Mennyire javítható az agresszió, a félelem?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

A kérdésre a választ több oldalról érdemes megközelíteni.

Az agresszióra való hajlam, illetve a félelem lehet genetikai, és lehet szerzett. Ha már egész pici korában ilyennek látjuk kutyánkat, feltételezhető, hogy sok megmarad belőle felnőtt korára is. Kezelhetővé tehetjük, egy jó életvitellel. A szerzett agressziót, illetve félelmet pedig a rossz bánásmód, vagy épp ellenkezőleg a nagyon engedékeny mentalitás is okozhatja. Ha nem vesszük figyelembe a kutya egyéniségét, minden áron a saját akaratunkat szeretnénk ráerőltetni kutyánkra. Ha minden áron következetesek maradunk, mert ezt láttuk vagy hallottuk. Egyik sem jó megoldás. Nézzünk meg egy példát: Sokan tapasztalták már, hogy egy egyszerű ültetési feladatot a kutya nem mindig hajt végre. Ennek persze több oka is lehet. Kutyánk sokkal érdekesebb dolgot látott meg, és arra figyel. Lehet, hogy egyszerűen nem jól magyarázzák neki az ültetés lényegét, ezért feszült lesz. Ennek következtében persze megmerevedik az egész teste, és még lenyomni sem lehet a fenekét. Ilyenkor sokszor engedetlenségre gondolunk. Pedig egy jó játékkal feloldva a feszültséget, máris végre tudjuk hajtani kutyánkkal az ültetési feladatot. Nos, ha ezeket a jeleket nem jól értelmezik kedves gazdik, akkor a kutya egy idő után nem érti mit kívánnak tőle. Kap egy korrigálást, rosszabb esetben büntetést. Ha ez az állapot más feladatokban is fennáll huzamosabb ideig, akkor a kutya vagy visszatámad egy idő után ( ez persze lehet egy könnyebb figyelmeztető nézés, morgás, engedetlenség), vagy elkezd behódolni. Mivel nem tudja mit várnak el tőle, ezért a meghunyászkodás minden jelét kezdi el a gazdi felé mutatni. Behódol, lefekszik, pacsit ad, kőröz körülöttünk…, remélve, hogy valamelyik mozdulata elnyeri a gazda tetszését, megúszva ezzel a konfrontációt és a büntetést. A baj ezzel az, hogy a kutyában megmaradnak ezek az emlékek és minden, meg nem értett emberi kommunikációra így fog reagálni. Ezt pedig a gazda nem fogja érteni.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Téma: Cikkek írások

Így is keresték:

  • félelemaggresziv


2 hozzászólás : “Mennyire javítható az agresszió, a félelem?”

  1. Üdvözlöm! 2 éve az utcáról édesanyám befogadott egy stafford keverék kutyát, most kb 2,5 éves lehet. a probléma valószínű sérült bántalmazott kutya lehet, idegenekkel szemben agressziv, a családtagokat imádja. Többször előfordult hogy nem éber állapotba morog, megkapja a gazdáját. A minak váratlanul éber állapotban támad a gazdájára, mikor simogatni akarta. A gazdája 73 éves a probéma hogy egyre jöbban fél a kutyától. Mi lehetne a megoldás? alapba is nagyon öntörvényű a kutya elég antiszociális
    Üdv:E.Kati Iletve lehetne e ezen segíteni valahogy?

  2. Kedves gazdi,

    alapvetően mindegyik kutyával lehet kezdeni valamit. A kérdés a mérték. Ha valaki nem ért ehhez a fajtához, javaslom, keressen egy befogadót. Előbb- utóbb baj lesz a konfliktus helyzetekből. A kutya azért támad a gazdájára, mert vezér egyéniségként nem értékeli, ha a beosztott ( az idős hölgy ) hozzá akar nyúlni. A szerepek nincsenek a helyükön.

Itt várom a kérdésed:

kutyaiskolaFoglalkozások
a kutyaiskolában

Szombat: kezdő engedelmes, ügyességi - és viselkedés terápia, haladó engedelmes, agility edzés
Vasárnap: Kezdő engedelmes, ügyességi és viselkedés..
További tájékoztatás az Információ menűpontban!