Hobbi Kutyaiskola, egyéni foglalkozások az egész országban!

Húz a kutya pórázon

Húz a kutya pórázon

Húz a kutya pórázon

Sok gazdinak ez problémát okoz. Miért van ez? Mit lehet tenni?

Ha lakásban tartjuk a kutyát és naponta többször levisszük sétálni, tapasztalhatjuk, hogy kutyánk élénken előttünk szalad, feszesen húzva a pórázt. Ennek egyik oka lehet, hogy a kutyát az utcán sokkal több külső inger éri, mint fent a lakásban. Ezért izgatott lesz, mindent meg akar szagolni, mindenről tudni szeretne az orrán keresztül.

Mit lehet tenni?

Hagyjuk legalább 10-15 percet, hadd „szagolja ki” magát, hadd szaladjon vagy ismerkedjen kutya társaival. Az sem lenne baj, ha elengednénk és hagynánk, hogy más kutyákkal futkározzon-rohangáljon. Ha kutyánk elfárad, hazafele nem fogja húzni a pórázt. Az első perceket minden alkalommal érdemes kivárni, közben kutyánk egyéb dolgát is elvégzi. Ezek után már lehet tanítani és jelezni kutyánknak, hogy mi az elvárt viselkedés vele szemben.

43 hozzászólás a/z “Húz a kutya pórázon

 1. Gergely Zsófia

  Hello!
  Nekem ugyanezt vsinálja a kutyám! Csak az a baj hogy ő kertes házban élt 2 és fél évig és nem tudtuk megtanítani arra hogy ne szökjön el . Tudtok nekem segíteni?

 2. admin

  Szia! Próbálkozz hosszú pórázzal amivel messze el tud szaladni és jutalomfalatokkal próbáld visszahívni.

  Ha az nem segít javaslok egy kutyaiskolát a körnbyékeden mert bár a fenti ötlet a legtöbb kutyánál beálik ennek ellenére nem lehet biztos tippet adni anélkül, hogy ne találkozzunk a kutyával.

 3. Tilda

  Sziasztok!
  A 10 hónapos skót terrierünk összességében teljesen rendben van. Viszont ha kutyát lát és nem engedjük oda, kifordul magából és állati hisztibe kezd. Van esetleg könnyen elsajátítható megoldás erre a problémára?

  Köszi a választ előre is!
  Somogyi Tild

 4. Amstaff

  Sziasztok!
  van 1 8 hónapos amerikai staffordshire terrier-em!
  Minden egézséges okos és ügyes gyorsan tanul trükköket(kikébző nélkül)
  Anyi lenne a gond, hogy nem tuodk vele sétálni mert rögtön harba keveredik:S
  MIt tegyek vele, hogy ne legyen ilyen??
  A válaszokat előre is köszi!

 5. zita írta

  Kedves Tilda,
  Könnyen elsajátítható módszer nincs. Minden foglalkozás összetett és időigényes. A probléma megoldható, ha írsz a mail címemre, tudjuk kezelni ezt.

 6. zita írta

  Kedves Gazdi,

  ezt a módszert egy forgalmas városban nem javasolnám. Ennél határozottabban és egyértelműbben kell elmagyarázni a kutyának a behívás lényegét.

 7. zita írta

  Kedves Zsófia,
  Igen, ne zárd el a kutyád a kertbe. Vigyed sokat utcára, kutyákkal találkozzon és engedd játszani.

 8. Koszpy

  heló valaki megtudná mondani h menyi idős korátol érdemes a kutyát először sétálni vinni és menyi ideőre mien alkalmanként egy ónémetjuhászom van előre is thx

 9. Sükös Éva

  T. Cím !
  Van egy igen karizmatikus hím óriás-snauzer kutyánk, akit egy éven át kutyaiskolába is hordtunk, mert szerettem volna, ha szabadon lehet vele sétálni. Különben kertben is házban is van, de minden nap viszem sétálni, ahol csak pórázon mehetünk, mert támad macskára, kutyára, húz, szagol, és nem fogad szót. Az ereje miatt elég sokat elránt, vagy én engedem el. Egyik sem megoldás. Éppen tegnap esett neki egy vizsla lánynak, én meg csúsztam utána a földön. Félelmetes volt. Meg is fogadtam, hogy megoperáltatom, de a lányommal mindig ellenkezésbe kerülök ez ügyben. Sem időm, sem pénzem nincs megint iskolába hordani. Mit tegyek ?! Üdv: Sükös Éva

 10. NAGYNÉ NAGY ILONA MÓNIKA

  jó estét kivánok szeretnék segitséget kérni cegléden élek tersztfordom van szeretném kutya iskolába járatni cegléden élek azt szeretném meg kérdezni hogy cegléden vagy közeli városban hol találhato kutya iskola.várom válaszát köszönettel nagyné

 11. Kutyaiskola

  Kedves gazdi,

  Kérem, hogy telefonon keressen meg, megbeszéljük.
  Telefonszám az információ oldalon.

  üdv

 12. Kutyaiskola

  Kedves Sükös Éva,

  Kérem, hogy telefonon keressen meg, megbeszéljük. Telefonsz. az információ pontban.

  üdv

 13. Nagyné Ferencz Lívia

  Van egy egy éves dobermann szuka kutyám, egyszerűen nevelhetetlen, szinte úgy kell ki vagy beszöknünk az udvarunkba mert mindig felugrál ránk. Ez ellen mit lehet tenni? Amúgy mikorra nő be a feje lágya hogy már nem kapar és rág szét mindent? Azt hittem ez csak kölyök korig tart. Előre is köszönöm a választ.

 14. kutyaiskola

  Kedves Lívia,

  érdemes lenne a kutyához szakembert kihívni, aki egyértelműen megmagyarázza Önnek mit tegyen a kutyával. A viselkedések jelentős része a gazdát utánzó viselkedés.

 15. Melinda

  Van egy neveletlen ,5 éves Nemet juhász kutyánk . Folyamatosan szökik, nem lehet visszahívni. húzza a pórázt, ha meg akarjuk kötni morog. Volt olyan eset,hogy kavics ment a lába ujjai közé, szerettem volna kiszedni de megkapta a kezem.Nem harapott meg csak megfogta.
  Egyébként imádja a gyerekeket,szeret játszani.
  Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen problémás kutyát,
  aki már 5 éves elmúlt,lehet-e még nevelni.
  ui:mi is nagyon szeretjük .

 16. Zita írta

  Kedves Melinda,

  Nagyon is lehet kezelni. Ha van lehetőség gyertek ki a suliba február 5-én kezdünk. De nálatok háznál is tudjuk kezelni a problémát.

  üdv
  Zita

 17. Emma

  Szia!
  Másfél éves dalmatám van, eddig sok gazdinál volt,csöppet neveletlen. Már megtanulta az ül, nem és a helyedre vezényszavakat, de a maraddal gondjaink vannak. Mindig utánam jön, akárhová megyek. Biztos fél, hogy megint otthagyják…Szóval azt hiszem nevelhető, de a sétáltatás komoly kihívás, mivel olyan erővel húz, mintha szánhúzónak készülne. Hámmal sétáltatom, mert amikor csak nyakörv volt rajta fulladt. Így viszont még inkább belefekszik. Nála még az sem válik be, hogy hagyom szaglászni, majd hazafelé lenyugszik, mert szinte az egész távot végigfutjuk. Visszafogni nem nagyon van erőm, mert kb azonos súlycsoportban vagyunk. Van valami bevett metódus, amit követhetnék? Esetleg vigyem ki a kertbe pórázzal és flangáljunk fel-alá, míg megtanulja, hogy ne húzzon, mert úgyis odamegyünk ahová menni szeretne?
  Válaszod előre is köszönöm.
  Emma

 18. Zita írta

  Kedves Emma,

  azt kérném, hogy ezt az ügyet személyesen oldjuk meg a kutyánál. Ha van rá lehetőség telefonáljon nekem.

  üdv

 19. szandi

  szia Zita!
  nekem van egy border collie keverék kutyám még tavaly nyáron hoztam el egy menhelyről.nem tudom hogyan tudnám leszoktatni arról hogy ne húzzon a nagymamám a télen már 4 -szer esett el miatta! légyszi írjál valami bevált módszert.

  köszi

 20. Mia

  Kedves Zita! Minden nap visszük a kutyáinkat sétálni. 2 kan amstaff, de most az egyikről kérdezek. Úgy néz ki a séta, hogy akkor indulunk el,amikor teljesen nyugodt, odajön hozzám, ráteszem a nyakörvet, rám néz, láb mellett követ. Én kilépek a kapunk, ő ezt nem teheti meg, csak hívásra. Hívom, akkor odajön, leül, rácsatolom a pórázt és indulunk. Az első 3 percben nagyon menne, pupilla kitágulva, nagyon izgatott. 16 hónapos jelenleg akiről most írok. Ezt nem engedem, hanem laza pórázon mikor megelőz azonnal ellenkező irányba indulok el, ekkor sírdogál, hogy nem haladunk ugye arra amerre ő szeretne menni. Majd elvégzi a dolgát és utánna szépen jön mellettem, de addig túl vagyunk egy procedúrán. Elvárhatom egy növendék ebtől, hogy a séta első 3 percében is legyen fegyelmezett? Szerintem igen, ha nem tetszik neki, akkor is. Te mit mondasz? Köszönöm válaszod. Mia

 21. Zita írta

  Kedves Tímea,

  Én nem lennék ilyen szigorú egy kölyök kutyához. Hadd legyen kölyök, hadd húzzon. Inkább fusson vele együtt, aztán játszva hívja ellenkező irányba. Nem attól lesz fegyelmezett kutyánk, mert szigorúak vagyunk vele. A mindenáron történő, kikövetelt következetességnek az lesz a következménye, hogy a kutya nem szívesen megy sétálni, elveszíti kezdmenyéző kedvét. Később pedig ez visszaüt. Lehet, 10-10 percre figyelem gyakorlatokat végezni vele, alap dolgokat (ültetés, séta). labdázni, kergetőzni és engedje, hogy kölyök legyen!!.

  üdv

  Zita

 22. Nóra

  Üdv!

  Énis hasonló problémával küzdök, csak mellette még az a gond, hogy nem tudom jutalmazni a kutyámat. Nagyon félős (pedig soha nem bántottam, mindig szeretgetem) és nem fogadja el a jutalom falatokat (szalámi, parizer stb.). Igyekszem dícsérni ha esetleg egy pillanatra nem húz, de a simogatástól is fél.
  Ezért nem tudom mi tévő legyek. Lehet így sohasem fog megtanulni rendesen sétálni? (így azonban elég szenvedés sétálni vinni)

  Köszönettel: Nóra

 23. Zita írta

  Kedves Nóra,

  a hasonló gond, az mit jelent. Ugyanazt, mint a beagle kutyánál? Őt is személyesen kellene megnézni, mert így nem lehet tanácsot adni. És rengeteg információ hiányzik a kutyáról, a gazdáról, a foglalkozásokról…..

  üdv

 24. Mariann

  Kedves Zita!

  Örömmel látom, hogy a Baross u-i helyedről nem kerültél nagyon messze. A Savoya Parknál a benzin kút melletti részen lesz elérhető a kiképzés? Mikortól lehet rád ott számítani?
  Üdv:
  Mariann (egy korábbi dogos „tanítvány”)

 25. Zita írta

  Szia Mariann,

  A Savoya parkban talán agility lesz, de még nem biztos. Egyébként Érden van a suli. A régi helytől kb. 15 percre. De érdemes nézni az eseményeket. Hamarosan új viszgalehetőség más iskolákkal stb.

  üdv

  zita

 26. szűcs jozsef

  Jó napot kívánok! Van egy 1 éves Cane Corsó kutyánk, aki fiú.Az a kérdésem lenne, h séta közben nagyon húz a kutya, mi a teendő? Illetve, h a kutyus halti segítségével tökéletesen sétál és mellettünk jön. Várom válaszát, előre is köszönöm!

 27. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  a halti szerencsés lenne, ha elhagyná. Nem oldja meg a kutya és a gazda közötti harmóniát. Szakemberrel kezdjenek el dolgozni, és ezek a jelenségek megszűnnek.

 28. 10th.amstaff

  Sziasztok!
  A fenti tippet nem tartom jot otletnek. 11 honapos amstaffunk van, akit egy hete fogadtunj orokbe. Egyaltalan nem tudott porazon nyugodtan, szepen setalni. Allandoan beprobalkozott, feszegette a hatarait. Kovetkezetes nevelesnek koszonhetoen egy het alatt leszokott ezekrol, es jelentos javulas mutatkozik. Egy ilyen fajta kuytaval egyzeruen ez lehetetlen. Egybol a fejunkre none. Sokkal jobb dolgonak tartom azt, h ha elindulunk, akkor kovessen engem rovid porazon mint „falkavezert” es ha teljesen lehiggadt a kezdeti oruletbol, akkor jutalmazas keppen szaglaszhat vegezheti a dolgat stb.. Teljesen raszoktatjatok erre a kutyakat. Mi lesz ha valamiert nem lesz idod arra, h kivard amig o szaglaszik, csak leszaladsz valamiert a kutyaval , mert nem akarod otthon hagyni stb.. Neki persze az lesz a terneszetes, h azt csinal amit o akar, es nem fogja erteni, h ez miert valtozik. Szetintem teljesen egyertelmu, es mindenkiek el kell fogadnia, h nem a kutya setaltat minket, hanem mi ot!! Persze nem mind1 , h milyen kutyarol van szo, de en ezt hallom minden amstaff-os ismerosomtol. Volt mar, h talalkoztunk mas amstaff ismeretlen gazdival, es. Csak panaszkodott , h nem bir vele, nem hallgat ra, nem tud setalni stb. Nem szabad hagyni a kutyanak, h azt csinalja amit o akar. Ha epp buntiben van, akkor megy a helyere, es ha kijonne anelkul, h en megengednem neki, akkor visza kuldom. Majdnem a szivem szakad meg a szemei lattan , de ez elkerulhetetlen. Mostanra mar ez is mukodik. Felre ertes ne essek, nem kell neki orakon at gubbasztania a helyen, csak azt kell tudnia, h az van amit en mondok neki. Ha ez nem igy lenne, valoszinuleg rengeteg problemat okozna, es az en sirankozo kommentjeimet is olvashatnatok a tobbiek kozt. Kerdezem en, nem mindenki sokkal jobban orulne, ha a kuytaja tudna viselkedni?? Szerintem de. Mind emelett nagyon sok szeretet kap a kutya, imadja az egesz csalad, de sajnos ez az utolso. Egy het alatt ugy gindolom eleg sokat formaltuk a kutyat, valoszinuleg lesz ez meg jobb is, es remelhetoleg allandosul is.
  Ha nagyon huz, vagy meglat masik kutyat, nem hallgatott ram sem, elvesztette a fejet. Ilyenkor kell neki lazan egy kis rangatas (nem kell megolytani a kutyat) szolongatas, par tilto szi es mar par meterrel arebb is vagyunk, es setalhatunk nyugodtan tovabb. Mi most ennek a fazisnak a tokeletesitesenel tartunk. 2 napja szepen vissza hozza a jatekat is, mindezt sajat talalekonysagnak koszonhetoen.
  Vegul zaraskent, minig legyunj kovetkezetesek, es gondoljuk at hogyan tanitjuk kutyankat, o ebbol mit szurhet le, es mit vonhat maga utan egy egy tanitas.

 29. Zita írta

  Kedves Gazdi,

  az nincs megtiltva, sőt nagyon jó, ha egy gazda a saját kutyájához kitalál módszereket. És próbál segíteni a kutyának a beilleszkedésbe. Ha egy kutya hosszú pórázon közlekedik, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem irányítható. Ezt úgy kell elképzelni, mintha Önnnek állandóan fogná valaki a kezét, a szó fizikai értelmében véve. Azaz rövid pórázon tartaná. Ha Önnek adnak szabat mozgásteret – hosszú pórázt – csupán megkérik, vagy megmondják, hogy a szabályok mik, akkor sokkal boldogabban teljesítené ezt a kívánságot. Természetesen rövid pórázon akkor tartanék kutyák, ha úgy ítélem meg, hogy vészhelyzet van és nekem kell döntenem, vagy ha ez egy feladat. De ne azért, mert így akarok főnök lenni. Abból semmit nem fog érteni a kutya. De megszokásból megcsinálja. Gondoljon csak bele, ha nyáron elmennek valahova nyaralni, ahova már nagyon szeretett volna, és örül, és boldog, de Önnek mindig csak azt mondanák, hogy maradjon nyugton, meg nem engedik örülni, csak irányítgatnák ( rövid póráz),akkor el is veszik a kedvét az utazástól.

  üdv

 30. Peter Piroska

  Jo napot kivanok,van egy 11 honapos dobermann kanom,o nem huz a porazon ,de kozben elore megy,igaz bevar ,de szeretnem ha mindig lab mellett jonne.Sajtal jutalmazom,mert azt imadja,de szinte mindig keri de csak akkor kap ha megerdemli.Otthon mindig utanam van,de elsore soha nem fogad szot habar meg volt a kikepzese.Nem igazan szeretnek vele katonasagot csinalni es a szivem szakad meg ha ram nez. Engedelmes vizsgara lett kikepezve ,a palyan mindent csinal,varakozasban 10 percnel tovabb is ul,de nem mindig figyel.Mit tudnek tenni?Most jarok vele csoportban kutyasuliba ,mert minden kutyat megugat.Barmilyen tanacsot koszonok.

 31. Zita írta

  Kedves Piroska,

  a problémájukra az iskolában nem adtak választ? Próbálja megbeszélni velük, hiszen ők látják milyen a kutya. Hogyan viselkedik.

  üdv

 32. Helga

  sziasztok.
  nekem a 3 éves amerikai staffordommal van baj, séta közben folyamatosan húzz, szájkosarat nem viseli el magán, ha az úton meglát egy kutyát állandóan ugrál kapkod karmol hogy engedjem el (de nem barátkozni akar a kutyával). voltunk bentlakásos kutyasuliba, amikor ott volt a kiképző szépen sétált mellettem, minden parancsszót megértett, ahogy haza került minden maradt a régiben. ül fekszik még megy neki, de séta az borzasztó sajnos.
  mit tudok tenni ebbe az esetben?
  a tanácsokat előre is köszönöm!!!

 33. Zita írta

  Kedves Helga,

  ez azért van, mert a régi környezetben megszokta, hogy őt másképp kezelik. De ezen lehet változtatni. Most kérje meg a kutyakiképzőt, hogy Önt oktassa és magyarázza el, mit hogyan kell a kutyával csinálni. Ha lehet egy alkalommal háznál is történjen meg ez az oktatás.

  üdv

 34. SIPOS SÁNDORNÉ

  KEDVES ZITA
  3 HÓNAPJA, MENHELYRŐL FOGADTAM ÖRÖKBE EGY JAGD TERIER ÉS FOXI KEVERÉK 2 ÉVES LÁNYT.
  SOKAT OLDÓDOTT MÁR,- LABDÁVAL LEHET ŐT MEGNYITNI,-KÜLÖNBEN CSAK FEKSZIK ÉS KERÜLGET A LAKÁSBAN. SZABADBAN EGYÁLTALÁN NEM BEHÍVHATÓ HOZZÁM, DE EL NEM MEGY A KÖZELEMBŐL, CSAK ÉPP ANNYIRA JÖN VISSZA, HA HÍVOM, HOGY NE ÉRJEM EL,- KB 1 MÉTERRE MEGÁLL. PÓRÁZON ÉS LAKÁSBAN FOGAD INKÁBB SZÓT. SZABADBAN EGY MÁSFÉL M-ES ZSINÓR VAN RAJTA,ÉS HA MEGAKAROM FOGNI, AKKOR ARRA RÁLÉPEK,-ÉS FELTESZEM A PÓRÁZT RÁ. ÍGY KÜLÖN PROCEDÚRA A BEFOGÁSA SZABADBAN. SÉTÁNÁL PEDÍG HÚZ. ELÉG MAKACS, DE MÁS NEM MARADT, MINT A TÜRELEM ÉS AZ IDŐ. HA VAN ESETLEG VALAMI ÖTLETED TANÁCSOD A PROBLÉMÁRA,- KÉRLEK ÍRJ,- VÁROM EMAILOD. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM

  ÜDVÖZLETTEL
  ÁGI
  agota108@gmail.com

 35. Zita írta

  Kedves Ági,

  azért nem fogad szót a kutya, mert nem tekint rangsorban felette álló gazdinak. A behívás az egyik legtipikusabb példája, ahol a kutya ellenáll. VAn ötletem és meg is lehet oldani, de azt gyakorlati képzés formájában csak. Ha budapesti vagy kérlek keress meg.

  köszönöm

 36. schalke

  Sziasztok! Mi kertesházba lakunk de minden nap elviszem sétálni a staffit.Elangedem a nagy réten ki szaladgálja magát de mikor pórázra teszem azonnal el kezd húzni és nem bírok vele!! Mit javasoltok mit tegyek???

 37. kollár gabriella

  kedves Zita!

  Alberfalván lakom, és érdeklödöm , hogy a savoya park melliti réten ti vagytok? mert oda tudnám hordani a kutyámat.
  nagyon engedetlen 3 éves keverék kutya.
  üdv
  gabi

 38. Zita írta

  Kedves gazdi,

  a póráz feszes, azt jelenti, hogy még játszana a kutya. És azt, hogy ha nincs megtanítva neki a lábhoz, akkor nincs mihez tartani magát. Mi az, hogy laza póráz. üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás