Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Ugatás

Ugatás

Miért ugat a kutya?

Ha ugat a kutyánk, nézzük meg miért teszi. Ha valamit jelez, dicsérjük meg, majd szóljunk neki, hogy hagyja abba, mivel Ön, mint gazdi már érzékelte az ugatás tárgyát. Ettől kezdve a gazdi feladata, hogy eldöntse ellenség közeledik vagy barát.

221 hozzászólás a/z “Ugatás

 1. Veres-Szabó Fruzsina

  Kedves Zita! Van egy 1,5 éves Kaukázusi juhász kutyánk, aki 1 héten 2-3 alkalommal éjszakai ugatásba kezd (kb fél órán keresztül). Ilyenkor legtöbbször kimegyünk, rászólunk, de halljuk, hogy más kutyák is ugatnak és olyan, mintha azoknak válaszolna. Mi is nehezen viseljük és már várjuk a szomszédok felháborodását. Le lehet erről valahogyan szoktatni? Fruzsina

 2. Zita írta

  Kedves Fruzsina,

  Akkor fog hallgatni a gazdára a kutya, ha a vezető szerepet is betölti a gazda. Amennyiben nem, akkor tovább fog ugatni. Hozzáteszem, akkor is előfordulhat ez, ha a hierarchia egyensúlyban van gazda és kutya között. Ugyanis sokszor az emberek nem értik a kutya kommunikációjának okát. Az ugatás beszélgetés kutyák között, lehet egy reakció – félelmi, védekező, támadó -. Ez pedig a kutyának fontos. A kutya ugatásakor és az önök tiltásánál kell legyen egy olyan negatív élmény a kutyának, aminek hatására nem fog ugatni. Olyan, amit eddig nem tettek. Maga a rászólás már rutinnak tűnik a kutyának, mivel további következmény nincsen a kutya számára. Valami más eszköz, amivel meggyőzik a kutyát, hogy ne ugasson. Azt azért érdemes tudni, hogy a kutya igyekszik mindent megtenni azért, hogy a saját területét védje, a közeledőket megugassa és a környezetéről információt gyűjtsön be más kutyákkal való beszélgetés kapcsán. Erről azért nehéz leszoktatni. Az ugatás egy reakció a kutya részéről. üdv

 3. Anita

  Kedves Zita!

  Van 2 tibeti masztiff fajtájú kutyusuk, akik közül a lány nagyon sokat ugat! Főleg esténként, leül a kert egyik sarkába ( mindig ugyanoda) és csak ugat! Mindig kimegyünk, megnézzük, de nincs ott soha semmi! A szomszédunknak állatai sincsenek, tehát az sem zavarhatja! Ön szerint mi lehet a probléma?

 4. Zita írta

  Kedves Anita,
  lehet, hogy csak beszélget a holddal, lehet, hogy ténylegesen van a föld alatt egy állat. Az is lehet, hogy a napi események, vagy más fel nem dolgozott dolgokat ad ki magából a kutya. Ha látszólag a semmit ugatja hosszan, akkor érdemes gyanakodni arra, hogy lehet bizonytalanság, félelem, vagy csak egyszerűen unatkozik és beszélgetni szeretne más kutyákkal. Az is lehet, hogy nem jól kommunikálnak vele és ezért a korrigálást nem érti. üdv

 5. Hegedűs Nikolett

  Kedves Felhasználók!

  Segítségeteket szeretném kérni. Van egy 7 hónapos Máltai Selyem kutyusom.Nem nagyon volt vele baj egészen addig amíg rá nem jött,hogy van hangja.Folyamatosan ugat. Hajnalban mindig az ő hangjára kelünk.Senki más nem tartózkodik a lakásban,aki meg igen azt ismeri.Mindig a mi szobánkban alszik, de ha apósom megmozdul iszonyat hangosan visít.Akár hányszor megmozdul visít.Már mindent kipróbáltunk szinte. Próbáltuk fárasztani, vittük nagyokat sétálni,rászólni,jutalmazni ha nem ugat, még nevelő nyakörvet is vettünk de nem használ.Van,hogy napközben is csak úgy neki áll visítani.Bántva nem volt sosem, úgyhogy nem értjük a dolgot. Ha esetleg valakinek van valami ötlete hogyan tovább azt meg köszönöm.
  Üdvözlettel: Hegedűs Nikolett

 6. Herbai tivadarné

  Üdvözlöm.Szeretném kérdezni,dzsek reszer terier kutyám minden autó ami el megy a ház előtt,eszeveszetten vágtázva ugatja.Hiába csitítom meg sem hallja.Mint egy párduc úgy szalad a kerítés mellet míg az autó el nem halad.Mért csinálja?Hogyan szoktassam le?Nagyon idegesítő.Köszönöm ha válaszol!

 7. Zita írta

  Kedves Tivadarné,

  a kutya nem talál más elfoglaltságok, mint az ugatást, autók után rohangálást. Ez a fajta nagyon temperamentumos és mozgásigényes. Szereti, ha foglalkoznak vele mentálisan is. Hiányzik neki a kerten kívüli igen aktív mozgás, ingerek, kutyákkal való játék. sokkal intenzivebben, mint azt gondolná. Ezért vigye őt el kutyák közé, idegen helyekre, legyen kutya élete.

 8. Szalma Orsolya

  Kedves Zita!
  Három gyermekünk mellett van egy 3 éves yorki-bishon keverék kan kutyusunk. Amikor a Gyerekek itthon vannak,játszanak, nevetnek a kutyus örjöngve ugat, és néz ránk hogy “figyeljetek már”. Mintha folyton felügyelné őket, nehogy baj legyen. Néha minden ok nélkül is nekiáll vakkantani, majd ugatni. Nagyon ritkán van egyedül, a Férjem és én nyugodtan jöhetünk-mehetünk, nem zavarja, de ha egyszerre a Gyerekekkel szeretnénk távozni, az izgatottságtól majd megőrül, és a szomszédok elmondása szerint végig ugat távollétünk alatt. Panelban lakunk, a hangja élés, kifejezetten zavaró. A Gyerekeket korlátoznunk kell a szabad játékban, hogy ne hergelődjön a kutya. Lassan elviselhetetlen a helyzet. Létezhet megoldás? Eĺőre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: Sz. Orsolya

 9. Zita írta

  Kedves Orsolya,

  igen, van rá megoldás. A magatartást korrigálni egy szakemberrel együtt. A reakciókra ugyanis nem mindegy hogyan reagálnak. A kutya és önök közötti reakciók helyessége ugyanis nagyon fontos.

 10. Heni

  Kedves Zita!

  Tanacsot szeretnek kerni. Van egy 7 honapos orokbefogadott kutyank. 3 honapos kora ota velunk van
  Nappal kertben van ejjel a lakasban. Amikor itthon vagyunk akkor neha ugat,raszolunk es abbahagyja. De amikor nem vagyunk itthon akkor allitolag folyamatosan ugat,de “csak” akkor ha a szomszed kinn van a kertbe vagy a gyerekeik jatszanak. Tehat ha nyugalom van akkor o is nyugodt. Mar nagyon panaszkodnak a szomszedok,hogy nem tudnak a kertben meglenni miatta 🙁 (kutyasuliba jarunk,le van farasztva mindig) tudna esetleg tanacsot adni? Elore is koszonom!

 11. Zita írta

  Kedves heni,

  Sajnos azt kell gondoljam, hogy időnként igaza van a kutyának is. Gondolja el, ha ön pihenni szeretne a saját kertjében, és a szomszédban visongó, ugráló gyerekek és állandó szülői intések, vagy dicsérő szavak, hangok lennének. Ön sem élvezné a kert szépségét vagy csendjét. Az biztos, hogy a teljes pihenéshez nem ilyen környezet kell. Valószínű a kutyát is zavarja ez. A hirtelen hangok, mozdulatok, amelyekre neki valamilyen formában reagálni kell. Ezen kívül pedig a szomszéd számára idegen, még akkor is, ha minden nap látja őket. Meg lehet oldani a problémát, de mielőtt bármit döntene ez ügyben, javaslom, hogy ellenőrizzék a szomszéd viselkedését, a gyerekek játékát, hogy milyen zajjal jár, amikor önök nincsenek otthon. Már azért is, hiszen a szomszédok verzióját már ismeri, a kutyát még nem kérdezte, meg mi zavarja, mit tapasztal pont akkor, amikor önök nincsenek otthon. A probléma megoldása akkor lesz etikus, ha minden tényezőt megvizsgálunk.

 12. Heni

  Koszonom szepen a gyors valaszt! Igen…sajnos az egyik szomszedban 3 kisgyerek ugrabugral,a masikban meg kutyaval labdaznak,kerteszkednek. A keritest mar betakartuk vegig náddal hatha az segit de mar a kutyusunk azt is leragta. Sajnos nem jo a szomszedok haragjat kivivni,meg ha mi a kutyanknak is adunk igazat 🙁 tanacstalanok vagyunk.

 13. Fanni

  Kedves Zita
  Nekunk egy 9 honapos kis uszkarunk van. Kislany alapjaban veve rettentoen felosnijedos legyen az egy masik kutya egy idegen hang zaj a lakasban. Ugatni nem kutyakat ugat hanem altalaban minden zajt ami a lakasban idegen kintrol jon stb.
  Eddig megmondom oszinten nem zavart annyira de most anyukam vigyazott a kutyara es panaszkodott hogy este ejjel akar rendszeresen felugat a kutya a lakasban is ugat sokat hiaba szolunk ra…probalkoztam azzal hogy ilyenkor elzarom egy idore masik szobaba de ez csak ideiglenes megoldas ha kiengedem ujrakezdi.
  Esetleg van valami tanacs?olvastam a forumon a locsolasrol”vizrol” de nem tudom ez szamara idealis lenne e
  Koszonom elore is a valaszt

 14. Zita írta

  Kedves Fanni,
  ez egy bonyolultabb dolog, annál, hogy vízzel öntsük le. Attól ugyanis nem oldódik meg a kutya problémája. Korrigálni akkor etikus egy kutyát, ha minden, számára fontos információt, ingert megkapott, azaz kutyául érzi magát. Korrigálásról beszélünk és nem büntetésről. Attól, mert nem ugat, még nem múltak el a félelmei, csupán csak magába fojtja és majd más formában fog tiltakozni ez ellen. Ezt a problémát egy szakemberrel közösen lehet megoldani.
  köszönöm

 15. Ivett

  Kedves Zita!

  Van egy három éves felnőtt csivavám aki nem rég került hozzám, kertes házból, nevelés nélkül panelba. Sikerült a szobatisztaságra rá nevelni, azonban amikor magára marad egyedül a lakásban, akkor nagyon hangosan ugat és nyüszít, már-már vonyítani is szokott. Ez eddig nem okozott nagy problémát, de egy hét múlva elmegyek dolgozni és nem tudok rá figyelni, egyedül kellene maradnia órákig. Elektromos nyakörvet, nyugtatót semmiféle esetben nem szeretnék rá/neki adni. Szeretnék segítséget kérni, ez ügyben, hogy tudjam mi a teendő. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Ivett

 16. Zita írta

  Kedves gazdi,

  az ugatás sok mindent jelent. Ebben az esetben félelmet, bizonytalanságot. Érdemes szakemberhez fordulni. Mert a kutya úgy érzi, az emberek világában nem igazodik el, nem ismeri a környéket, nincsenek jó ragadozói reakciók feléje. Ezért sír, jelezve, hogy gondja van.

 17. Ferenc

  Kedves Zita,

  Van egy 7 éves bichon bolognese kiskutyusunk , kisfiú (volt).
  Úgy veszem észre hogy szeparacios szorongasai vannak, hiszen ha akár csak egyikünk elhagyja a házat ugat, valamint akkor is ha hazajövök (úgy hogy feleségem itthon van szülési szabadságon, tehát egész nap van társasága). A másik érdekesség az, hogy akkor is ugat ha reggel felkelunk és kimegyünk a szobából. Néha napközben jön meg ra ugatási kényszer, de akkor is nullarol, láthatóan semmilyen inger nem éri. Séta közben néha előre rohan, és ugat a semmire, valamint néha a járókelőket is megugatja. Mi jatszodhat le a kis buksijaban?

 18. Zita írta

  Kedves Ferenc,

  Vinni kéne a kutyát több helyre. Megfelelően reagálni a nem helyes reakcióira. Bármilyen furcsának tűnik, előbb- utóbb minden kutya jelezni fogja, hogy nem érzi jól magát. Lehet, hogy x…évig nem volt látszólag semmi baj. De csak látszólag. Hónapokig, évekig nem látja meg a gazda a pici jeleket, pedig a kutya jelzi, hogy nem kerek a világ,nem érti a mi világunkat. Nem kap jó reakciókat. Ez a kiskutya fél, mert a hierarchia nem helyesen van kimutatva. Mert úgy érzi, neki kell dönteni, ezért mindenhol ellenségképet lát. Egyrészt ilyenkor érdemes rászólni, másrészt pedig muszáj a nap 24 órájában kutya módjára reagálni a kutya tevékenységére. A kutya nevelése, képzése ugyanis nem egy-két órát tart. Reméljük, hogy a kutya fejében nem rögzültek még rossz megszokásként a félelmek. A megszokásokat nehéz kinevelni a kutyából.

 19. Emese

  Kedves Zita!
  Van egy 2 éves kaukázusi keverék kutyusunk, akit két hónapja fogadtunk örökbe. Elég hányatott sorsa volt szegénynek, de mikor elhoztuk egyáltalán nem ugatott éjszaka. Kb egy hónappal ezelőtt viszont elkezdett éjszaka ugatni, igazából mindenre. És nem csak megugat dolgokat, hanem hisztérikusan folytatja. Kisebb nagyobb megszakításokkal majdnem egész éjszaka. Járunk vele iskolába, ahol azt mondták, hogy még nem elég magabiztos, fél a sötétben stb., de akármit próbálunk nem működik. Nem az a baj, hogy “végzi a dolgát”, azaz védi a házat, hanem hogy mindent megugat hosszú ideig, illetve mostanában a semmit is ugatja éjszaka. Kinézünk és semmi nincs a ház előtt olyan, ami őt zavarhatná. Egyre nagyobb problémát jelent ez, mivel mi sem tudjuk kialudni magunkat, illetve tartunk attól, hogy előbb utóbb a szomszédok is szóvá fogják tenni. Már elég sok mindent megpróbáltunk, járunk suliba vele, rendszeresen sétálunk vele (sokszor reggel este) , próbáltuk már korábban etetni, később etetni. Próbáltuk már azt is, hogy bent aludjon, ha kint esetleg fél, de nem szeret bent lenni. Következetesen rászólunk, ha éjszaka ugat, vagy valami büntetést találjunk ki neki? Mindenhol azt olvastam, hogy az jó lehet, de akkor szegény kutyát büntethetnénk egész éjszaka, ráadásul az ugatás okát akkor sem fejtetnénk meg. Érdekes az is, hogy amikor hozzánk került, akkor egyáltalán nem ugatott éjszaka, pedig akkor több oka volt félni, és ahogy magabiztosabb lett egyre többet ugat. Mi lehetne a megoldás?

 20. Zita írta

  Kedves Emese,
  Nagyon jól megfogalmazta a problémát. Az elején általában azért nem ugatnak és őriznek házat a kutyák, mert még nem magabiztosak. Ahogy megszokják a környezetet, elkezdik betájolni magukat. Rájönnek, hogy meddig terjed a területük és a hatalmuk. Látszólag bátrabbak, és ezt valamilyen módon a környezet tudomására is hozzák. Az biztos, hogy oka van az ugatásnak, még akkor is, ha azt a gazdák nem érzékelik. Kifinomult érzékszerveikkel a több száz méterről érkező hangokat és mozgásokat érzékelnek. Miközben az ember ebből semmit nem érzékel, és azt gondolja, a semmit ugatja a kutya. Lehet ez egy átsurranó macska, süni, akár róka. Melynek illatát hozza a szél a kutya felé. Ezt természetesen szintén nem érzékelik az emberek.
  Éjszakára a kutyát lakásba be lehet hozni, ebben az esetben a kutya is védve van (pl.mérgezéstől, lefújástól) és a lakást is sokkal jobban őrzi, hiszen kívülről nehezebben jönnek be, ha nem tudják a kutya pozícióját beazonosítani. Ha ember közelében van a kutya, ő is sokkal érzékenyebben tudja levenni azt, hogy a gazda figyel a reakciójára, figyel a kinti eseményekre. Ennek megfelelően nem kell a kert másik végéből addig ugatni, míg a csapat vezetője ( a gazda ) megérkezik a kutya jelzésére. Hiszen a kutya csak figyelmeztet, és egészen addig képes ezt megtenni, amíg valahonnan valamilyen reakció vagy megoldás nem érkezik ( a gazda vagy más élőlény részéről ).
  Nagytestű kutyáknál ez persze nem mindig megoldás.
  Érdemes a ház közelében tartani a kutyát.(zárt terasz, ami közvetlen a bejárattal van összeköttetésben)Így ez lehet megnyugvás a számára, és sokkal direktebb módon lehet kontrollálni ugatás esetén.
  Alapvetően az ugatásgátló nyakörv is jó megoldás lehet, de csak arra a rövid kis időre, amíg a kutya megérti, hogy a házőrzés nem kell mindig párosuljon ugatással. Vannak kutyák és ragadozók, akik nem jeleznek, csak figyelnek. A kellő pillanatban viszont támadnak és hangot adnak. Az oroszláncsapat akkor kezd el üvölteni, ha betolakodót éreznek, és a falkavezér hím oroszlán kilométerekre van. Ilyenkor hazahívják. Részben itt is ez történik. Részben pedig lehet ez akkor is, ha nem magabiztos egy kutya és állandóan ugat. Lehet, hogy elbújik vagy megáll a kert közepén és onnét ugat ” bátran”. Meg kell nézni ezeket a helyzeteket és abból lehet következtetni, melyik eset áll fenn. Ez alapján lehet továbbhaladni a megoldásban.Ez az a probléma, amivel sokan szembesülnek. Egy alkalommal hoztak hozzám ilyen kutyát. Éjjel jött a megoldás részemről, alig két percen belül. De előtte bizony egy hét azzal telt el, hogy a megfelelő módon dolgozni kellett a kutyával, és figyelni a kutya reakcióját és helyesen korrigálni. A megoldásra pedig fel kell készülni. Sok esetben tapasztalom, hogy kiemelve a környezetéből a kutyát, az ugatás már nem olyan intenzíven áll fenn. A megoldáshoz tehát jó meglátás, helyzetek és gyors, korrekt reakciók, gondolkodás szükségesek. Ahhoz, hogy egyértelműen meg tudjuk állapítani mi – minek a következménye, szituációk szükségesek.A kutyának is kell időt adni, hogy megszokjon valami mást, és arra, hogy megértse. Addig kell ezt megtenni, amíg nem szokja meg az ugatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás