óta kifejezetten lusta, mostanában már nem lehet rávenni hosszabb sétára. Egyébként továbbra is nyugodt békés, kiegyensúlyozott állat.
  Köszönöm a választ.

 3. Kedves Zsuzsa,

  az az érzésem van, hogy a kutya nem érzi jól magát. Alapvetően egy kellemesen hűs időben nem kéne lustának lennie. Élvezni kéne az életet. Azt vélem, hogy ha idáig az öreg kutyában bízott, és most ott változás van a szerepét kénytelen átvenni. Csak nem tudja hogyan. Az ugatás soha nem történik ok nélkül. A megoldást egy szakember meg tudja mutatni. üdv

 4. Kedves Laci,

  a hosszú erdei séták már ezen a problémán nem javítanak. A dominancia, a bölcs kezelése ennek a jelenségnek még nem egyértelmű a kutya számára. Az pedig azt jelenti, hogy nem is létezik neki. Az erdő elszigetelt rész, ahol ha összetalálkozik emberekkel, akkor morogni fog. Mivel a korrekció ilyenkor nem kutya módra történik ezért tovább morog. Természetesen így látatlanban nem látom az önök jelzéseit, és csak a leírtakra tudok hagyatkozni. Azt írja meg, hogyan kezelik ilyen esetekben a kutyát és akkor tudunk továbblépni. üdv

 5. Kedves gazdi,

  kérem írja meg, hogy amikor ugat a kutya mit csinál vele, azon kívül, hogy kizárja. Én ezt nem tenném, hanem korrigálnám, fegyelmezném a kutyát. Ha kizárja, akkor az még jobban megerősíti a kutyában, hogy az idegenek nem jók. Ő ugyanis akkor háttérbe szorul, ki van zárva. Sokkal egyértelműbb számára ha fegyelmezik. Akkor helyreáll a béke. üdv

 6. Kedves Róbert,
  jól érzékeli a helyzetet. Mivel a kutya a lakásban éli az életét, ezért semmilyen zajt, a világ dolgait nem ismeri. Ezért ugatja. Kezdjenek el vele foglalkozni. ki a szabadba. Iskolába, buszra, vidékre…bárhova de menjenek. És ha kell szóljanak rá a kutyára. De ez akkor lesz hatásos, ha közben megismerheti a világot. és az önök segítségével megállapítja, mely zaj forrás veszélyes és mi az, ami nem. Így az ugatás csak akkor fog előjönni, amikor ténylegesen veszély van. Vagy csak rövidebb ideig tart, pont addi,g ameddig szükséges. üdv

 7. Kedves Zita tanácsot kérnék tőled van egy 1 éves pumi-puli kutyám sétáltatáskir ha meglát egy kutyát amely ugat erősen elkezd húzni és hangosan elkezd ugatni. Mit tehetnék ellene? Ez alkalmanként nagyon kinos szituációkhoz vezet.
  Köszönöm a választ.

 8. Kedves Szerkesztő!
  Van egy Golden Retriever kan kutyám. Hogy ha valaki elmegy a ház előtt, vagy az utcán, nekiugrik a kapunak, vagy a kerítés mellett rohangál és ugat, amíg látóhatáron kívül nem kerül. Azt olvastam, hogy ez a fajta nem szokott sokat ugatni, és, hogy tudnám erről leszoktatni? Elég sok ember járkál az utcában, és nagyon megijeszti őket.
  Előre is köszönöm a választ.
  Szandra

 9. Kedves Szandra, ez a fajta magatartás azokra a kutykára igaz, akiknek gondjuk van.
  Kéne vinni kutyák közé, játszani, akár boltba. Több foglalkozást igényelnek. Ha meg még kan, akkor meg különösképpen. üdv

 10. Kedves Katalin,

  Szeretne a kutya játszani. Ezért ugatással jelzi ezt. Most még lehet, hogy csak játszana. Minél előbb adjon lehetőséget, hogy más kutyákkal közelről kommunikáljon. üdv

 11. Kedves Szerkeszto!

  Van egy 6 honapos nemetjuhasz keverek kutyam. Amikor setalunk vele rettenetesen huz, a megfordulos modszer nem jott be. Amint kutyakhoz erunk elkezd ugatni es meg jobban huz. Errol hogyan lehetne leszoktatni? Elore is koszonom valaszat.

 12. Kedves Szerkesztő!

  A segítségét szeretném kérni. Van egy keverék szuka kutyánk, akit tavaly fogadtunk be az utcáról. Az a problémánk vele, hogy ha egy ideig nem lát bennünket és haza érkezünk, vagy kimegyünk az udvarra a házból, akkor borzalmas módon elkezd ugatni, ugrálni és kb. 10 percig abba sem hagyja. Ha hosszabb ideig tartózkodunk kint vele, akkor nyugszik meg. Nem tudom, hogy erről hogyan lehetne leszoktatni őt. Nagyon idegesítő és attól félünk, hogy a szomszédok nem sokáig fogják tolerálni ezt a viselkedést, mert nagyon hangos. Ha rászólunk még hangosabban ugat, ha nem figyelünk rá, akkor is folytatja. Van mellette egy Golden Retriever kutyánk, ő szerencsére nyugodtan vár minket, ha rászólunk, hogy ne ugráljon, amikor megérkezünk, akkor engedelmeskedik. Köszönöm előre is a segítségét.
  Üdv: Rita

 13. Kedves Rita,

  ebben most írásban nem adnék tanácsot. Ez egy összetettebb dolog. Személyesen vagy telefonon érdemes lenne egyeztetnünk.

  üdv

 14. Kedves Szerkesztő!
  17 éve tartunk kutyát (középspiccet). Sajnos az előző kutyánk hosszú betegség után áprilisban elhunyt. Nyáron vettünk egy “spicc jellegű” kankutyát. Ő most kb. 11 hónapos. Az a gondunk vele, hogy nagyon sokat ugat, nem hajlandó kinn maradni a kertben (az elődje imádta), a lakásban “jelöl”. Vittük iskolába, nem jön ki a többi kutyával, állatorvos is látta, Xanax-ot írt fel neki. Eddig nincs eredménye semminek. Már ott tartunk, hogy elajándékozzuk valakinek, de ezt a nem biztos, hogy el bírnánk viselni. Mit tehetünk még? Előre is köszönöm a segítségét.
  Üdv: Krisztina

 15. Kedves Zita.
  Azzal fordulok önhöz párnapja a kiskutyám aki Jorshyr terryer a levegőbe ugat és halgatozom utcárol zaj nem jön be csak a levegőbe folyamatosan majd mindig eggyet nyűszit mindha utánna meg megilyedne és félne nem tudom mit tegyek

 16. Kedves Krisztina,

  beszéljünk erről személyesen, mert így kevés az információm az otthoni körülményekről stb.

  köszönöm

 17. Kedves Kitty,

  a kutya azért ugat látszólag a levegőbe, mert hall valamit, amit Ön nem. Fél és nincsen megnyugtató válasz a gazditól sem, kutyától sem. Gyakorlatilag a problémájával egyedül marad.
  Ezért csinálja ezt.
  üdv

 18. Kedves Annamari,

  ez az üzenet valamiért a spambe került. Ezért nem lett megválaszolva. Ha még aktuális, akkor kérem írjon.

  üdv

 19. Kedves Zita!

  Tanácsot szeretnék kérni. Van egy tündéri boxer kutyánk. Nagyon nem akartam a kutyust, mert bérházban lakunk, de engedve a fiam unszolásának belementem. Mivel mindenki dolgozik, így gyakran magára hagyjuk. Kicsi korában amíg meg nem szokta sokat sírt, ha egyedül maradt. Később megszokta, hogy elmegyünk, hazajövünk és elmaradt a sírás. Szabadidőmben sokat vagyok vele a szabadban, labdázunk, kirándulunk, nagyobb túrákat is szoktunk tenni. A problémám az, hogy kb. egy hónapja újra sírni kezdett, ha elmegyek dolgozni, és nemcsak egy kicsit, hanem hosszan. Ez egy bérházban ugye nem a legkellemesebb. Nem szeretnék tőle megválni, mert imádom. Még azt szeretném hozzátenni, hogy a fiam és a menyasszonya közben külföldön vállaltak állást, három havonta jönnek haza 2-3 hétre. Én arra gondoltam, hogy talán e miatt alakult ki nála ez a sírdogálás. Talán fél, hogy én is elmegyek hosszabb időre. Soha nem bántom tettleg, pedig sok rosszaságot is csinál amíg nem vagyok otthon. Össze szoktam szidni és tudja, hogy haragszom rá, mert olyankor elbújik a fotel mellé. Nagyon hozzám nőtt ez a kis tündér pofa, ezért is szeretnék megoldást a problémámra.
  Várom válaszát, köszönettel: Pálinkás Istvánné Éva

 20. Kedves Gazdi,

  sok levélre kell válaszolni, a megoldások pedig nem mindig egyszerűek. Leginkább azért, mert írásban nagyon nehéz valamit elmagyarázni. Megfigyeléseken alapuló kezelések, apró, gyors és egyértelmű reakciókon múlik, milyen kutyánk lesz. A leírásaim elsősorban analizálóak, de a megoldást szinte kizárólag a gyakorlat hozza meg.
  Amit ön leír, az akár helytálló is lehet. Viszont egy kölyökkutya gyorsan tud felejteni. Ha ön olyan szakértelemmel dolgozik a boxerrel, előbb- utóbb önt fogja gazdának tekinteni. Az együttélés határozza meg, hogy kit tekint gazdának a kutya. A speciális esetek egyértelműen nem tartoznak ebbe a körbe. Nem foglalkoznék azzal, hogy ki a gazdája, hiszen a kutya ezt át tudja módosítani magában. Arra kéne törekedni, hogy ön jól kezelje őt, és az idő múlásával a dolgok megfordulnak. Más megoldás nem lesz a kutya számára. Önnel fogja jól érezni magát. Tudja a vadonban olyan vezető nem tudja vezetni a falkát, aki hosszabb ideig távol van. Azon időszak alatt ugyanis megtámadhatják és meg is támadják az otthon maradt falkatagokat. A területüket bejáró oroszlán hímeket ilyenkor bömböléssel hívják a család tagjai. De a hangjuk kilométerre elhangzik. Ha mégsem érnek haza a falkavezérek, a csapatnak magának kell megoldani a védekezést. Ha pedig a területet bejáró hímek elpusztulnának, akkor egy új lép a helyükre. Ebben az esetben hosszabb távon pedig ön lesz. Ha csak nem valami olyan erős kötelék alakult ki a fiatal gazdik és a kutya között, mint a japán Hachi és gazdája között. De ezek ritka esetek. Üdv

 21. Kedves Zita,

  Tanácsot szeretnék kérni mert teljesen tanácstalan vagyok.
  Van egy 6 éves szuka, ivartalanított puli kutyusunk aki 2 éve van nálunk, mert az idős hölgy akié volt a kutyus kertes házból panelbe költözött .Kertes házban lakunk ahol a pulival együtt van egy Golden Retriver lány kutyus is.A puli kutyus folyamatosan ugat bármilyen kis neszt hall, és eszeveszett módon rohan a kerítéshez.A folyamatos ugatását lehet-e kezelni mert most várnánk a kisbabánkat és félő, hogy így a kisbabánk nem fog tudni pihenni főleg akkor nem ha már jobb idő lesz és még az ablak is nyitva van.A másik probléma amitől félek az az hogy minket a kutyus elfogadott, de ha jön hozzánk valaki akkor nagyon kell rá figyelni mert hátulról támad és már nem egy embert megcsípett, ebből kiindulva féltem a babát nehogy esetleg megtámadja.
  Kérem segítsen milyen megoldás lehet a problémákra, ha esetleg egy kennelbe zárnám a kutyust az milyen hatással lenne a problémákra megoldaná azt vagy még rontana a helyzeten. Kérem segítsen hogy lehetne kezelni, megszüntetni ezt a helyzetet.

  Segítségét, válaszát előre is köszönöm : Zurbó Imre

 22. Kedves Zita,
  7 éves ivartalanított tacskó kutyusunk ugat ha egyedül marad. Pici korától ez van.
  Általában ugat, eltelik pár hét, hónap és akkor abbahagyja , de újrakezdi ha egy hosszabb szabi után újra eygedül marad. pl most a karácsonyi szabik után újra elkezdett ugatni. Közvetlen falszomszéd nem szól már, szerintem ő már beletörődött, de most egy új szomszéd, sréhen alattunk lévő szólt, mert ő éjszaka dolgozik és aludni szeretne nappal. Kutya reggel 8tól délig, 2-ig ugat.
  Ami még rossz hogy bepisil az egyedüllét alatt, amit már jól kezelünk, nem szólunk rá.
  Amikor levisszük sétálni, a lépcsőházban mögöttünk kell jönnie, van hogy néha puffog, de a mögöttünk jövetellel próbáljuk kezelni, az utcán viszont el van engedve.
  Amikor megyünk vele nagyot sétálni, futtani, labdával vagy fával játszik, dobáljuk neki, akkor is ugat.
  Amikor játszóteres sétára megyünk kislányommal, ő nem jön, nem jöhet be a játszótérre nem is akar, és nem is tud, szépen megvár minket még akkor is ha nincs elkerítve a játszótér, megmutatom hogy ülhet és ott marad, kicsit feláll sétálgat, de nem jön be a területre. Közért előtt szintén póráz nélkül, ugatás nélkül megvár minket.
  Vezényszavakat ismeri, alkalmazzuk.
  Azt vettem észre ha sétálunk és ő játszani szeretne pl az utcán a betonon, elkezd ugatni, de ahogy ráteszem a pórázt már nem ugat és szépen jön mellettem.
  Amikor sír a kislányom látszik hogy ideges, remeg. Kislányommal nagyon jól vannak.
  Kutyusunkkal bármit lehet csinálni, egyszer sem morgott meg minket, még kislányomat se, amikor korábban 1-1 alkalommal meghúzta a fülét.
  Kaját el lehet Tőle venni, akár a szájából is.
  Nagyon ragaszkodó, minden ismerősünknek, rokonunknak nagyon örül, sírogat közben, de nem pisil be.
  Ahova tudjuk visszük magunkkkal, hétköznap 1/2 8 tól 16-18 óráig van egyedül.
  Ezekből a jellemzőkből esetleg fel tud állítani egy általános jellemzést, mit tehetnénk hogy az ugatás elmaradjon az otthoni egyedülléteknél.
  Bizonytalan a kutya, mivel tudnánk növelni a biztonságérzetét?
  Előre is köszönöm: Gyöngyi

 23. Kedves Zita!
  Van egy tündéri törpe pincser kan kutyusunk.Lassan fél éves lesz.Addig nincs semmi probléma vele, amíg csak a család van itthon, de ha barátok ismerősök jönnek hozzánk, elkezd ugatni.Nem mindig sikerül megnyugtatnom, ilyenkor elvan egy darabig, de aztán ha az “idegen” megmozdul vagy fel áll, kezdi elölről az ugatást. Van olyan barátunk is akit már abszolút nem ugat meg, vele sokkal többet találkozott mint mással.Séta közben ha idegeneket lát, nem ugat ott inkább csak nézi az embereket kicsit meg is áll, aztán megyünk tovább.Nem tudom erről az ugatásról, hogyan tudnám leszoktatni.Ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni.Köszönöm, Ria.

 24. Kedves Zita
  . Egy hete van nallunk egy most 8hetes roti es teriet keverék kiskutyus. Napról napra jobban és jobban sir. Mostanra Elment a hangja. Mit tehetek érte?? Ugye nem betegszik meg?? Mit csinaljak h jobban legyen. Kinti kutyus zárt helységben van. De ki tud jönni az udvarra is ki engedjük minden eves előtt h kiugralhasa magát. De mikor eszik vissza visszük oda ahol a helye van de ott annyira sir visit hogy nincs mar hangja mar egy próbálkozás utan nem is ugat többet

 25. Üdvözlök mindenkit! lenne egy nagyon fontos kérdésem van egy 2 hónapos pitbull kutyusom nagyon imádom de állandóan megharapja a lábujjamat azt hittem játszik de közben morog ráncigálja elég kellemetlen mit javasoltok?? S.O.S.

 26. Kedves Zita!

  Van egy 1-éves komondorom ivartalanitot szuka. Az a gondom, hogy minden este 1-1,5 órákat ugat de csak este. Eröl le lehet szoktatni? Válaszát elöre is köszönom.

 27. Kedves Dávid,

  kérdés, hogy miért ugat. Azt kellene megnézni, jogos-e az ugatása. A leszoktatás ennek függvényében érdemes. üdv

 28. Kedves Tamás,

  nem kéne hagyni, bármi oka is lehet. Korrigálja ezt a viselkedést. Ez lehet játék, csak a gazda számára fáj, és ezt tudomására kell hozni a kutyának. üdv

 29. Kedves Rita,

  ne csodálkozzon, hogy a családjától elszakított kutyus magányosan egy zárt helyiségben nem érzi jól magát. A kutya is társas lény. Szeretne együtt lenni a gazdával. üdv

 30. Kedves Ria,

  határozott nem- el és jó korrigálással le tudná szoktatni. És persze nagyon sok foglalkozással. Különböző helyek megismertetésével. Adjon lehetőséget a kutyának, hogy minél többet megtudjon a környezetéről közel és távol. üdv

 31. Kedves Gyöngyi,

  gondolom már megoldódott a probléma. Amit leírt, teljesen világos. Ha még van gond, azt személyesen tudjuk megbeszélni. üdv

 32. Kedves Imre,

  a puli terelő kutya. A terelendő nyáj egyedeibe is hátulról bele-bele csípnek. Ez a jelenség kezelhető, jó korrigálással. üdv

 33. Kedves Zita!

  Van egy 1,5 éves kislány havanese kutyusom. Szinte mindenkit megugat rajtam kívül. Ha valaki érkezik, ha távozik, vagy csak egyszerűen feláll az asztaltól, heves ugatásba kezd. Egyébként barátságos, nincs vele gond. Próbáltam szép szóval, majd szidással fegyelmezni, de hiába..Van erre a problémára megoldás? Üdv. Éva

 34. Kedves Gazdi,
  alapvetően van. Ha már nem késő….de sok ilyen kutyával dolgozom. A nem megfelelő kezelés az oka. Személyesen kezelendő.

  üdv

 35. tisztelt szakértő

  Van egy 8 éves bichon havanese kan kutyusom kiskora óta ha elmegyünk itthonról addig ugat míg haza nem érünk és elég intenzíven nem tudom mit csináljak hogy erről leszoktassam mert már a szomszédokat is zavarja.
  Mi lenne a megoldás??

  Tisztelettel: Illésné

 36. Kedves Erika,

  Sajnos sokáig várt a megoldással. Most már megszokássá is válhatott neki. De alapvetően azért ugat, mert nem lett korrigálva és talán mert bizonytalan a világ felé. Ezért hanggal adja a gazdi tudtára, hogy segítsen neki ezt a problémát megoldani. Érdemes lenne szakemberrel együtt megoldani.

  üdv

 37. Kedves Zita!
  Másfél hónapja fogadtunk menhelyről örökbe egy 7 hónapos terrier, vizsla keverék kislány kutyát. Eddig éjjel szépen aludt, de néhány napja estétől kezdve egész éjjel folyamán morog és felugat, mintha valamit hallana vagy valaki járna kint. De megnéztük, sehol senki, sehol semmilyen zaj nincs. Ma már nappal is morog és ugat, amit tiltás ellenére is csinál. Nem merem nagyon megszidni sem, mert az előélete folytán nagyon érzékeny. (Egy zsákba kötve dobták be a menhelyre, és 2 menhelyet meg egy ideiglenes befogadót is megjárt rövid élete során.) Eddig egy bizonyos helyzetektől félős, de jókedvű és játékos kutyus volt. Mit gondol, hogyan lehet megnyugtatni, vagy hatni rá, hogy hagyja abba? Már a szomszédok is nagyon dühösek a váratlan feugatása miatt. Előre is köszönöm a válaszát! Éva

 38. Kedves Éva,

  Gyors javaslatom, amikor ugat, menjenek ki a kutyával együtt és járjanak egyet. Nem feltétlen csak azért, mert ellenőrizni kell, mit hall a kutya. Egyrészt megerősítem őt azzal, hogy veszem a jelzését. Másrészt, ha sokszor kimennek, elfáradhat a kutya, vagy szembesül saját maga által teremtett helyzettel. Arra azonban figyelni kell, hogy csak néhányszor szabad ezt megtenni, mert aztán meg az ugatásra kapott kimenetel, berögzült szokássá válik. És épp az ellenkező eredményt érjük el. Azaz, azért fog ugatni, mert ki szeretne menni. Az ugatás általában valamire jelzés. Valaki van kint, amit mi nem érzékelünk. Vagy a kutya jelez valami olyat, ami az életében zavaró. Ezt csak megfigyeléssel szűkíthető le.

 39. Kedves Zita!
  3,5 éves ivartalanított kan bobtail kutyám van. Kutyaiskolában elvégeztük az alap- és középfokot, az oktató szerint kiválóan kommunikál más kutyákkal. Semmi problémánk nem volt eddig, mindenki szinte “példaképként” kezelte a kutyás ismerősök közül. Rendszeresen járunk sétálni erdőn-mezőn, ahol mindig találkozunk más kutyákkal, tehát játszani is tud a séta mellett. Az utóbbi pár hónapban több kölyök kutya is került a társaságba, általában most olyan 6-8 hónaposak, fiúk, lányok egyaránt. A velük történő játszás alkalmával azt figyeltem meg, hogy az én kutyám egyre többet ugat, szinte, mintha nevelni szeretné a kicsiket, szétválasztani őket, ha már zavarja őt a játékuk. Először arra gondoltam, hogy terelő kutya és ez a magatartás erősödött fel benne. Az utóbbi időben azonban már más, felnőtt kutyákkal is hangosan csaholva játszik, kergetőzik, nagyon izgatott. Sajnos nem tudom leállítani, hiába szólok rá. Az egyetlen megoldás, ha ilyenkor elsétálunk, otthagyjuk a többieket. Ezzel nincsen gond, egy szóra jön velem. Illetve, ha az egész csapat nyugodt, akkor ő is az, ő maga nem kezdeményez. Kérem a segítségét, javaslatát, hogyan tudnám erről a hangos játékról leszoktatni. Köszönettel, Horváth Andrea

 40. Kedves Andrea,

  a leírtakra akkor tudnám a megoldást, ha dolgoznánk a kutyával. Annyi apró jel van, ami magyarázat a jelenségre. Sokszor észre sem veszik őket. Ha van lehetőség egy személyes találkozóra, az sokat segítene, hogy a bennem felmerült gondolatokat megerősítsem.

  köszönettel

 41. Kedves Zita!

  Az lenne a problémám, hogy van egy 14 éves Yorki kutyusunk. Eddig panelban laktunk, nem volt vele gondunk. Világ életében lusta utyus volt, soha nem volt játékos mindig sokat aludt, lustizott. Most elköltöztünk egy kertes ikerházba. A szoszéd jelezte, hogy dlután 4 körül elkezd ugatni a kutya, nagyon kitartóan. míg fél 6-háromnegyed 6-ig haza nem érünk ugat. Régebben sem értünk haza korábban. Most sem sétál kevesebbet, mint előtte. Nem tudom mit tehetnénk, hogy ne csinálja ezt, mert a szomszéd is egyre dühösebb. Kérem segítsen pár ötlettel, ha tud.

  Nagyon köszönöm

  üdv Ágnes

 42. Kedves Ágnes,

  inkább intuíció amire gondolok. Azt gondolom, hogy négy óra körül kezd elindulna hazafele. Ha a kutya érzékeny, az időérzéke jelzi ezt. Megtehetné, hogy bezárja a lakásba egy hétvégi napon. Tegyen úgy, mintha munkába menne. Vagy ugyanezt hétköznap. Néhány órára hagyja egyedül. Ha akkor is elkezd négykor ugatni, az már nem lesz olyan hangos. Ezt akár a szomszédja is jelezheti önnek telefonon. Próbáljon meg nem hatkor hazaérkezni, hanem jóval később. Ha a kutya fogékony, megérti, hogy az ugatása nem fog megerősítést nyerni azzal, hogy hat körül ön meg is jelenik otthon. Így kiszámíthatatlanná válik. Ugyanakkor a kutyával másképp kéne foglalkozni,mert ezek tüneti kezelések lesznek. A kutya félelmei nem fognak elmúlni. Más formában jöhetnek ki. üdv

 43. Kedves Zita!

  Van egy 9 hónapos, német kis spitz, kan kutyánk. Rendkívül értelmes, jó kedélyű kiskutya. Sok mindent megtanult már egész kicsi korában, ám a folyamatos rongálást nem hagyja abba akárhogyan próbálkozunk ellene tenni, már hatalmas károkat okozott.
  A másik problémánk, hogy ha elmegyünk itthonról, folyamatosan csahol, vonyít. Az elmúlt napokban úgy is ugat (már idegesítően), hogy itthon vagyunk. Mit tudunk tenni ezen problémák ellen? Hogy tudnánk leszoktatni ezekről?

  Segítségét előre is köszönjük!

  Üdvözlettel:
  Alíz

 44. Kedves Zita!
  10 hetes Pomeraniai kiskutyank éjszakára a konyha, étkező részben van, mivel a haloszobak az emeleten vannak, és ennek a fajtának, nem jó a lepcsozes, nem is szeretnénk ha fel járna. Az étkezőben van neki friss víz és szaraztap, az ágya a konyha részben van. Ezt minden este vissza visszük neki. Azágyába tettem neki egy saját pólót, hogy érezze az illatomat. Este amikor becsukom a helyére, mindig mondom neki, higy most pihenunk, reggel találkozunk.
  Természetesen nem nagyon szereti, hogy be van zárva, de hamar megtanulta, hogy este megy a helyére. Meg nem kapta meg a második oltást, így kutyák köze nem lehet meg vinni, de az első és hátsó kertbe ki szoktuk vinni a szoba tisztaságra tanulás végett. Akkor szoktunk vele kint játszani, nagyon szereti. Két gyermekem van, ők is játszanak vele a lakásban és kint is. A napi rutint az oltas után szeretnénk gyakorolni vele, hányszor visszük ki, mennyi időre…stb.
  Hajnalonkent a kutyus ugratni kezd, sír és vonyit. Tudom, hogy minket szeretne, de nem szeretnem ha nekünk kellene hajnal négykor ébredni, mert ő felébredt. Van neki bent játék, kutya pelenka is, hiszen tudom, hogy meg kicsi és nem tudja hosszú ideig tartani, ha wczni kel neki.
  A probléma, hogy néha éjszaka is ugat. Kaparja az ajtót. Valószínű, higy túlzottan ragaszkodik hozzank és ez bántja, de le kellene róla szoktatnom.
  Több helyen olvastam, hogy nem kell bemenni hozza ha ugat, de elég kitartó. Először amikor hosszan ugatott megnéztem, hogy minden rendben van-e. Nem borult e ki a vize, nincs e gond. Miután láttam, higy nincs, mondtam neki, hogy megyek és reggel találkozunk. Az éjszakai igazad abba is maradt, de hajnalban rendszeresen sír. Ez olyan 4-6 óra között van. Én mindig 6:30-kor megyek le hozza, hogy ezt is megtanulja, higy mindig egy időben ébredünk. Reggel próbálom megvárni amikor szünetet tart az ugat adnám és akkor megyek be hozza. Mit gondol, hogyan tudom leszoktatni a Kira hajnali ugatasrol?
  Egyébként egy okos, játékos, barátságos kiskutya. Tudom, hogy jelzőkutyák, és sokat ugatnak, ezt igyekszünk orvosolni, napközben rá szólunk, ha nagyobb igazad a kezdene, és ezt gyorsan meg is tanulta. A hajnali maganyaval van a probléma egyedül. Tud esetleg ajánlani valamit? Köszönettel: Rita

 45. Kedves Alíz,

  az a kutya, főleg a kölyök, ha nincs lemozgatva, akkor keres magának olyan tárgyat, amivel elszórakoztatja magát. A fáradt kutya egy ideig nem rombol és szép lassan majd beérik. Persze ezek sem teljes megoldások, de legalább egy tudatos lépés a tökéletes felé.
  Ha otthon vannak és ugat, ugyanez a jelenség lehet. Jelzi a kutya, hogy már mennie kéne játszani, ledolgozni az ösztönöket. A fárasztás mellett persze érdemes lenne egyértelműen jelezni a kutya számára, hogy nem érdemes ugatni. Meg kell nézni, hogy miért ugat. Segíteni kell őt abban, hogy meddig van értéke az ugatásának és mikortól kellene abbahagynia. Ehhez persze néha szigorúnak kell lenni. Az energiával tele lévő kutya azért ugat, mert akkor legalább biztosan odafigyelnek rá. És vmilyen szinten foglalkozni is fognak vele. Ugathat persze akkor is, ha bizonytalan. Mindegyiket korrigálni kell és megfelelő mozgatással, foglalkozással egyensúlyozni.

 46. Kedves Rita,

  10 hetes kutya kicsi még, hogy egyedül legyen. Normál esetben a vadonban, a család 1-2 évet együtt van. És csak az után válnak le egymásról. Így sajnos nem olyan kötődés fog önök között kialakulni. Attól, mert most együtt vannak, még le tudja később szoktatni arról, hogy feljárkáljon. Mert akkor már az idegrendszere érett lesz. Most még sok dologtól fél, 10 hetesen ráadásul naponta legalább 3 szor ennie kell. Lehet, hogy reggel már éhes. És közben ön meg arra gondol, hogy csak fel akar menni. Szóval bátran és nyugodtan éljen szoros együttlétben a a kutyával. Higgye el, sokkal jobban megéri, mint kirekeszteni. 10 hetes kiskutya, még családban kell legyen. Ne higgyen el mindent a médiában mondottaknak, vagy a szomszédnak. Nyugodtan merje felvállalni, hogy ön más. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy anya az egy- két éves gyerekét is szívesen hagyja egyedül. Annak ellenére, hogy ezt javasolják sokan. Tudja volt egy öreg kutyám és egy 3 hónapos kis kutyám együtt. Az öreg sokszor rámordult a kicsire. De egy kora hajnali órákban a kiskutya valahogy másképp kezdett el sírni. Öreg kutyám és én egyszerre ugrottunk azonnal megnézni mi történt. Tudtuk, hogy szüksége van ránk. És nem akart semmit, csak félt egyedül. Pedig ott voltunk, csak a kutyaházból nem látott bennünket a kiskutya. Képzelje el, mikor emeletekkel feljebb van. Szóval bátorítom arra, hogy éljen együtt a kis kutyával. Ne válassza le a családról túl korán. Nem szabad. Nem azt fogja megtanulni, hogy mi a kötelessége, hanem azt, hogy nem voltak ott vele, mikor szüksége lett volna a támogató családra.

 47. Kedves Zita!
  Van egy 12 hetes Golden Retriever kutyusunk. 8 Hetesen került hozzánk egy családtól. Az első pillanattól kezdve kennelben aludt éjszaka. Kisebb nagyobb sikerrel az elején,de mára már megszokta,hogy oda kell neki mennie este aludni. (Nappal kint van a kertben). A problémám az, hogy eddig fél 5-5 között kelt fel és ugatott. Most már felkel éjszaka 1-2 között is és ugat. Hagytam, és nagyon sokára de végül is abbahagyta. Azután jött a fél ötös ugatás.Nincs semmi amit ugathatna, biztos vagyok benne,hogy csak ki szeretne jönni. A vihartó és a hangoktól nem fél. Mit tegyek,hogy megszokja és addig legyen ott csendben amíg én ki nem akarom engedni?! Az esti etetés 19-20 óra között van. Köszönöm a segítséget!

 48. Kedves szakértő!
  Egy hete fogadtunk örökbe egy kissé félénk, némi bizalmi gonddal küzdő 1,5 éves kislány kutyust. Lakásban lakunk, egy cicával, de ő hamar beleszokott a mindennapokba az első pár napban mintaszerűen viselkedett. Amikor elindultunk, nem ugatott, éjszaka a konyhában volt bezárva, szép csendben aludt. Velünk kapcsolatban a bizalma is tökéletes, csak idegenektől ijed meg néha. Szépen hallgat a nem szóra, tudja hogy a hálószobába nem szabad bejönnie. Napi háromszor visszük sétálni (egyelőre pórázon, ezt is tanulja) és otthon is labdázunk vele, gyakoroljuk az ülést, tanulja a fekvést, hogy szellemileg is le legyen fárasztva. Azonban az elmúlt pár napban elkezdett ugatni éjszaka és miután elindultunk reggel. Nem nagyon kitartóan de egy-két percig ugat. Éjszaka változatos időpontokban, indulás után cska pár percig, a szomszéd elmondása szerint egyébként csendben van. Eleinte csak a konyhában lehetett amikor alszik, vagy napközben (a macska védelmében) de mivel ott meleg van napközben, elkezdtük tágítani neki a teret, már a folyosóra is mehet. Ez lehet az oka az ugatásnak?
  Nem hallom, hogy történne valami amikor ugatni kezd éjszaka, de nehéz ezt megállapítani, az ő hallása fejlettebb, az idegrendszere sokkal érzékenyebb.
  Lehetséges hogy ez csupán annak a jele, hogy kezdi próbálgatni a határait a kezdeti tökéletes viselkedés után? Mit tudunk tenni vele?

  Vannak játékai egyébként, de ezekkel nem játszik, nem érti szerintem őket, azt sem hogy játszhat vele, de naponta többször megmutogatom neki, hátha egyszer rájön, hogy az övé.

  Előre is köszönöm a választ,
  Bori

 49. Kedves Bori,

  igen. Azt jól érzékeli, hogy a kutya kezdi megszokni a helyét. Ezért mer ugatni, nem biztos, hogy a határ feszegetése, lehet inkább félelem az oka. Ezért érdemes megkérdezni szakit, hogyan érdemes helyretenni. Alapvetően a gazdától eredő mozdulatok és nem egyértelmű jelzések korrigálások okozzák a plusz reakciókat. Ami alapvetően nem baj, a lényeg, hogy legyen a helyére téve a probléma. üdvözlettel

 50. Kedves Saci,

  ha az én kutyám lenne, beengedném. A kiskutyák nem szeretnek egyedül lenni. Társas lények. Majd ha érettebb lesz az idegrendszere és ismeri a világ zaját, és az étel sem megy át rajta olyan gyorsan, akkor meg tudja tanítani sok dologra, amit most nem tud. üdvözlettel

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!